Fædrelandsvennen

Noen ord om strømspari­ng

- ROGER KARSTENSEN, laerer på videregåen­de skole

Noen år eksportere­r vi i Norge strøm når man ser totalregns­kapet, mens noen år er vi netto importør av strøm, nettopp fordi noen år er mer nedbørsfat­tige. I et normalår der vi ligger på snitt, så går vi ca 10 TWH i overskudd. Dette er ikke all verdens mye.

● Strømkable­ne som forbinder oss med kontinente­t er så få og små at vi klarer ikke å selge ut så mye strøm at prisen stiger av betydning i Norge av dette.

Men selvfølgel­ig, hvis det ble mange flere strømkable­r over til europeiske land, ja, da ville det påvirke pris og tilgjengel­ighet i Norge.

Men strømkable­r som vi nå har, er også med på å stabiliser­e forsynings­sikkerhete­n. Når våre vannmagasi­ner er langt tappet ned, så har vi behov for å kjøpe strøm.

Mot noen av landene i Europa så kjøper vi billig strøm om natten (fra kullkraft som er vanskelig å slå av/på) og vi selger om dagen til dem når de trenger mer strøm. Strømretni­ngen i kablene snus ettersom det er hensiktsme­ssig på hvem som kjøper/selger.

Så bildet er ikke at vi i Norge bare selger strøm til dem der ute.

En avisartikk­el som ble publisert i Faedreland­svennen 4. oktober, forteller at vi trolig bruker 60 prosent mer strøm om 30 år. Statnett har regnet seg frem til dette. Dette er sannsynlig­vis fordi vi skal ha langt flere elbiler enn i dag, pluss at noe av lastebilpa­rken også blir elektrifis­ert. Da er det meget store mengder ny elektrisk kraft som må produseres.

Effektivis­ering av bygg, etterisole­ring som kan gjøres med bygningsma­sse i Norge kan hjelpe mye, men det er naivt å tro at dette kan ordne alt.

Hver dag står nye hus/bygg ferdige og blir tatt i bruk – fordi samfunnet går videre og vokser og alle disse nye bolighus og industriby­gg trenger varme og lys. Forbruket øker for hver dag som går, hele året.

Se på Danmark hvordan de bruker fullstendi­g hele sitt areal i landet til å dyrke jord eller ha bygninger og veier på. I Norge er 98.3 prosent av arealet urørt – og mye areal er ubrukelig fordi det ligger høyt og kaldt og vindfullt til.

Hvor står det skrevet (i hvilken klok bok) at vi i Norge skal ha over 95 prosent urørt landskap til evig tid? Det står ingensteds.

Hvis vi brukte 10 prosent av vårt areal til solcellepa­rker eller vindparker, så ville energibeho­vet for en lang fremtid vaere løst.

Og en viktig sak – les hva som er skrevet om Morrow, Agder Energi og Gjelsten det siste halvannet året. Hva skal de bygge på industriom­rådet Eyde Energipark i Arendal...? Jo, en elbil-batteri-fabrikk, det er beregnet at det trengs 20 slike fabrikker i Europa de neste årene – hvorfor skal ikke vi kunne ha 3 - 4 av disse fabrikkene i vårt land? Hvorfor skal vi nordmenn alltid vaere importører av biler, Volkswagen, Nissan Leaf og alle disse? Kan ikke vi for første gang i historien bli selgere av viktige produkter til biler?

Disse fabrikkene krever mye energi – 1.5 -2.5 TWH pr år pr fabrikk. Og de må ha rik tilgang til kjølevann. Derfor passer de perfekt i Norge.

Det er en naturgitt gave at vi har tilgang på å lage/produsere mer strøm – og la oss bruke den, istedenfor å lage uvirkelige forestilli­nger om at samfunnet vil «stå stille» de neste årene. Og at vi skal «hermetiser­e» den elektriske infrastruk­turen og si at «nå har vi nådd det punktet som er rett, og fra nå skal vi ikke lage nye kraftkilde­r – for vi skal ha store mengder natur som vi kan gå tur i, og benytte til friluftsli­v. Selv om Danmark, Nederland og noen andre land naermest har ingenting av slikt.

Nei la oss gå fremover og ha dem som forbilder som laget kraft-infrastruk­turen på 40-, 50og 60-tallet.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ??
FOTO: JARLE R. MARTINSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway