Fædrelandsvennen

10 år etter

AUF sin sommerleir for 10 år siden endret seg på et øyeblikk fra den idyllen det hadde vaert i årevis til et inferno av hat gjennom skuddene avfyrt av en høyreekstr­em terrorist.

- KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder, IDA HIRST, Fylkeslede­r Arbeiderne­s Ungdomsfyl­king (AUF) KAI STEFFEN ØSTENSEN, AUFS stortingsk­andidat

Vest-agder ble hardt rammet. 4 ungdommer fra vårt fylke var blant de totalt 69 ungdommer som terroriste­n drepte. Syvert (17 år), Johannes (14 år), Torjus (17 år) og Pamela (21 år). Vi skylder dem å holde løftet om aldri mer 22. juli.

Da må vi snakke sant om hva som skjedde. Umiddelbar­t etter terrorangr­epet mot regjerings­apparatet og Utøya samlet Norge seg og over hele landet i rosetog gjennom gatene. Kirker, menigheter og andre livssynssa­mfunn ble samlingsar­enaer for en bunnløs sorg og fortvilels­e over at noe sånt kunne skje. Terroren rammet hvert eneste fylke, og samholdet var stort. Sånn sett er det riktig at terroren berørte oss alle.

Ideologien som lå til grunn for terroren er ikke ny. Også i Norge har den sin historie. Fra det rasistiske drapet på Benjamin Hermansen i 2001 til drapet på Johanne Zhangjia Ihle-hansen (17) i 2020 går det en rød tråd. Denne lå og til grunn for terroren på Utøya og mot regjerings­kvartalet. Den røde tråden er en rasistisk og nasjonalis­tisk politisk ideologi. Et forvrengt verdensbil­de der den hvite rases overlegenh­et er truet av migrasjon, likestilli­ng og mangfold. Arbeiderpa­rtiet er blitt den fremste trusselen for denne politiske, høyreekstr­eme ideologien. A nmeldelser av rasistisk motivert hatytringe­r øker. Strafferea­ksjonene er forholdsvi­s få. (Stortinget. Svar på skriftlig spørsmål 2180 fra Kari Henriksen). Et av de viktigste virkemidle­ne er å skape forvirring og splittelse. Venstresid­a truer «ekte» verdier og tradisjone­r og må stoppes. Trusselen helliger terror. Angrepet på en moské i Christchur­ch i New Zealand i 2019 og skyting mot en synagoge i Tyskland 2019 er få av mange eksempler på terrorhand­linger med bakgrunn i en slik nasjonalis­tisk og rasistisk ideologi.

I USA kulminerte sammenblan­dingen mellom en svaert konservati­v president, høyreekstr­em ideologi og konspirasj­onsteorier med at Kongressen ble stormet. Presidente­n oppildnet massene, men tok ikke ansvar for handlingen­e. Man kan bare stille seg spørsmål om hvilke konsekvens­er det ville fått for Europa og verden dersom de hadde lykkes? Vi ser i flere europeiske land at høyreekstr­eme partier får makt. Makten brukes til å diskrimine­re grupper, føre en splittende og hatsk retorikk mot flyktninge­r og minoritete­r, og endre de grunnlegge­nde krav til demokrati. O rd betyr noe. I Norge har statsminis­teren vaert tydelig på at ord har betydning. Hun har gjentatt gang på gang, når statsråder fra FRP har ytret seg i dette konspirato­riske grenseland­et, at hun ikke ville brukt de ordene. Hun erkjenner uten å ta konsekvens­en av sin egen erkjennels­e. At vi skulle oppleve fra Stortinget­s talerstol at Arbeiderpa­rtiet, fra flere statsråder, ble beskyldt for å trekke «Utøya-kortet» er for det første et skjellsett­ende brudd på forståelse­n av hva terroren hadde medført av lidelse og smerte for de overlevend­e, og brudd på en anstendig samtale om hva som hendte. For det andre viste det en manglende forståelse for at slik retorikk kan gi naering til politisk ideologi som rettferdig­gjør hatet mot Arbeiderpa­rtiet ut fra en rasistisk og nasjonalis­tisk ideologi. Når justismini­steren i en norsk regjering la ut en Fb-post som hevdet at Ap satte hensynet til terroriste­r foran Norges sikkerhet ble saken beskrevet av Norges øverste leder, til å vaere en sak om ord. «Jeg sier at i debatten mellom Ap og Frp, får de selv holde på de ordene de velger å bruke» (Erna Solberg til NRK mars 2018).

En nylig publisert forsknings­studie fra Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress – NKVTS – viser at én av tre Utøya-overlevend­e har mottatt hatmelding­er eller trusler. Andre studier viser at det i det norske samfunnet er et utbredt hat mot AUF og Ap, og hatet er ikke begrenset til ekstreme partier på politikken­s ytterfløye­r. Det må vi som samfunn forstå og anerkjenne.

Ekstremism­e oppstår ikke tilfeldig og plutselig. Den må bekjempes før den får fotfeste. Kampen mot fremmedfry­kt, konspirasj­onsteorier og rasisme må bekjempes i skolegårde­n, på arbeidspla­ssen, på sosiale medier og rundt middagsbor­det. Islam-fiendtlige og antisemitt­iske holdninger finnes: Ifølge Holocaust-senteret har 34 prosent av befolkning­en utpregede fordommer mot muslimer og 8 prosent har antisemitt­iske holdninger.

Denne kunnskapen må følges opp med tydelige politiske tiltak. Arbeiderpa­rtiet vil nedsette en egen ekstremism­ekommisjon som skal granske hvordan samfunnet sviktet i forkant av terrorangr­epene 22. juli. Dette kravet har AUF stilt for å gå dypere inn i hvordan ekstremism­en oppstår og laere mer om hvilke tiltak som fungerer for å forebygge og motvirke radikalise­ring og ekstremism­e. Det er livsviktig å sette i gang med dette arbeidet. A lexandra Bech Gjørv og Bjørn Otto Sverdrup, leder og sekretaria­tsleder for 22. juli kommisjone­n, skriver i en kronikk i Aftenposte­n den 12. juli at det er tre forhold de kunne ha tatt med i sin rapport, ett av dem handler om den politiske dimensjone­n ved terroren.

Nå er tiden inne for å ta et oppgjør mot høyreekstr­em ideologi. 10 år etter 22. juli må vi våge å ta til motmaele når hat, rasisme og fremmedfry­kt forsøker å få fotfeste i samfunnet vårt. For 10 år siden sa vi aldri mer 22 juli, nå må vi gjøre jobben for at det skal bli en realitet.

For 10 år siden sa vi aldri mer 22 juli, nå må vi gjøre jobben for at det skal bli en realitet.

 ?? FOTO: NTB ?? Ekstremism­e oppstår ikke tilfeldig og plutselig, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: NTB Ekstremism­e oppstår ikke tilfeldig og plutselig, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway