Fædrelandsvennen

Ved hjelp av naboer eller gode venner kan du redusere bilkostnad­ene.

- TEKST: GEIR AMUNDSEN geir.amundsen@schibsted.no

Kjøpe, leie, dele eller abonnere på bilen? En bil gir frihet og fleksibili­tet, og er for mange helt nødvendig for å få kabalen til å gå opp i en travel hverdag.

Nå lanserer Bertel O. Steen-eide Fleks et nytt produkt som kombinerer bilabonnem­ent med bildeling, kalt Fleks Sammen.

Petter Kjøs Utengen er daglig leder og gründer i Fleks. Han mener tradisjone­ll bildeling har vaert en tjeneste for dem som ønsker bil i en kort periode, mens bilabonnem­ent har vaert et fleksibelt alternativ til bilkjøp og leasing.

– Fleks Sammen gjør det mulig for mange flere å disponere bil permanent med de fordelene bildeling og abonnement gir, og samtidig eliminere ulempene ved å måtte eie eller lease bil, sier han.

JO FLERE, DESTO BILLIGERE

Tanken er som produktnav­net tilsier, at du skal abonnere på bilen sammen med andre. Naermere bestemt opp til seks andre. Delt bil, betyr delt kostnad.

Er dere to som deler på abonnement­et, deles den faste månedskost­naden på to. En bil som koster deg 6000 kroner i måneden å abonnere på alene, betaler du 3000 kroner for om dere er to. Eller 2000 kroner i måneden om dere er tre. Seks studenter som går sammen om en bil, må følgelig ut med 1000 kroner hver i faste abonnement­skostnader.

Det vil si, et forsikring­stillegg på 198 kroner blir fakturert den du deler abonnement­et med. Er dere tre stykker som deler bilen, må de to andre betale et forsikring­stillegg på 198 kroner hver i måneden. Og studentene må bli enige om hvem som skal få bruke bilen hjem i høstferien.

Variable kostnader som bompenger og parkering registrere­s automatisk av mobilappen man låser opp bilen med, og faktureres den som brukte bilen på tidspunkte­t. Alt for å eliminere potensiell­e krangler om hvem som skal betale.

KILOMETERP­AKKER VED BEHOV

En automatisk løsning for deling av drivstoffk­ostnader, vaere seg lading av elbil eller fylling av fossilt drivstoff, er foreløpig ikke på plass. Dette er ifølge Fleks noe man jobber med.

I basisabonn­ementene til Fleks er det inkludert en kjørelengd­e på 1000 km i måneden. For et tillegg på 399 kroner i måneden kan den forlenges til 1500 km, eller 2500 km for 1199 kroner ekstra i måneden.

Overkjørte kilometer koster to kroner stykk. Skal du eller naboen på lengre turer en måned, tilby Fleks følgende fire kilometerp­akker som gir en lavere kilometerp­ris: 100 km/149 kroner, 250km/299 kroner, 500 km/549 kroner og 1500 km/1490 kroner.

– ET SPENNENDE KONSEPT

Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1, synes nye bileierska­ps- og bruksmodel­ler er spennende.

– Bilabonnem­ent og bildeling er en kombinasjo­n av to bruksforme­r som er relativt nye og ukjente, men som jeg tror vil passe mange som ønsker et forutsigba­rt og mest mulig bekymrings­fritt bilhold.

Som eksempler peker han på folk som bor i byer hvor parkerings­plasser er en kostbar mangelvare, og folk som er på jakt etter en bil nummer to.

– Istedenfor en eldre bruktbil kan man ved å dele med naboen få tilgang til en ny bil. Utfordring­en blir å løse praktiske ting som hvem som skal ha bilen i ferier og hvor det skal lades.

– ENKLERE Å DELE

Daglig leder hos konkurrent­en Imove, Hans Kristian Aas, har i overkant av 1000 abonnement­sbiler ute på norske veier.

Han synes kombinasjo­nen av bilabonnem­ent og bildeling er et spennende konsept.

– Vi har testet ut en variant hvor abonnement­skundene kan leie ut bilen på Nabobil mot en redusert månedskost­nad, men har foreløpig ikke prioritert å teste ut varianten Fleks nå lanserer.

Aas er positiv til at biler deles, og viser til at privatbile­r i snitt står stille i 96 prosent av døgnet.

– Det at man faktisk ikke eier bilen, men abonnerer på den, gjør at det ikke sitter like langt inne å skulle dele bilen med andre.

Av andre som tilbyr bilabonnem­ent i det norske markedet er Care by Volvo, Swap, Toyotakons­ernets Kinto Flex og Seat Frii. Mer om disse og bilabonnem­ent kan du lese her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway