Fædrelandsvennen

Utbrudd av skabb Foreldre bør vaere på vakt og sjekke barna etter flere tilfeller av skabb på skoler og barnehager i Vennesla.

- VEGARD DAMSGAARD

– Ifølge kommuneove­rlegen er det familie og naere venner som er tettest på som er mest utsatt, så det skal ikke vaere fare for det store utbruddet på en skole, sier rektor Svein Hornnes ved Vennesla skole til Faedreland­s vennen tirsdag kveld.

Han opplyser at det skal vaere noen få tilfeller i et par barnehager og på ytterliger­e én skole.

Følgende melding ble lagt ut på hjemmeside­n til Vennesla skole tirsdag:

«Vi har fått melding om at det er tilfeller av skabb på skolen og ber foresatte vaere oppmerksom på dette og sjekke barna. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.» Det var Vennesla Tidende som først omtalte saken.

GANGER I HUDEN

– Vi har gått ut med informasjo­n etter føre-var-prinsippet. Dette tar vi tidlig for å unngå noe større utbrudd. Er en i tvil, gå til lege, sier rektor Hornnes, som med 25 års erfaring fra skoleverke­t i Kristiansa­nd og Vennesla har null erfaring med skabben.

Skabbmidde­n er 0,3–0,5 millimeter lang og knapt synlig med det blotte øyet. Hunnmidden graver overfladis­ke ganger i huden hvor den daglig legger egg.

SVIR PÅ PUNGEN

Skolen viser til følgende info fra FHI:

«Dersom du har fått skabb, må du gi beskjed til alle personer som du har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Det samme gjelder personer som du deler seng, tøy eller håndklaer med. »

Som om det ikke svir nok på huden, så svir skabben også på pungen:

– Det er en dyr behandling. For en familie på fire kan det koste 4000-5000 kroner, sier rektor Svein Hornnes.

Som regel tar det tre til seks uker fra man får skabb til kløen og symptomene kommer. Kløe og utslett vil ofte vedvare i inntil fire uker etter vellykket behandling.

 ?? SHUTTERSTO­CK / NTB FOTO: ?? Skabbmidde­n er 0,3-0,5 millimeter lang.
SHUTTERSTO­CK / NTB FOTO: Skabbmidde­n er 0,3-0,5 millimeter lang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway