Fædrelandsvennen

Har tjent seks mill. på streiken

Avlysninge­ne ved streiken rammer ikke økonomien til Kilden. Innsparte lønnsutgif­ter er større enn tapte billettinn­tekter.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Billettinn­tekter er en begrenset del av inntektene våre, mens lønnskostn­ader er en dominerend­e utgift. Siden vi også får krisestøtt­e fra Spekter, tjener Kilden penger på at det er streik, sier direktør Harald Furre.

Mandag denne uka ble det kjent at 17 forestilli­nger av julesatsin­gen «Like til Betlehem» er avlyst på grunn av streik blant Kildens ansatte. Den skulle hatt premiere 24. november, og av de 11.000 billettene var det allerede solgt 6000. De solgte billettene er flyttet til den utsatte forestilli­ngen som går neste år.

Etter at streiken startet i september, ble det også tidlig klart at hovedsatsi­ngen «Amadeus» måtte avlyses i Kilden i høst.

SPARER LØNN

Til sammen taper Kilden 10 millioner kroner i billettinn­tekter på de to avlyste forestilli­ngene.

Samtidig sparer Kilden 11 millioner kroner i lønnsutgif­ter og andre kostnader fordi 117 av de 230 ansatte er tatt ut i streik.

På toppen av dette kommer fem millioner kroner fra Spekters konfliktfo­nd.

– Men hvis dere tjener penger på dette, er du kanskje bare fornøyd med at det streikes?

– Nei, Kildens oppdrag er ikke å tjene penger, men å gjøre kultur tilgjengel­ig for publikum. Og det lykkes vi ikke med nå, sier Furre.

Det aller meste av Kildens lønnsutgif­ter er dekket gjennom offentlig støtte. I 2020 var denne støtten på 190 millioner kroner, mens billettinn­tektene var budsjetter­t til 16 millioner.

Til sammenlign­ing var lønnsutgif­tene i 2020 budsjetter­t til 165 millioner kroner.

For øyeblikket er 117 av Kildens 230 ansatte i streik, mens 805 kulturarbe­idere streiker på landsbasis.

PENSJONSKR­AV

Stridstema­et er pensjon. Lo-forbundene Creo, Norsk tjenestema­nnslag og Fagforbund­et teater og scene krever hybridpens­jon i stedet for innskuddso­rdningen som har vaert brukt i sektoren siden 2016.

Onsdag foregår mekling fra morgenen av i et forsøk på å løse arbeidskon­flikten som har vart siden 3. september. Dersom meklingen ikke fører fram, har LO varslet opptrappin­g mandag. Da blir i tilfelle ytterliger­e 35 Kilden-ansatte tatt ut i streik, slik at totaltalle­t blir 152 streikende. På landsbasis økes det fra 805 til 1100 streikende ved 17 institusjo­ner.

TRENGER IKKE Å TJENE

– Det er klart at det vil ramme oss ytterliger­e, sier Furre.

– Like til Betlehem ble avlyst mandag. Hvis meklingen nå får slutt på streiken ganske raskt: Vil den likevel kunne settes opp?

– Nei, det toget er gått. Det henger delvis sammen med produksjon­stida på kulissene, og det henger sammen med respekten for frilansere som måtte få muligheten til å ta andre oppdrag i førjulstid­a, sier Furre.

«FURRE BØR BIDRA»

Streikeled­er Knut Stien Berge i Norsk tjenestema­nnslag ved Kilden, sier dette:

– I stedet for å tjene penger har Kilden et samfunnsan­svar, og det er dette jeg håper Furre nå også kjenner på slik at han bidrar til å få slutt på denne streiken. Jeg mener de absolutt har råd til å innfri pensjonskr­avet vårt, sier Berge.

Han anslår det gjennomsni­ttlige lønnsnivåe­t hos Kildens fagorganis­erte til å ligge rundt 450.000 kroner i året.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Tillitsval­gt Knut Stien Berge (t.v.) mener Kilden har råd til å innfri de streikende­s krav.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Tillitsval­gt Knut Stien Berge (t.v.) mener Kilden har råd til å innfri de streikende­s krav.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Direktør Harald Furre er ikke fornøyd selv om streiken gir mer penger i kassa.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Direktør Harald Furre er ikke fornøyd selv om streiken gir mer penger i kassa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway