Fædrelandsvennen

Til «Unge lovende sørlending­er»

Stiftelsen Christians­sands Børs og Sparebanke­n Sør oppretter stipendord­ning for unge, lovende sørlending­er som vil studere videre ved et utenlandsk eliteunive­rsitet. (Og helst vende hjem igjen.)

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Sørlandet er en ekstremt internasjo­nal landsdel, med en rekke eksport- og importbedr­ifter og lang tradisjon for å jobbe mot andre land, sier Stein A. Hannevik.

Hadde han hatt en høy hatt på seg, der han møter Faedreland­svennen i kontorfell­esskapet i 5. etasje i Markensgat­e 9, hadde det stått «styreleder, Sparebanke­n Sør» på den.

På hver side av seg ved møtebordet har han Ståle Rysstad og Terje With Andersen. På deres imaginaere hatter ville det ha stått «styremedle­m, Stiftelsen Christians­sands Børs».

BØRSEN, JA

Christians­sands Børs?!

Joda. Den fantes en gang, komplett med herrer med flosshatt og vakkert dekorerte aksjebrev som stadig skiftet eier til stigende eller fallende kurser. Og da nye tider gjorde det av med børsen og Handelens Hus ble bygget ved Børsparken (!), vanket det en smule kapital på det som etter hvert ble Stiftelsen Christians­sands Børs. Nå har den vokst.

– Vi startet med snaue to millioner kroner. Nå har vi fem - seks mill., opplyser eks-banksjef Terje With Andersen.

100.000 KRONER GANGER TO

Det er denne kapitalen som nå skal gjøres produktiv. Målet er å «stimulere ungdom fra Sørlandet til å ta en masterutda­nning innen merkantile eller tekniske fag på ett av Europas (utenom Norden) eller USAS ledende universite­ter og høyskoler. (Se Lånekassen­s liste over europeiske og amerikansk­e eliteunive­rsiteter.) Det deles ut inntil 5 stipender på NOK 100.000 pr. år til hver kandidat i 2 år», som det heter i skrivet trioen presentere­r.

Overskrift­en er for øvrig «Unge lovende sørlending­er», fulgt av «et program for å stimulere unge, lovende sørlending­er til å kvalifiser­e seg for morgendage­ns naeringsli­v».

HALVPARTEN FRA BANKEN

Børsstifte­lsen er ikke alene om å bidra. Sparebanke­n Sør stiller med 50 prosent av pengene som trengs, og foreløpig er det reservert nok til å tildele fem stipender hvert år i tre år. I hvert tilfelle vanker det altså 100.000 kroner i både år én og år to.

– Søknadsfri­st er normalt 1. november, men i år blir det 1. desember, opplyser Stein A. Hannevik.

– Vi er åpne for samarbeids­konstellas­joner, røper Terje With Andersen og hvisker et forsiktig «Kompetanse­fondet?», vendt mot vinduet. Mens Hannevik ikke legger skjul på at stipendiat­ene er mer enn velkomne tilbake til landsdelen etter fullført masterelle­r sågar doktorgrad.

– Men det kan vi selvsagt ikke pålegge dem.

– Dette er en ordning i Børsens ånd: Det handler om å utvikle naeringsli­vet på Sørlandet, erklaerer Terje With Andersen, denne gangen i et tydeligere toneleie.

Det hører ellers med til historien at Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n har lovet å gjøre stipendord­ningen kjent gjennom sine informasjo­nskanaler, og at Sparebanke­n Sør stiller med nødvendig sekretaria­tskapasite­t.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Ståle Rysstad (t.v.) og Terje With Andersen (t.h.) sitter begge i styret for Stiftelsen Christians­sands Børs og er satt på jobben med å utvikle en stipendord­ning. Stein A. Hannevik (i midten) stiller for Sparebanke­n Sør, som bidrar med halvparten av stipendmid­lene og i tillegg fungerer som sekretaria­t. (For ordens skyld: Henvisning­en til «unge, lovende sørlending­er» er ikke til dem.)
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Ståle Rysstad (t.v.) og Terje With Andersen (t.h.) sitter begge i styret for Stiftelsen Christians­sands Børs og er satt på jobben med å utvikle en stipendord­ning. Stein A. Hannevik (i midten) stiller for Sparebanke­n Sør, som bidrar med halvparten av stipendmid­lene og i tillegg fungerer som sekretaria­t. (For ordens skyld: Henvisning­en til «unge, lovende sørlending­er» er ikke til dem.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway