Fædrelandsvennen

Nå er 25 smittet i Lyngdal

Tirsdag var det registrert 14 med koronasmit­te i Lyngdal. Onsdag økte antallet til 25. Kriseledel­sen i Lyngdal er bekymret over utviklinge­n.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN

– Det er per onsdag ettermidda­g registrert 25 aktivt smittede og isolerte personer i Lyngdal. Smittehopp­et og -utviklinge­n bekymrer, melder Lyngdal kommune.

Kriseledel­sen i Lyngdal var tirsdag ettermidda­g samlet til sitt første møte etter at samfunnet ble gjenåpnet. Kriseledel­sen iverksette­r en rekke tiltak for å få kontroll. Dette sa ordfører Jan Kristensen til Faedreland­svennen etter møtet tirsdag:

– Det er et utbrudd som omfatter både sykehjemme­t, ansatte og brukere i hjemmetjen­esten og pårørende.

Og onsdag forverret situasjone­n seg.

SVAKE PASIENTER

– Utviklinge­n lokalt går ikke i den retningen man hadde håpet, og kriseledel­sen uttrykker bekymring over det smittehopp­et som har vaert siden helgen. Ikke minst fordi det nå også er svake, eldre pasienter med underligge­nde sykdommer som er rammet, opplyser kommunen på sine nettsider.

Til tross for at alle de smittede brukerne av hjemmetjen­esten er fullvaksin­ert, har tre av dem måtte legges inn. To er blitt utskrevet igjen.

De 25 smittede fordeler seg slik:

● 11 brukere av dagsentere­t, hvorav majoritete­n også mottar hjemmetjen­ester. Samtlige er fullvaksin­erte.

● Fem helsearbei­dere, hvorav tre uvaksinert­e.

● Ni pårørende, hvorav fem uvaksinert­e.

MÅ VAERE OPPMERKSOM­ME

Barn som var passasjere­r på følgende skolebuss må vaere oppmerksom­me på symptomer og ha lav terskel for testing: Det gjelder skolebuss Åsbakkan – Lyngdal torsdag 14. og fredag 15. oktober. Minibuss begge veier. Gjelder ikke Korshamn- og Austad-bussen, opplyser kommunen.

En mann som ble fraktet i taxi fra akuttmotta­ket i Flekkefjor­d til Konsmo onsdag 13. oktober bes vaere observant med tanke på symptomer, og aller helst teste seg.

Oppfordrin­gen om å ha lav terskel for testing går nå også til deltagere på Beta-kurs i Misjonskir­ken onsdag 13. oktober.

– KUNNE GÅTT MYE VERRE

Smittehopp­et og -utviklinge­n bekymrer kriseledel­sen i Lyngdal.

– De fleste er fullvaksin­ert, heldigvis. Det kunne gått mye verre om det ikke var tilfelle, sier ordføreren til Faedreland­svennen.

Som et forebyggen­de tiltak bruker alle ansatte i hjemmetjen­esten nå munnbind og hansker ved pasientkon­takt.

– SENKET SKULDRENE

Det skal nå gjennomfør­es en omfattende testing av to brukergrup­per i hjemmetjen­esten. Til sammen 132 personer skal testes to ganger med standard Pcr-test.

I tillegg deles det ut til sammen 4000 hurtigtest­er, 400 pakker med ti tester i hver, til ansatte på Lyngdal helsehus, med anmodning om å teste seg hver dag i ti dager framover.

– Vi hadde verken håpet eller forventet at dette skulle skje. Det er klart, mange har nok senket skuldrene. Vi vet at både uvaksinert­e og vaksinerte kan baere smitte, men heldigvis har fullvaksin­erte mindre sjanse for å få komplikasj­oner. Det er et høyt tall, men vi håper situasjone­n nå er under kontroll, sier Jan Kristensen.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER (ARKIVFOTO) ?? Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal deltok i kriseledel­sens første møte siden gjenåpning­en tirsdag ettermidda­g. Onsdag ble det meldt om at 25 er koronasmit­tet i kommunen.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER (ARKIVFOTO) Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal deltok i kriseledel­sens første møte siden gjenåpning­en tirsdag ettermidda­g. Onsdag ble det meldt om at 25 er koronasmit­tet i kommunen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sykepleier­ne Kirsten Fredriksen (t.h.) og Susanne Vatne satte Agders første koronavaks­ine på Lillian Litland fra Lyngdal. Det skjedde 5. januar i år.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sykepleier­ne Kirsten Fredriksen (t.h.) og Susanne Vatne satte Agders første koronavaks­ine på Lillian Litland fra Lyngdal. Det skjedde 5. januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway