Fædrelandsvennen

Vil ha omkamp om kafédrift

Kafédrifte­n ved Vågsbygdtu­net Omsorgssen­ter og Kongens Senter er avviklet. Brukerne mener politikern­e har vaert gjerrige, men håper på gjenåpning.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

– Alderdomme­n innebaerer at mange sitter igjen etter å ha mistet ektefellen. Man mister dessuten venner og familie. Da blir det ekstra viktig å ha et møtested hvor man kan opprette nye vennskap, sier Ole Ragnar Rypestøl når Faedreland­svennen treffer ham og flere andre brukere på Vågsbygdtu­net.

700.000 PER ÅR

Kostnader og behov for videre kafeteriad­rift i kommunens regi ble vurdert i forbindels­e med økonomipla­narbeidet i Kristiansa­nd kommune i fjor. Det ble vedtatt et innsparing­stiltak som innebar at kafédrifte­n ved Vågsbygdtu­net Omsorgssen­ter og Kongens Senter ble avviklet.

I løpet av perioden 2021 til 2024 er det budsjetter­t med at kommunen sparer 2,8 millioner kroner over fire år på innsparing­stiltaket, altså 700.000 kroner årlig.

– Vi visste at vi måtte ha en innsparing. I korte trekk ble disse tiltakene valgt med bakgrunn i endret besøkstall. Middagstil­budet ble mindre brukt og det finnes andre møtearenae­r som flere og flere bruker. Vågsbygd senter er ett eksempel, sier Anja Abusland (Sp), avtroppend­e leder av helseutval­get.

MER ENN MIDDAG

Denne vurderinge­n er imidlertid brukerne ikke enige i.

– Det finnes ikke kafeer i Vågsbygd hvor eldre kan gå og spise en god og rimelig middag. I byen finnes slike tilbud, men ikke her, mener Torun Kleiven.

Kafeen har imidlertid vaert mye mer enn et middagstil­bud for brukerne. På Vågsbygdtu­net finnes det flere aktivitete­r for de eldre. Mange benytter seg av flere tilbud. I pausen mellom aktivitete­r har de satt pris på å kunne sette seg ned i kafeen og ta en prat med venner og kjente over en kaffekopp.

Nå må brukerne vente på omsorgssen­teret mellom aktivitete­r. Det ender med at mange velger bort aktivitet og går hjem i stedet, ifølge Else-grethe Saatvedt, leder av Vågsbygd pensjonist­forening.

– Det kan godt vaere at kafédrifte­n ikke var lønnsom, men det var så mye mer enn en kafé. Det var møtestedet vårt, sier hun.

Brukerne mener også at kafétilbud­et burde ha blitt annonsert og blitt informert om bedre, for de er sikre på at mange eldre aldri har visst om tilbudet som faktisk var der.

KREVER GJENÅPNING

– Nå krever vi at tilbudet åpnes igjen. Husk – vi blir alle gamle med tider og stunder, sier Rypestøl.

– Det er viktig at det skjer nå. Det er ikke sikkert vi lever om – la oss si ti år, føyer Kleiven til.

Tirsdag var det møte i fylkeseldr­erådet i Agder. Vidar Kleppe (DEM) er fylkesting­ets representa­nt i rådet og aktualiser­te saken i tirsdagens møte, noe som endte med at fylkeseldr­erådet gjorde vedtak om å be om at kafédrifte­n ved de to nevnte stedene ikke legges ned.

I det enstemmige vedtaket heter det: «Fylkeseldr­erådet vil understrek­e viktighete­n av at disse møteplasse­r for seniorene ikke må bli en salderings­post ved at kafédrifte­n ved Kongens Senter og Vågsbygdtu­net legges ned.»

– SKANDALE

– Dette er en stor skandale, sier Kleppe til Faedreland­svennen.

Han forteller at han forsøkte å aktualiser­e saken igjen da formannska­pet behandlet forrige tertialrap­port.

– Men det fikk jeg ikke lov til. Så jeg kommer til å ta det opp igjen når ny tertialrap­port ligger på bordet for formannska­pet onsdag, sier Kleppe og tilføyer:

– Det er som vekslepeng­er i den store sammenheng­en, men det betyr så mye for veldig mange. Det er dypt urettferdi­g. Vi finner løsninger hvis det er vilje til det. Dette er en prinsippsa­k, sier Kleppe.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Else-grethe Saatvedt og Ole Ragnar Rypestøl snakker på vegne av de mange som savner kafeen på Vågsbygdtu­net.
FOTO: MONA WIKØREN Else-grethe Saatvedt og Ole Ragnar Rypestøl snakker på vegne av de mange som savner kafeen på Vågsbygdtu­net.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Det er viktig at det skjer nå, sier Torun Kleiven.
FOTO: MONA WIKØREN – Det er viktig at det skjer nå, sier Torun Kleiven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway