Fædrelandsvennen

– Rett etterpå opplevde jeg stort samhold i samfunnet

AKMAR ALI (52)

- KRISTIN ØYGARDEN

Imam Akmar Ali var i bilen på vei fra Kristiansa­nd til Mandal sammen med kona og svigerfare­n. Ali kom til Norge fra Pakistan for å studere i 1989. Han har vaert aktiv i moskeen i Kristiansa­nd siden 2000, de siste årene som daglig leder og imam.

Svigerfar hadde vaert på besøk og skulle nå kjøres hjem til Ime. De hadde stoppet for veiarbeid i Søgne da telefonen ringte.

– Har du hørt om hendelsen i Oslo? Hvilken hendelse, spurte jeg. Så fikk jeg høre at det hadde vaert en eksplosjon, mest sannsynlig en terrorhand­ling, og at regjerings­kvartalet var skadet.

– Det var uvirkelig. Som muslimsk leder hadde jeg jobbet mye med forebyggin­g av radikalise­ring og mot ekstremism­e. Selv om terroren stadig kom naermere hadde jeg ikke forventet at sånt skulle skje i Norden.

– Svigerfar og jeg diskuterte om det kunne vaere en muslim som hadde gjort det. Av en eller annen grunn var han sikker på at det ikke kunne stemme, men jeg var veldig bekymret.

– Senere skjedde det på Utøya. Jeg fulgte med på nyheter og håpet at politiet skulle stoppe det. Utover kvelden og natten ba jeg til Gud om at han skulle hjelpe ungdommene og gjør det lettere for de pårørende.

– Stadig kom det meldinger om hvor mange som var drept, og etter hvert også bilder fra hotellet der de pårørende var samlet. Da ble det virkelig vondt.

– Senere fikk jeg høre fra slektninge­r i Oslo at muslimer opplevde reaksjoner i timene etter eksplosjon­en. En mann ble skadet etter å ha blitt angrepet trikken, en annen fikk høre fra naboen at «hvis det er muslimer som har gjort dette, så skal jeg ta deg».

– Det stod lite i media om disse hendelsene. Jeg ble svaert lettet for at det ikke var en muslim som hadde gjort det, for ofte skilles det ikke mellom person og gruppe.

– Jeg har ikke hørt noen si at at det var norske eller kristne som stod bak. Men hadde det vaert en enkeltståe­nde muslim, så hadde det gått utover alle muslimer. Det er dessverre en realitet.

Har hendelsene denne dagen på påvirket deg?

– Jeg har blitt mer opptatt av sikkerhete­n for den muslimske menigheten, og av arbeid med å forebygge hat og ekstremism­e. I Forum for tro og livssyn har vi et prosjekt der en imam, en buddhistis­k leder, en prest og en humanetike­r sammen besøker skoler, som ble styrket etter hendelsen. Det er viktig å vaere oppmerksom på hvordan vi selv handler i møte med unge mennesker, at vi ikke selv opptrer hatsk eller sårende.

Hvordan mener du samfunnet har endret seg på de 10 årene som har gått?

– Rett etterpå opplevde jeg stort samhold i samfunnet. Jeg tror mange ble oppmerksom på religiøse steders viktige betydning. Mange kom til kirkene, og jeg var selv i Domkirken på minnemarke­ring for ofrene.

– Myndighete­ne og politiet fikk større fokus på høyreradik­al terror og det kom handlingsp­laner mot hat og muslimhets. Så har dessverre noen tatt inspirasjo­n fra hendelsen. Terrorhand­lingene i New Zealand refererte til Breiviks manifest.

– Internett og globaliser­ing har gjort verden til et land og en by. Terroren ser ikke religioner eller nasjonalit­eter, men rammer blindt. Vi må ta vare på vårt land og hverandre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway