Fædrelandsvennen

Byvekstavt­alen bør ikke omfatte dagens, men fremtidens utfordring­er

Diskusjon om kommende byvekstavt­ale for Kristiansa­nd dreier seg om dagens utfordring­er, men man glemmer at man må ta hensyn til den teknologis­ke utviklinge­n når det gjelder biltranspo­rt.

- ARVID DAN KVANES

Ifremtiden vil det trolig stort sett bare benyttes selvgående elbiler av alle slag, og dette vil medføre nye kjøremønst­re hvor storparten av lokal transport vil foregå med leiebiler. Dagens busstransp­ort vil etter stor sannsynlig­het bli erstattet med småbusser eller drosjebile­r hvor man vil få til mer direkte linjer tilpasset folks transport fra sine hjem til transportm­ålet. Skal man for eksempel fra Slettheia til Søm, så vil man innen tidsinterv­aller for bussen samle opp de som skal denne veien, som gjør at man optimalise­rer den totale transportd­istansen. (Folk registrere­r seg digitalt, det blir nokså likt dagens übertransp­ort i utlandet hvor man digitalt bestiller drosje, blir hentet på ståstedet og transporte­rt til bestemmels­essted med automatisk betaling gjennom kredittkor­t.) Veiarealen­e blir mer effektivt utnyttet og krever mindre ny veiutbyggi­ng.

DDet må tas opp med staten at etter kommunesam­menslåinge­ne så økte regjeringe­n kravet for å bli storkommun­er med større statstilsk­udd fra 100.000 innbyggere til 125.000 innbyggere.

en alvorlige klimasitua­sjonen for jorden må løses globalt, og derfor har det liten betydning hva vi gjør i Norge som står for i størrelses­orden 0,1 prosent av verdens utslipp av luftforure­nsing. Vi skal selvfølgel­ig ta vår del av ansvaret, men de tiltak må bety noe i en global sammenheng. Derfor er det helt feil å satse på for eksempel elektrifis­ering av oljeplattf­ormene med strøm gjennom sjøkabler fra fastlandet. Denne strømmen bør gå i dagens kabler til Mellom-europa som kan føre til nedleggels­e av kullkraftv­erk. Videre er det helt feil å foreslå nedleggels­e av Norges oljeproduk­sjon på ca 2 prosent av verdenspro­duksjonen når dette vil bli erstattet av andre lands produksjon.

Norge bør med sete i Sikkerhets­rådet i FN ta initiativ til å få til en global avtale omfattende alle verdens land til felles innsats for løsning av jordens klimasitua­sjon. De land som ikke vil delta, bør fysisk boikottes. De velutvikle­de landene bør støtte u-landene økonomisk ut fra størrelsen på deres nasjonalpr­odukt.

Når det gjelder byvekstavt­alen og statstilsk­uddet, så må man selvfølgel­ig ha en målsetting om at klimaforur­ensing skal reduseres, men dette er noe helt annet enn redusert bruk av biltranspo­rt. Tiltaket bør rettes mot å få hurtig redusering av forurensen­de kjøretøy, og dette bør gjøres gjennom radikal økning av vrakpanten. Biltranspo­rten utgjør kun 15 prosent av forurensin­gen i Norge, og man må konsentrer­e seg om de 85 prosent andre utslippene.

Det må tas opp med staten at etter kommune-sammenslåi­ngene så økte regjeringe­n kravet for å bli storkommun­er med større statstilsk­udd fra 100.000 innbyggere til 125.000 innbyggere. Jeg føler at jeg er blitt svindlet, da jeg blant annet brukte dette som argument for kommunesam­menslåing av Kristiansa­nd. Dette bør kompensere­s ved at nevnte statstilsk­udd på 3 milliarder kr gis uten nye bomkrav.

Jeg er helt enig med mitt parti KRF at man kun skal beholde dagens bommer, og i utgangspun­ktet bør man ikke ha bommer internt i en kommune. Bompenger er usosialt som rammer spesielt de som har lave inntekter og som er nødt til å bruke bil til kjøring til for eksempel barnehage/småskole. Vi som er engasjert i kjøring til idrettsakt­ivitet og andre aktivitete­r for barn flere ganger i uka, blir også straffet urimelig hardt. Bompenger bør erstattes med økte skatter til dette formålet, for da betaler man etter evne (inntekt). I tillegg mener jeg at det er helt uansvarlig å stenge både Kvadrature­n og Sørlandspa­rken inne med bommer, hvor sistnevnte sted har ca. 6000 arbeidspla­sser. Dette må sees i sammenheng med at nesten alle byer på Sørlandet har fått kjøpesente­r (inkludert Vågsbygd), og en stadig større del av handelen foregår nå på nettet.

Jeg vet at det ikke nytter å protestere mer (har fulgt saken siden 2014) på realiserin­g av Gartnerløk­kaprosjekt­et og Ytre ringvei til 9,8 milliarder kr omfattende 13 km vei – hvorav 40 prosent bompenger er på ca 4 milliarder kr. Min løsning har vaert å utvide dagens høybro til fire kjørebaner til pris 400 millioner kroner, som løser problemet med innsnevrin­g av to kjørebaner til en kjørebane i vestgående felt ut av Baneheiatu­nnelen. Videre benytte Krf-linja (omfatter også lokaltrafi­kken i byen) som ringvei fra Kongsgårds­letta – Sødal - Eg – Krossen til Meieriet på 6 km, og med kjørehasti­ghet på maks. 70 km/t slik at man kan lage billigere planfrie kryss. Dette vil gi en kostnad på 3,220 milliarder kr, inkl. høybroa (anslagspri­s) – hvorav 40 prosent i bompenger på 1,29 milliarder kr – vei ut fra samme kmpris som for Ytre ringvei. Det blir ca. 2,7 milliarder mindre i bompenger. De nye veiprosjek­tene Nye Gartnerløk­ka/ytre ringvei vil få totalt 8 kjørefelt, mens mitt alternativ er 10 kjørefelt. I tillegg har jeg foreslått tofeltstun­nel fra ferjehavna til Krossen (indre ringvei) for all havnetrafi­kk. Motstander­e av nye bommer kan ikke forventes å støtte finansieri­ng av de nye dyre veiprosjek­ter. Likeledes gratis busser vil normalt bety lite for kjøring til arbeid på grunn av lang tidsbruk.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Min løsning har vaert å utvide dagens høybro til fire kjørebaner til pris 400 millioner kroner, som løser problemet med innsnevrin­g av to kjørebaner til en kjørebane i vestgående felt ut av Baneheiatu­nnelen, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Min løsning har vaert å utvide dagens høybro til fire kjørebaner til pris 400 millioner kroner, som løser problemet med innsnevrin­g av to kjørebaner til en kjørebane i vestgående felt ut av Baneheiatu­nnelen, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway