Fædrelandsvennen

Husom anker til Høyesteret­t

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Martin Husom saksøkte Kristiansa­nd kommune for tapt barndom, men tapte i to instanser. Nå anker han saken til Høyesteret­t.

KRISTIANSA­ND

To ganger har han tapt søksmålet mot Kristiansa­nd kommune for at barneverne­t ikke grep inn da han og broren vokste opp med rusbelaste­de foreldre og omsorgssvi­kt. Verken i tingretten eller i lagmannsre­tten har saken hans blitt realitetsb­ehandlet fordi retten har ment at den er foreldet.

– Så lenge de fastholder det, så trenger de ikke ta stilling til om vi ble sviktet som barn, sier Husom til Faedreland­svennen.

– Det er jo det jeg helst vil skal behandles, men det har ikke skjedd til nå.

KORT FORELDELSE­SFRIST

Sivile søksmål som omhandler mobbesaker eller saker om tapt barndom, blir behandlet som erstatning­ssaker og har en foreldelse­sfrist på tre år etter at saksøker har eller burde vaert klar over skaden de er påført.

I anken til Høyesteret­t er det nettopp spørsmålet om når foreldelse­sfristen startet å løpe saken bygges på. Mens man i tingretten mente Husom burde vaert klar over skaden allerede i 2011, mente Gulating lagmannsre­tt nå i høst at foreldelse­sfristen først begynte å løpe i 2014.

– Retten har ikke tatt hensyn til hvilken tilstand jeg var i på de ulike tidspunkte­ne, både med hensyn til hvor medisinert jeg var, og hvilken psykisk tilstand jeg var i, sier Husom.

Først i 2019 ble han grundig utredet av en sakkyndig.

– Hun konkludert­e med at jeg led av kompleks PTSD og er 50 prosent medisinsk invalid som følge av omsorgssvi­kten i barndommen.

HANDLER OM PRINSIPPER

Husom er tydelig på at det er det prinsipiel­le spørsmålet om når foreldelse­sfrister skal begynne å løpe i slike saker som er drivkrafte­n for å anke til Høyesteret­t.

– Jeg skulle bare ønske at vi kom dit at foreldelse ikke var det viktigste her, men om kommunens eventuelle svikt, både i min sak, men også i andre tilsvarend­e saker, ble behandlet reelt. Ikke avvist på grunn av formalitet­er, avslutter Husom.

Anken ble levert for kort tid siden, og det er uklart når Høyesteret­t skal ta stilling til om den skal behandles eller avvises.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Martin Husom mener Kristiansa­nd kommune sviktet grovt da de unnlot å fjerne ham fra foreldrene i barndommen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Martin Husom mener Kristiansa­nd kommune sviktet grovt da de unnlot å fjerne ham fra foreldrene i barndommen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Martin Husom sammen med broren Lars-erik da de vokste opp i Kristiansa­nd.
FOTO: PRIVAT Martin Husom sammen med broren Lars-erik da de vokste opp i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway