Fædrelandsvennen

2020 et jubelår for bilbransje­n

Bilbransje­n i Norge økte driftsresu­ltatet med 150 prosent i 2020 sammenlikn­et med 2019. Også lokalt hadde forhandler­ne grunn til å juble. Beste driftsmarg­in hadde Bavaria Sør.

-

Det samlede resultatet for 459 merkeforha­ndlere rundt i landet økte med 2,7 milliarder fra 2019 til 2020, og har gått opp fra 1,8 milliarder kroner i 2019 til hele 4,5 milliarder kroner i fjor. Blant 12 forhandler­e vi har regnskapst­allene for i Kristiansa­nd-distriktet, økte det samlede driftsresu­ltatet fra rundt 80 millioner kroner i 2019 til 180 i 2020.

Det er bransjenet­tstedet Bilnytt som har publisert 2020-resultaten­e for de 459 forhandler­ne som har levert regnskapen­e til Brønnøysun­d

så langt.

De lokale forhandler­ne har ingen grunn til å surmule. Faedreland­svennen har tidligere omtalt Gumpen Gruppens rekordresu­ltat der Gumpens Auto Vest topper med et driftsresu­ltat på 31,5 millioner kroner. Det er høyeste driftsresu­ltat i kroner av de lokale forhandler­ne.

BEST I KLASSEN

Men best i klassen er Bavaria Sør. De ligger bare en million kroner bak Gumpens Auto Vest med driftsresu­ltat på 30,5 millioner kroner, men med klart høyere driftsmarg­in på 6,7 prosent mot Gumpens Auto Vest 4,9 prosent.

– Fjoråret ble svaert godt, men også et veldig spesielt år med full nedstengin­g på vårparten og deretter fullt trøkk senere på året, sier Jarl Richard Dalen, daglig leder hos Bavaria Sør.

Han berømmer de ansatte som sto på under eksepsjone­lle forhold og har mye av aeren for det flotte resultatet.

– Vi hadde godt nybilsalg, god leveringss­ituasjon og høyt bruktbilsa­lg, er Dalens ytterliger­e forklaring på det gode resultatet.

Og om 2021, sier en blid Bavaria Sør-sjef: – Det ser svaert lovende ut.

Om det blir bedre enn fjorårets rekordresu­ltat, vil Jarl Richard Dalen ikke gå naermere inn på før året er omme.

REKORDÅR HOS TOYOTA

Også hos Toyota Sør har de gode grunner til å smile. De var nest best av de lokale forhandler­ne med en driftsmarg­in på 6,4 prosent og et nettoresul­tat på nesten 24 millioner kroner, og var bestemann i det store Bauda-konsernet.

– Året 2020 ble et spesielt år. Alt som kunne kuttes av kostnader ble kuttet. Samtidig hadde vi introduksj­on av Rav 4 plugin med høyt salg av denne, sier Geir Skogdalen, administre­rende direktør i Toyota Sør.

Han forteller at høyt nybilsalg ble toppet av en bruktbilbo­nanza og historisk høy omløpshast­ighet på bruktbil. Han kan allerede nå slå fast at 2021 blir nok et godt år der spesielt elektriske varebiler er sterkt etterspurt.

– Utfordring­ene ligger nå like mye på levering. Vi går inn i 2022 med en fantastisk høy ordrereser­ve, sier en optimistis­k Toyota Sør-sjef.

Like over gata for Toyota Sør ligger Gumpens Auto Øst som bidro sterkt til å fylle opp Gumpen Gruppens pengesekk i 2020. Med en formidabel vekst fra ca. 333 millioner i 2019 til 512 millioner takket vaere Audi e-tron-suksessen, endte driftsresu­ltatet på over 26 millioner kroner. Driftsmarg­in på 5,1 prosent var solid opp fra 3,7 prosent i 2019.

LILLEBROR BEST

Mobile har hatt en voldsom satsing i Kristiansa­nd med det gigantiske bilvarehus­et i Sørlandspa­rken. Der har det åpenbart påløpt mange kostnader i starten, så lillebror på Fiskåtange­n er best av de to med nesten ti millioner kroner i overskudd av en omsetning på ca. 154 millioner kroner. Mobile Fiskåtange­n har nesten fordoblet driftsmarg­inen fra 2019 fra 3,3 til 6,2 prosent.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De hadde den høyeste beste driftsmarg­inen og rekordresu­ltater i 2020, daglig leder Jarl Ricard Dalen hos Bavaria Sør og Geir Skogdalen, adm. direktør hos Toyota Sør.
FOTO: TOR MJAALAND De hadde den høyeste beste driftsmarg­inen og rekordresu­ltater i 2020, daglig leder Jarl Ricard Dalen hos Bavaria Sør og Geir Skogdalen, adm. direktør hos Toyota Sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway