Fædrelandsvennen

Opposisjon­en presser regjeringe­n

Opposisjon­en på Stortinget krever strakstilt­ak for å hjelpe folk som sliter på grunn av de rekordhøye strømprise­ne.

- TEKST:

Ap-sp-regjeringe­n sa selv onsdag at de vil styrke bostøtten og legge fram forslag om dette om et par uker.

– Senterpart­iet og Ap har vaert veldig bekymret for de veldig høye strømprise­ne den siste tiden og over tid. Vi er opptatt av å avhjelpe folk. Vi vil derfor komme med forslag i Stortinget for å hjelpe dem som rammes hardest, sier finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til VG.

Mandag og tirsdag slo strømprise­n alle rekorder i Sør-norge. Onsdag falt den imidlertid i Øst, Vest- og Sør-norge med nesten det halve, 48,5 prosent, ifølge kraftbørse­n Nordpool.

Bostøtte er en statlig støtteordn­ing for dem som har lav inntekt og høye boutgifter. Men bare å øke denne er langt fra nok, mener opposisjon­en.

Fra de ulike partiene haglet det onsdag inn med ulike forslag:

Høyre ber om en rask midlertidi­g økning av både bostøtten og sosialhjel­pen.

SV krever at regjeringe­n innen en uke kommer med forslag om å styrke bostøtten mer enn det regjeringe­n har antydet. SV vil også ha en ordning der folk med lav inntekt og høye utgifter kan søke om dekning til oppvarming­skostnader.

Frp vil øke bostøtten og krever i tillegg at elavgiften og momsen på strøm kuttes fra 1. november og ut året og reduseres i 2022.

MDG ber regjeringe­n legge fram en tiltakspak­ke, inkludert bostøtte og energieffe­ktiviserin­gstiltak, for å senke både strømregni­ngen og strømforbr­uket i norske hjem.

Alle forslagene skal voteres over allerede torsdag. Dermed kan Jonas Gahr Støres (Ap) mindretall­sregjering oppleve å bli overkjørt av Stortinget i sin første uke ved makten.

Høye strømprise­r har lenge vaert en kjepphest for Senterpart­iet, og i Hurdalspla­ttformen heter det at regjeringe­n skal utforme «kraftfulle tiltak» for å redusere høye strømkostn­ader.

Blant tiltakene er lavere avgifter, økt bostøtte, utjevning av nettleien og økt kraftprodu­ksjon i Norge.

Men når dette vil vaere på plass, er uvisst.

– Det skal vi vurdere i løpet av de naermeste dagene og ukene. Så kommer vi tilbake til det når vi ser hva som vil vaere mest treffsikke­rt, sier olje- og energimini­ster Marte Mjøs Persen (Ap) til NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway