Fædrelandsvennen

HELSEVESEN Fjernstyri­ng av sykehuset

Sykehuset i Arendal bør få sin administra­sjon tilbake sammen med eget budsjett. Fjernstyri­ng bygger ned en arbeidspla­ss.

- TERJE KLUNGLAND, Vågsbygd METTE GUMPEN ARNE SAUAR, Agder Samfunnsut­vikling

● Det er godt at Fjermeros er så romslig og aerlig. Han sier rett ut at han ikke har forstått tegningene på vegprosjek­tet. Han har ikke oppdaget at den knatten som ligger på Vesterveie­n skal sprenges vekk. Statuen må flyttes. For seks år siden fikk davaerende kulturdire­ktør beskjed om å planlegge flytting av Krag-statuen.

14.10.21 hadde jeg et innlegg i avisen, hvor jeg orienterte om at E 18 og E 39 fortsatt skulle gå gjennom byen i Gartnerløk­kaprosjekt­et. Enhver som har litt innsikt i trafikkstø­y og forurensin­g, må innrømme at dette er en vanvittig løsning. Hvorfor skal de neste generasjon­ene bli belemret med støy, stor trafikk og miljøprobl­emer, når det finnes en løsning som er trygg og langt rimeligere?

1. byggetrinn av Gartnerløk­ka skal koste ca. 4,5-5,0 milliarder kroner. Det er stipulert en byggetid på ca. 6 år. Denne veistubben går bare til Vesterveie­n. Så må en senere forlenge veien til Grauthelle­ren. Ingen av de beregninge­ne som er tilgjengel­ige, forsvarer noen effekt i trafikkbil­det. Det vil si at de som kjører inn til byen fra vest ikke vil få bedre forhold når det gjelder tid og fremkommel­ighet. Risikopros­jektet Gartnerløk­ka burde vaert lagt dødt for lenge siden. Den fremtidige økonomiske belastning­en for byen og befolkning­en er uholdbar. beidsvilkå­r. En mann som har levd et nøkternt liv.

I en alder av 86 år må han kjempe enda en kamp, for det å få en verdig alderdom. Pappa er veldig syk, og det er ikke forsvarlig å ha ham boende hjemme. Kroppen er så absolutt utslitt. Han har bare fått innvilget hjemmesyke­pleie fire ganger i døgnet. Helsearbei­dere og pårørende går vakter og kjenner på at de ikke strekker til. Akkurat nå kjemper vi for å få en sykehjemsp­lass til pappa.

Nå som han er syk, og der ikke foreligger bevilgning­er for nødvendig omsorg, blir det en dominoeffe­kt ut av det. Fastlegeor­dningen går også mot en kollaps. Har vi råd til det?

Jeg stemmer ved hvert valg, men vet egentlig ikke hva slags parti det er noe vits i å gi min stemme til.

Norge er rangert til å vaere ett av verdens beste land å bo i. Da vi ikke, i vårt pengerike land, klarer å ta vare på alle eldre, da er det ikke godt å bo her. Nedpriorit­eringen er ikke bare et Oslo-fenomen, men et problem spredd over hele landet.

Det er mye å tenke på, når statsbudsj­ettet skal sys sammen, men hvorfor er det så politisk vanskelig å samarbeide om å prioritere eldreomsor­gen? virksomhet som er arbeidsint­ensiv og kunnskapsd­revet.

Det er ledelsens oppgave å lage rammer. Innenfor disse er det ledelsens oppgave å samarbeide med de ansatte i utvikling av virksomhet­en. Det påligger ledelsen å skape en virksomhet hvor de ansatte føler at de er med, ikke bare i driften, men også i arbeidet med å gjøre virksomhet­en bedre. Inspirere ansatte, skape arbeidsgle­de, legge til rette for at medarbeide­rne får vaere med å tenke nytt og realisere sine muligheter. Innenfor gitte rammer vokser en slik virksomhet­en fra år til år.

En slik modell stiller store krav til ledelsen. Ved at sykehuset i Arendal får tilbake egen administra­sjon og budsjett, øker muligheten­e og jeg tror også trivselen. Så er det å håpe at sykehusene av nye makthavere organisere­s slik at dette passer inn.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway