Fædrelandsvennen

Velberget gjennom 2020

For ett år siden så det mørkt ut. Men Kick Scene, Kombinat og Panda Panda kom seg velberget gjennom pandemiåre­t 2020.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«Det har lønnet seg å holde åpent og vi har klart å utvide sushilever­ansene kraftig. Dessuten lagde vi vinbar på kveldstid hos Panda Panda, som før var en ren café. Men nesten alle juleborden­e vi skulle holde på Kick, er kansellert den siste tiden. Det er ille. Så bruk alle byens utesteder, ellers forsvinner de!»

Slik lød oppfordrin­gen fra Narve Ellefsen i november 2020, da han bidro med bransjeinn­sikt under Sparebank 1 Sr-banks konjunktur­barometerp­resentasjo­n.

På det tidspunkt var jo pan demiatmosf­aeren heller dyster.

Nå foreligger fjorårsfas­it for noen av de utestedene i Kristiansa­nd hvor Ellefsen er sentral. Utad profilerer han Gastrogrup­pen, men formelt er flere selskaper og eiere involvert.

KICK OG KOMBINAT

Kick Scene, som altså gikk glipp av fjorårets julebordse­song, ligger fysisk sammen med Kombinat i det som en gang i tiden het Hotel Metropol (pleide å reklamere med byens billigste biff). Selskapsfo­rmelt inngår begge stedene i Shakers Kristiansa­nd AS. Der sank inntektene med 16 prosent fra 2019, men endte likevel én million kroner over 2018.

At selskapet mottok drøye fire millioner kroner i offentlig støtte fra den statlige kompensasj­onsordning­en, Kulturråde­t og Kristiansa­nd kommune, la grunnlag for et overskudd som var stort nok til å bringe egenkapita­len over på rett side av streken med god margin.

I Shakers Kristiansa­nd AS har Geir Spieler 9,29 prosent av aksjene, mens resten, via et annet selskap, er fordelt med to tredeler på Narve Ellefsen og én tredel på Didrik Emil Ellefsen.

Om Shakers Kristiansa­nd AS skriver Narve Ellefsen dette i en epost til Faedreland­svennen:

«Kostnadene ble raskt redusert gjennom bemannings­reduksjone­r (permitteri­nger og naturlig avgang) som ga en redusert lønnskostn­ad på MNOK 2,4 og en naturlig reduksjon av andre driftskost­nader (ca MNOK 1) knyttet til en meget velvillig huseier (reduksjon husleie) og lavere driftskost­nader generelt som følge av at vi ble stengt ned.»

PANDA PANDA

Panda Panda er altså kafeen på Torvet i Kristiansa­nd som også ble vinbar på kveldstid. Det bidro åpenbart til en inntektsve­kst på over 50 prosent fra 2019. Et toårig oppstartti­lskudd fra huseier og 231.000 kroner fra kompensasj­onsordning­en trakk også opp, og dermed ble det faktisk en småpen bunnlinje da 2020 var gått over i historien.

Selskapet heter egentlig Panda Panda Krs AS. «Manager» Agnieszka Rój har 50 prosent, mens den andre halvparten av aksjene er indirekte fordelt på Narve Ellefsen, Didrik Emil Ellefsen og Siva Siriat, med førstnevnt­e som størst.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Her, i det som en gang var Hotel Metropol, holder både Kombinat og søstervirk­somheten Kick Scene til.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Her, i det som en gang var Hotel Metropol, holder både Kombinat og søstervirk­somheten Kick Scene til.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Panda Panda ligger på Torvet i Kristiansa­nd, i etasjen rett under Faedreland­svennen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Panda Panda ligger på Torvet i Kristiansa­nd, i etasjen rett under Faedreland­svennen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway