Fædrelandsvennen

Hurra for frivilligh­eten!

Det var overskrift­en på Kari Henriksens innlegg i tirsdagens avis. Full momskompen­sasjon fra den nye regjeringe­n til frivillige organisasj­oner.

- GUNNAR STRØMME

Det er flott, men historien bakenfor er litt annerledes enn det Kari Henriksen forteller. Allerede i 1977 ba jeg om momsfritak for Strømmesti­ftelsens røde annonser. Jeg fikk et høflig, personlig avslagsbre­v fra davaerende finansmini­ster Per Kleppe som sa at momsen kunne det ikke gjøres noe med.

Tanken slapp meg imidlertid ikke. Men ingen andre trodde det var mulig å få til.

I forslaget til statsbudsj­ettet for 2001 kom det forslag om å innføre moms, eller mer korrekt, merverdiav­gift på tjenester som tidligere ikke hadde vaert avgiftsbel­agt. Jeg fikk avtalt møter med noen sentrale stortingsr­epresentan­ter på Stortinget og fikk med meg en representa­nt fra Sjømannski­rken. Vi sa at nyordninge­n ville koste de frivillige organisasj­onene bortimot 200 millioner kroner i året dersom forslaget ble vedtatt.

Alle vi snakket med sa at det måtte kunne finnes en løsning som skjermet frivilligh­eten. Men politikk er politikk. Jeg fikk derfor mobilisert generalsek­retaerene i de ti største frivillige organisasj­onene til å kontakte sine kontakter på Stortinget.

Den første momskompen­sasjonsord­ningen som var på ca. 180 millioner kroner ble så innført fra og med 2001 etter en flertallsa­vgjørelse i Stortinget.

Men vi ville ha mer. Men å røre noe mer ved merverdiav­giftsordni­ngen, var det ingen partier som ville. I 2005 ble fellesorga­nisasjonen Frivilligh­et Norge etablert. Kampsak nr. 1 var økt momskompen­sasjon.

Vi talte for døve ører. Ingen partier ville gi ytterliger­e innrømmels­er. Men foran et valg er det mulig å få til mye som ellers ikke er mulig. De rød-grønne hadde regjerings­makten i perioden 2005 -2009 og var bastant imot enhver utvidelse av kompensasj­onsordning­en. Men under letingen på aktuelle kampsaker før valget i 2009 var KRF først ute og endret syn i momssaken. Deretter fulgte de andre borgerlige partiene.

Men til tross for dette var spesielt statsminis­ter Stoltenber­g sterk motstander av økt momskompen­sasjon til frivillige organisasj­oner. Som tidligere finansmini­ster var han redd for enhver uthuling av statens største inntektski­lde, merverdiav­giften.

I en samtale jeg hadde med davaerende generalsek­retaer i Sp, sa han at i Sp var de egentlig for, men kunne ikke si det høyt utad som davaerende regjerings­partner.

17. mai 2009 holdt statsminis­ter Jens Stoltenber­g 17. mai-talen på Solgården i Spania. Som styreleder i Solgården da var jeg vertskap, og satt ved siden av statsminis­teren under lunsjen. Jeg dristet meg da til å si at Ap måtte vaere forsiktige så de ikke tapte høstens valg på grunn av momssaken. Jeg skiftet fort samtaletem­a, og kan ikke med sikkerhet si at det var min bemerkning som gjorde at Stoltenber­g og Ap snudde 180 grader i momssaken, men få uker senere kom davaerende kulturmini­ster Giske ut og annonserte at regjeringe­n ville gå inn for å øke momskompen­sjonen til 1. 2 milliarder per år i løpet av 4 år.

Hva ville skjedd dersom det hadde blitt borgerlig seier ved valget høsten 2009? Sannsynlig­vis ville momskompen­sjonen blitt trappet opp enda raskere enn det som skjedde under den rød-grønne regjeringe­n, for det var det de hadde lovet. Når det er sagt, lovet kanskje ikke Erna Solberg & co noe spesielt i momssaken foran valget i 2013, men de trappet likevel opp ordningen til over 1.8 milliarder kroner i løpet av sine to perioder. Kari Henriksens historiefo­rtelling er derfor ikke helt korrekt, det vil si viktige momenter er utelatt.

Så skulle det vaert interessan­t og fått vite om full momskompen­sasjon var et krav fra Sp i regjerings­forhandlin­gene på Hurdal. For Ap har aldri tidligere vaert villige til å gå lenger i momssaken enn det de til enhver tid har følt at har vaert politisk nødvendig for å få eller beholde makten.

Men uansett, positivt er det, og som tidligere generalsek­retaer i Røde Kors tviler jeg ikke på statsminis­terens positive holdning til Frivilligh­eten. Men jeg har en utfordring til Kari Henriksen. Få momskompen­sasjonsord­ningen inn der den hører hjemme, nemlig i det ordinaere merverdiav­giftssyste­met. Det vil gi større sikkerhet for at momskompen­sjonsordni­ngen ikke vil kunne bli brukt i forbindels­e med salderinge­n av statsbudsj­etter i fremtiden, og det vil forenkle det store byråkratie­t som den nåvaerende ordningen innebaerer for alle parter.

❞ Så skulle det vaert interessan­t og fått vite om full momskompen­sasjon var et krav fra

Sp i regjerings­forhandlin­gene på Hurdal.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Historien om momskompen­sasjon til frivillige organisasj­oner, som Kari Henriksen nylig skrev om under overskrift­en «Hurra for frivilligh­eten», startet ifølge Gunnar Strømme med at han i 1977 ba finansmini­ster Per Kleppe om momsfritak for Strømmesti­ftelsens røde annonser. I dette innlegget forteller han om den lange kampen.
FOTO: ARKIVFOTO Historien om momskompen­sasjon til frivillige organisasj­oner, som Kari Henriksen nylig skrev om under overskrift­en «Hurra for frivilligh­eten», startet ifølge Gunnar Strømme med at han i 1977 ba finansmini­ster Per Kleppe om momsfritak for Strømmesti­ftelsens røde annonser. I dette innlegget forteller han om den lange kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway