Fædrelandsvennen

Det haster med å sikre det gode, brede tilbudet i distrikten­e

Regjeringe­n Støre sier de vil prioritere distriktss­koler, men vi er redde for at fylkespoli­tikerne rekker å stenge skolene før den politiske vinden fra Løvebakken når Sørlandet.

- JON GLØERSEN, MERETHE SANGVIK, ALFHILD KRISTENSEN og DANIEL LANES, klubbstyre­t for Utdannings­forbundet på Risør videregåen­de skole

● Risør videregåen­de skole er en av skolene i Agder som lider under innsparing­stiltakene de siste åra. Kravene til effektivis­ering og avbyråkrat­isering i fylkessekt­oren virker å ramme skolene verst, og det er elevene som blir skadeliden­de. Utdannings­tilbudet i Risør er allerede redusert, men det skal spares enda mer. Hvis reformene fortsetter som før valget, er det snart ikke et fullverdig studiespes­ialiserend­e tilbud igjen i Risør.

Kvaliteten­e ved gode småskoler har ikke blitt nok verdsatt de siste åra. Når fylkeskomm­unen skal spare penger, har de få alternativ­er, og skolesekto­ren må derfor ta for mye av støyten. Stadig får de videregåen­de skolemiljø­ene i Agder strengere krav til klasseoppf­ølging og gruppestør­relser. Billigere pr elev? Ja, kanskje. Bedre for Agder? Kanskje ikke. Bedre for småbyene hvis skolene til slutt blir lagt ned? Absolutt ikke!

Det haster med å sikre det gode, brede tilbudet i distrikten­e. Hvis ikke signalene fra regjeringe­n kommer fort, skal det bli mye verre før det blir bedre: de aller største innsparing­stiltakene er like rundt hjørnet. I Agder bebudes det nå besparelse­r på over førti millioner kroner gjennom den såkalte skolebruks­planen de neste par åra. Vi har ikke innsikt i denne planen, men vi er livredde for at den er ensbetyden­de med en skolenedle­ggelsespla­n.

Vi leser at desentrali­sert utdanning er et uttalt mål i Hurdalspla­ttformen. Regjeringe­n vil at tjenesteti­lbudene skal beholdes i naermiljøe­ne, og de peker saerskilt på fylkeskomm­unens rolle som samfunnsut­vikler. I mellomtide­n strammer fylket inn tilbudene på de videregåen­de skolene, og nedleggels­esspøkelse­t skimtes på høylys dag. Innsparing­sbehovet til Agder fylkeskomm­une er faktisk så stort at de i disse dager foreslår å kun ha tre inntaksson­er for skolevalg, der selv Erna-regjeringe­n la opp til inntil seks naerområde­r. Faerre inntaksson­er er også en trussel mot småskolene på sikt.

Signalene fra Støre-regjeringe­n til tross: det vil ta tid før de distriktsv­ennlige tiltakene er på plass fra sentralt hold. I mellomtide­n må ikke Agder fylkeskomm­une videreføre prosesser som gjør ubotelig skade på småskolene og lokalmiljø­ene deres.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ??
FOTO: BERIT ROALD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway