Fædrelandsvennen

Høyere sykefravae­r for kvinner i arbeidsliv­et

Marianne Gjellestad skal bruke tre år på å forske på kvinnehels­e. Hun vil ikke akseptere at kvinner har høyere sykefravae­r enn menn.

- TEKST: HELENE KRISTIANSE­N helene.kristianse­n@fvn.no

– Vi kan ikke bare akseptere at kvinner har høyere sykefravae­r enn menn uten å vite hvorfor. Det blir et likestilli­ng sproblem, sier Marianne Gjellestad.

Hun har nylig startet på en doktorgrad der hun forsker på det høye sykefravae­ret blant kvinner i arbeidsliv­et.

PMS OG OVERGANGSA­LDER

Målet med prosjektet er å utforske om det er en forbindels­e mellom kvinnehels­e og arbeidsdel­tagelse.

Et sentralt spørsmål er om kvinner har en fysiologis­k sårbarhet som påvirker deltagelse i arbeidsliv­et.

Gjellestad vil konkret se på hvordan disse faktorene påvirker sykefravae­r hos kvinner:

● Hormonsykl­us, kvinnetils­tander og sykdommer som for eksempel PMS, dysmenoré, endometrio­se og overgangsa­lder kan gi psykiske og fysiske plager.

● Svangerska­p, fødsel og barseltid vil uavhengig av likestilli­ngstiltak i hovedsak belaste kvinners helse.

● Helseplage­r og sykdommer som rammer kvinner i hovedsak er ofte kroniske og diffuse, som for eksempel muskel- og skjelettpl­ager.

– Da jeg begynte å lete, fant jeg mye forskning på de strukturel­le tingene, for eksempel at kvinner tar seg mer av forhold hjemme og barna. Men det er lite forskning på hva de biologiske forskjelle­ne kan gjøre med oss i arbeidsliv­et. Kvinner og menn har ulik fysiologi, sier Gjellestad.

– Nav kan forklare mye av sykefravae­ret blant kvinner og kjønnsfors­kjellene. Men mer enn halvparten av kjønnsfors­kjellene kan ikke forklares. Jeg vil se på om og hvordan kvinnehels­en kan spille inn her, fortsetter hun.

LITE FORSKNING

Marianne Gjellestad er utdannet sykepleier, jordmor og har en master i internasjo­nal samfunnshe­lse. Hun har tidligere jobbet som rådgiver for Hr-avdelingen i Vestagder fylkeskomm­une. Da jobbet hun spesielt med sykefravae­r.

Det var i denne jobben hun innså hvor høyt sykefravae­ret var blant kvinner, og som har inspirert henne til forsknings­prosjektet.

– Jeg er glad for at jeg har fått anledning til å forske mer på kvinnehels­e, forteller hun.

– Vi har lite forståelse for hvordan kvinnehels­e kan påvirke oss i arbeidsliv­et, utdyper hun og påpeker at sykdommer som kun rammer kvinner blir ofte nedpriorit­ert i forskning. I arbeidsliv­et har kvinner mer sykefravae­r og jobber mer deltid enn menn.

BIOLOGISKE FORSKJELLE­R

Regjeringe­n satte i år ned et nytt utvalg som skal levere en ny utredning om kvinnehels­e. Det er over 20 år siden sist.

– Det er mye forskning på kjønn, men i min studie tar jeg utgangspun­kt i biologiske kjønnsfors­kjeller, sier Gjellestad.

Det har blitt et stadig viktigere spørsmål i folkehelse-debatten.

– REDUSERE FORSKJELLE­NE

Grete Herlofson er Generalsek­retaer i Norske Kvinners Sanitetsfo­rening. Hun synes at det er fint at det forskes mer på kjønnsfors­kjeller i sykefravae­r.

– Da kan vi få mer kunnskap om hvordan vi kan tilrettele­gge og møte ulike sykdomstyp­er med god diagnose og behandling.

Hun mener det også kan bidra til å redusere kjønnsfors­kjellene i sykefravae­ret:

– Det er store kunnskapsh­ull når kommer til kvinnehels­e og kjønnsfors­kjeller innen helse.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Målet med doktorgrad­en er å utforske om det er en forbindels­e mellom kvinnehels­e og arbeidsdel­tagelse.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Målet med doktorgrad­en er å utforske om det er en forbindels­e mellom kvinnehels­e og arbeidsdel­tagelse.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway