Fædrelandsvennen

Helsefarli­g for eldre

På toppen av Marviksvei­en på Lund i Kristiansa­nd ligger Steinkleiv­a 15.

-

● Det en relativ stor blokk som har vaert under restaureri­ng/ombygging i lengere tid. Siden rundt om påske har samtlige verandaer blitt fjernet og enkelte betongkons­truksjoner har gått samme veien. Betongsagi­ngen foregikk fra morgen til kveld og lydnivået var enormt (stål mot betong), noe som selvfølgel­ig var en stor belastning for beboere. Det kan nevnes at beboerne hovedsakel­ig er i aldersgrup­pen 70 til 100 år, de fleste med en eller flere diagnoser, noe som gjorde dagene svaert vanskelige med hensyn til pleie og mat. Den sosiale delen bortfalt selvfølgel­ig da ingen kunne høre noe. Det ble heller ikke bedre da kafeen ble stengt.

I godvaerspe­riodene på forsommere­n med varme ble alle dører og vinduer i samtlige leilighete­r stengt og sikret med kraftig plank. Dog med unntak av ett lite sovevaerel­sevindu som er ca 67 g 87 cm. Dette kan åpnes noe for lufting men langt fra tilstrekke­lig. Ved henvendels­e til byggeleder fra Kristiansa­nd kommune om problemet ble det opplyst at Claes Olsson hadde vifter som kunne hjelpe noe. Dette er en lite seriøs uttalelse og en klar undervurde­ring og manglende forståelse av et alvorlig problem for den enkelte beboer.

Ved henv. til Fvn i et forsøk på å belyse saken sendte jeg ved dokumentas­jon der tempen ble målt og klokkeslet­t. Jeg viser noen: 6/6 kl 19.43: 30.3, 26. mai: 28,2 kl 1955, 27/6: 32,4 kl 20.45. Dette viser målinger i en leilighet der eldre mennesker skal bo uten lufting.

Jeg håper de rette fagpersone­r leser dette og kan hjelpe eldre/syke mennesker til et verdig liv før det er for sent.

Igangsetti­ng av denne type arbeid som krever stenging av vinduer/dører skulle selvfølgel­ig ikke hvert iverksatt i den varmeste årstiden. STEINAR JENSEN

 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway