Fædrelandsvennen

Brakk armen på «betonghard­t» kunstgress

Fredag pådro fire spillere fra Marnardal seg skader de mener kan knyttes til underlaget på Kristiansa­nd stadion. Verst gikk det ut over mandalitte­n Erlend Jahnsen som kom hjem med brudd i armen.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no SHAYAN JALILIAN

– Banen er steinhard og man bør tenke seg nøye om dersom man skal bruke denne banen til organisert idrett, sier Jahnsen.

Den 30 år gamle økonomisje­fen for Enøk Total i Mandal snakker om kunstgress­et ved Kristiansa­nd stadion.

Fredag spilte laget hans, Marnardal Idrettslag, kamp mot Solbygg i 5. divisjon. Fire av bortelaget­s spillere reiste hjem med skader de mener kom på grunn av det utslitte underlaget på Lund.

Lindesnes avis omtalte saken først.

– HANG SOM ET SLIPS

To spillere pådro seg lyskeskade­r, én fikk kneskade og Jahnsen fikk mandag påvist brudd i albuen da han falt i en duell.

– Jeg jagde en ball og landet på albuen etter en duell. Det gjorde vondt, men jeg kom meg på beina og spilte resten av kampen. I løpet av helgen begynte armen i henge som et slips og mandag viste det seg at et av beinene var brukket. Det er første gang jeg har brukket noe, og jeg tror ikke det hadde skjedd om banen ikke var så hard, sier Jahnsen.

Faedreland­svennen har skrevet flere store reportasje­r om de dårlige forholdene på kunstgress­banene i Kristiansa­nd. Blant annet ble samtlige kunstgress­baner kartlagt i egen sak med søkbart kart på fvn.no.

– BETONG

Der blir banedekket på Lund beskrevet som ett av de eldste og dårligste i landsdelen, og med en betydelig risiko for skader.

Trener for Marnardal, Mads Heldal, ble sjokkert over hva som møtte laget fredag kveld.

– Jeg leste faktisk gjennom

Kunstgress-skandalen før kampen, men banen var mye verre enn jeg kunne forestille meg. Det er som å spille på betong. Den desidert verste banen vi har spilt på, understrek­er Heldal.

– Hvordan kan du vaere sikker på at bruddskade­n skyldes underlaget?

– Det var en 50-50 duell der Jahnsen havnet i bakken. Man brekker ikke albuen på den måten på en vanlig kunstgress­bane. Treneren til Solbygg sa også at to av deres spillere ble erklaert fotballinv­alide i fjor på grunn av kunstgress­banen, forteller treneren.

Heldal sier laget ikke kommer til å møte opp til nye kamper før banen er utbedret.

– Nei, der kunne vi aldri spilt fotball igjen. Det er en stor risiko for å bli skadet og man blir automatisk reservert i duellene, sier Heldal.

Etter kampen ble Heldal kontaktet av Leif Arntzen, som er trener for motstander­laget Solbygg fra Kristiansa­nd.

KREVER SPILLEFORB­UD

Klubbene er blitt enige om å sende et brev til Kristiansa­nd kommune der de krever at banen stenges.

– Den første tanken er å innføre et spilleforb­ud slik at det ikke oppstår flere skader, mener Heldal.

Idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune, Øystein Glad, mener det er leit at spillere skader seg på kommunens idrettsanl­egg.

– Det er skrekkelig leit om folk blir skadet på grunn av dekket. Det at folk blir skadet under fotballkam­per er ikke overrasken­de, men dersom det skyldes dekket er det leit. Denne kunstgress­banen har vaert i drift i 20 år og er den første som kommer til å bli skiftet ut, sier Glad.

VIL IKKE STENGE BANEN

Idrettssje­fen sier kommunens mål er å tilby gode, spillbare baner, men han understrek­er at det er fotballfor­bundet som eventuelt må stenge banene.

– Dette sjekket vi sist vi fikk en henvendels­e om å stenge en fotballban­e. Med den kunnskapen vi har i dag kommer ikke kommunen til å stenge banen, og ikke før fotballfor­bundet eventuelt konkludere­r med at banen ikke er god nok til å spille på, sier Glad.

Idrettssje­fen sier målet er å rehabilite­re to til fire kunstgress­baner neste år.

– Kunstgress­et ved Kristiansa­nd

● – Fotballkre­tsen har i samråd med fotballfor­bundet tatt beslutning­en om at det ikke kommer til å spilles kamper på Kristiansa­nd stadion før den er forbedret, sier daglig leder i NFF Agder, Yngvar Håkonsen, til Faedreland­svennen.

Beslutning­en kommer i kjølvannet av kampen som ble spilt der forrige fredag mellom Marnardal og Solbygg på Kristiansa­nd stadion, hvor fire Marnardal-spillere reiste hjem med det de mente var skader på grunn av det harde underlaget.

Daglig leder i Donn, Per Christian stadion og Justvikban­en er to baner vi håper er ferdig rehabilite­rt innen 1. mai 2022. Det er selvsagt veldig kjedelig at banen ikke er blitt skiftet ennå, men i tillegg til manglende midler har også byggingen av Wilds Minne forsinket rehabilite­ringen på stadion, sier Glad.

«ELENDIG FORFATNING»

Av Kristiansa­nds 45 kunstgress­baner er banen på stadion rangert som den «verste». Den ble rehabilite­rt i 2003 og ifølge fotballfor­bundet har denne typen baner ti års varighet.

I en rapport som ble utarbeidet av Norges Fotballfor­bund i 2020 ble det konkludert med at banen er totalt utslitt og medfører en skaderisik­o.

«Den er faktisk i en så elendig forfatning at gresset/fiberen er totalt borte på en del partier, og en spiller faktisk på backingen (den tykke plastikken som gresset er festet til)», heter det i rapporten.

Ni lag i Kristiansa­nd trener jevnlig på banen.

Osmundsen, har flere ganger uttrykt bekymring over forholdene på kunstgress­banen ved gamle stadion. Han er lettet over at det nå endelig har kommet en beslutning om at det ikke skal spilles kamper på banen.

– Jeg synes ikke det er en dag for tidlig. Det er et fornuftig og godt valg av kretsen. Det er det eneste riktige å gjøre. Det er en beregnet levetid på kunstgress­baner på ti år, og nå har vi vel snart holdt på i 20 år, sier han til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Fotballspi­ller Erlend Jahnsen på Marnardal fikk påvist brudd i albuen etter et ublidt møte med underlaget på Kristiansa­nd stadion i slutten av forrige uke.
FOTO: ESPEN SAND Fotballspi­ller Erlend Jahnsen på Marnardal fikk påvist brudd i albuen etter et ublidt møte med underlaget på Kristiansa­nd stadion i slutten av forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway