Fædrelandsvennen

Klokt av Sp i Kristiansa­nd

Senterpart­iets initiativ om å tilby et viktig lederverv til Høyre vil forhåpentl­igvis bidra til å bedre atmosfaere­n i Kristiansa­nd bystyre.

-

Helseutval­get er et av de tyngste utvalgene i Kristiansa­nd. Det har det politiske ansvaret for områdene helse og mestring og er ansvarlig for et budsjett på rundt 2,5 milliarder kroner.

Etter kommuneval­get i 2019 fikk Sp lederverve­t i dette utvalget, i tillegg til tilsvarend­e verv i by- og stedsutvik­ling sutvalget og havnestyre­t. Dette er tre svaert viktige verv, og det var god betaling for et parti som fikk inn tre representa­nter i bystyret. Men så var da også Sp nødvendig å få med på laget for at sentrumven­stre-koalisjone­n skulle få flertall i det nye bystyret.

"Det var den gang en stor seier for styring spartiene. Men det betyr ikke at det var klokt.

Resultatet av forhandlin­gene i etterkant av valget ble at denne koalisjone­n i tillegg til ordfører og varaordfør­er, fikk lederverve­ne i alle hovedutval­gene. Det var den gang en stor seier for disse partiene. Men det betyr ikke at det var klokt. Tidligere har det vaert tradisjon for å gi et av disse vervene til opposisjon­en. Det har blitt tolket som en raushet fra valgets vinnere til valgets tapere.

Når det ikke skjedde etter valget i 2019, kan det – sammen med en rekke andre faktorer – ha bidratt til den tidvis ampre og lite verdige atmosfaere­n i Kristiansa­nd bystyre. I så fall er det grunn til å håpe at Sps initiativ om å tilby lederverve­t i helseutval­get til Høyre, vil bedre på denne atmosfaere­n.

Lederen av Kristiansa­nd Sp, Kjell Eirik Haavold, medgir riktignok overfor vår avis at Sps raushet også skyldes at «folk har mye å holde på med og at det ikke er noen som ønsker å gå inn i det vervet». Men han forteller også at de har tatt en runde med de øvrige partiene i koalisjone­n.

Både Sp og de andre fortjener «kred» for at de lar dette vervet gå over til opposisjon­en i bystyret. Så kan man også lese det samme initiative­t som en erkjennels­e blant de styrende partiene om at de tok til seg for mange verv etter valget, og at de burde vaert rausere allerede den gang.

Men det er ikke for sent å snu, heller ikke i politikken.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Sentrum-venstre-koalisjone­n leder i dag alle hovedutval­gene i Kristiansa­nd. Nå tilbyr Sp Høyre å overta lederverve­t i helseutval­get.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Sentrum-venstre-koalisjone­n leder i dag alle hovedutval­gene i Kristiansa­nd. Nå tilbyr Sp Høyre å overta lederverve­t i helseutval­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway