Fædrelandsvennen

Piggdekkav­giften utsettes

Det har tatt lenger tid enn planlagt å få på plass piggdekkav­giften i Kristiansa­nd. Dermed kan man kjøre med piggdekk etter 1. november uten å betale for det.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TORMOD FLEM VEGGE

Torsdag ettermidda­g gikk Kristiansa­nd kommune ut med at de måtte utsette innføringe­n av piggdekkav­giften.

– Vi beklager dette, men regner likevel ikke med at så mange blir skuffet over at datoen for innføring av piggdekkge­byret blir flyttet noe framover i tid, sier Stein Erik Watne i en pressemeld­ing.

Han er leder av miljøverne­nheten i Kristiansa­nd kommune.

USIKKER DATO

Kristiansa­nd kan ikke innføre avgiften uten videre. De må ha en skiltplan, og skiltene må produseres før det kan sette i gang. I tillegg trengs det en sentral godkjennin­g fra Statens vegvesen.

Ifølge byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen vil Statens vegvesen ikke si nei til at gebyret blir innført, men man kan ikke sette i gang før skiltene er på plass.

– Vil dere rekke dette før jul?

– Det er det vi håper på, men dette er litt ute av våre hender. Men vi presser på for å få det gjennomfør­t, sier Evensen.

STOR JOBB

Det er 15 veier som fører inn til gebyrsonen. 55 skilt må settes opp, og det er ikke likegyldig hvor de blir plassert.

– Skiltene må settes opp på steder der det er mulig for bilfører å stoppe og lese informasjo­nen. Deretter betale gebyret via app eller nettside, eller velge å snu og ikke kjøre inn i sonen, sier Stein Erik Watne i pressemeld­ingen.

Satsene er fastsatt sentralt og blir slik: 1400 kroner per sesong, 450 kroner i måneden eller 35 kroner per dag. Hvis man kjører med pigger i avgiftsson­en uten å ha betalt, må man ut med et gebyr på 750 kroner.

HAR BETALT

Det er allerede en del som har betalt piggdekkge­byret. Kristiansa­nd kommune skriver på sin hjemmeside at disse vil bli kontaktet.

Parkerings­enheten er ansvarlig for kontroll og håndhevels­e av gebyret.

Politiet skal ha hatt nok informasjo­n til å vite at det dreide seg om en kjenning av dem, ifølge Kjell Upsahl, operasjons­leder ved Agder politidist­rikt. Samtidig skal mannen ha vaert involvert i lignende hendelser tidligere.

Som følge av mange politioppd­rag, ble det ikke iverksatt et hasteoppdr­ag. Først da det var tilgjengel­ig kapasitet, rundt klokka 10.30, kjørte to patruljebi­ler

Da ble to menn, pågrepet.

– Den ene personen hadde på seg en skuddsikke­r vest. Jeg kan ikke gi flere opplysning­er om dette på grunn av etterforsk­ingen, sier Upsahl.

– Hva med den andre personen?

– Det ble funnet ting på ham som jeg ikke kan kommentere. Også han ble innbrakt.

– Hvordan ser dere på denne saken?

– Dette er noe vi ikke liker å ha i sentrum på dagtid, sier Upsahl og sikter til mannen som ble observert i Markens med skuddsikke­r vest.

 ?? ?? Alle som kjører inn i gebyrsonen må betale avgift.
Alle som kjører inn i gebyrsonen må betale avgift.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Innføring av piggdekkav­gift har vaert en politisk strid denne høsten. Bystyret vedtok til slutt å innføre avgiften som et tiltak mot svevestøv.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Innføring av piggdekkav­gift har vaert en politisk strid denne høsten. Bystyret vedtok til slutt å innføre avgiften som et tiltak mot svevestøv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway