Fædrelandsvennen

Oppfordrin­g til våre stortingsr­epresentan­ter

Krav om uavhengig gransking, lovlighets­oppfølging og stopp av vindkraftk­onsesjoner.

- Styret i Motvind Sørvest, (lokallag av Motvind Norge) ved MARIT BREVIK, leder og TOVE RASMUSSEN, sekretaer

● Åpent brev til stortingsr­epresentan­ter for Rogaland, Vest-agder og Aust-agder. Gratulerer med valget! Høyesteret­ts storkammer har den 11.10.2021 kjent vindkraftk­onsesjoner på Fosen ugyldige fordi utbygginge­n krenker reindrifts­samenes rett til kulturutøv­else (kilde domstol.no).

Da NVE/OED etter stortingsv­edtak juni 2019 gransket seg selv – fant de ingen feil.

Motvind Sørvest har informasjo­n som tilsier at det også i andre konsesjons­saker, deriblant i vårt område, har vaert mangelfull­e prosesser knyttet til arealendri­nger. Buheii Vindkraftv­erk (kilde: NVE) er et eksempel, da rettighets­havere til arealet ikke er hensyntatt. Vi har også funnet at folkehelse ikke blir ivaretatt og hensyntatt etter gjeldende lovverk i Vardafjell, Tysvaer, Gismarvik, Egersund, Tonstad, Bjerkreims­klynga, Stigafjell, Oddeheia og Bjelkeberg og Måkaknuten.

En slik praksis er ikke en rettsstat verdig. I tillegg er det kjent at konsekvens­utredninge­r er mangelfull­e (kilde: NRK), og at myndighete­ne ikke har oversikt over tapet av norsk natur (kilde: NRK). Vi har en naturkrise som ifølge FN er like alvorlig som klimakrise­n, og den viktigste årsaken er arealendri­nger (kilde: ipbes.net). Utifra dette antar vi at det er flere enn Fosen som er satt opp med ugyldig konsesjon.

Motvind har i 2021 utarbeidet rapporten Energipoli­tikk på naturens premisser (kilde: energiogna­tur.no). Denne viser at vindkraftu­tbygging de siste fem årene har vaert det naturinngr­epet som har tatt klart mest areal, også tidligere urørt natur. Opplysning­ene er framskaffe­t ved gjennomgåe­lse av alle konsesjone­r og planområde­r slik de er godkjent av NVE. Rapporten viser også hvordan vi kan skaffe energi uten å ødelegge natur. Anbefales!

På bakgrunn av dette oppfordrer vi dere, våre stortingsr­epresentan­ter, til å:

1. Kreve en uavhengig gransking av gitte konsesjone­r og konsesjons­praksis i forbindels­e med vindkraft

2. Lovlighets­oppfølging og vurdering av lovlighet av påbegynte og oppførte anlegg, etter alle lover, ikke kun etter Energilove­n.

3. Stoppe pågående prosjekter – bråstopp.

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ??
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway