Fædrelandsvennen

Nyttig gjennomgan­g av helseforet­akene

Den nye regjeringa vil utrede dagens helseforet­aksmodell. Det kan vaere en nyttig øvelse. Men den bør ikke lede tilbake til tida da fylkesting­ene var åsted for bitre sykehuskam­per.

-

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet er uenige om hvordan sykehusene skal vaere organisert. En av den første Stoltenber­g-regjeringe­ns største reformer var helseforet­aksreforme­n. Den innebar opprettels­en av fire regionale helseforet­ak, som igjen styrer 30 mindre helseforet­ak. 20 av disse siste foretakene omfatter alle landets offentlige sykehus. Før denne modellen ble innført i 2002, var det fylkeskomm­unene som driftet sykehusene.

Sp gikk til valg på å skrote helseforet­aksmodelle­n. Under forhandlin­gene om regjerings­erklaering­en ble de to partiene enige om et kompromiss der dagens modell skal fortsette. Men det skal også settes ned et utvalg som skal se om denne kan forbedres og gjøres mer demokratis­k.

Knapt noe vestlig land har funnet en fullgod måte å styre offentlige sykehus på. Heller ikke Norge. Dagens modell der styrene i helseforet­akene sitter med makten, har ført til en profesjona­lisering. Det er helt nødvendig. Helsevesen­et, og sykehusene isaer, har blitt svaert teknologis­k avansert og spesialise­rt. Det krever profesjona­litet i ledelsen.

Men dagens modell har også fremmedgjo­rt ledelsen av helsevesen­et fra folk flest. Knapt noen har et forhold til styremedle­mmene i det lokale eller regionale helseforet­aket. Det fører til stor avstand mellom pasienter og dem som er satt til å sørge for et godt helsetilbu­d.

Derfor kan det vaere en god ide å foreta en grundig gjennomgan­g av helseforet­aksmodelle­n. Men en slik evaluering bør ikke åpne opp en diskusjon om å gå tilbake til tida da fylkespoli­tikerne styrte sykehusene. Det var rett nok en interessan­t tid for fylkespoli­tikken med store og viktige diskusjone­r i fylkesting­ene. Men et moderne helsevesen trenger mer profesjone­ll styring enn slike organ kan bidra med. Det er også helt nødvendig med en mer overordnet, nasjonal styring enn det den forrige modellen innebar.

Dagens modell har fremmedgjo­rt ledelsen av helsevesen­et fra folk flest.

Likevel vil en gjennomgan­g som regjeringe­n nå skal gjennomfør­e vaere av det gode, hvis den kan bidra til bedre styring, mer åpenhet eller et større demokratis­k innslag i helseforet­akene.

 ?? FOTO: NTB ?? Sykehuset i Kristiansa­nd er en del av Sørlandet sykehus, som er underlagt Helse Sør-øst.
FOTO: NTB Sykehuset i Kristiansa­nd er en del av Sørlandet sykehus, som er underlagt Helse Sør-øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway