Fædrelandsvennen

– Det var bare å hive på plogen og kjøre ut

Det snødde godt i høyden i Agder natt til fredag, og da måtte brøytemann­skapene til pers.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Jeg våknet klokka 05.15, og utbrøt: Oi – her må det brøytes! Og da var det bare å hive på plogen og kjøre ut, sier Sigurd Jarl Bergefidje­land i øvre Sirdal.

Han er brøytesjåf­ør for konas firma «Myrna R. Fidjeland», og de driver privat brøyting, spesielt i hyttefelte­ne på Fidjeland.

– Jeg oppfordrer folk til å kjøre forsiktig. Om man ikke har vinterdekk, så bør bilene skaffe seg kjettinger før de kjører til øvre Sirdal og Fidjeland over Suleskarve­ien i morgen- og formiddags­timene, sa han til Faedreland­svennen fredag morgen.

Det var saerlig vestlige fjellstrøk som fikk mengder med snø denne gangen. Snøfallet i Øvre Sirdal var høstens første som ble liggende på veien.

OVERRASKEN­DE

Berge-fidjeland synes snøfallet var overrasken­de.

– Det var rart at vi fikk så mye. Snøen blir nok liggende i høyden. Spesielt opp mot Nomeland, som ligger 800–1000 meter over havet. Der blir nok snøen liggende til neste uke. Da er det meldt mellom fem og sju varmegrade­r, så da vil det regne bort, sa brøytesjåf­øren fredag morgen.

– Vi bruker vanligvis snøfreser, men nå måtte jeg fram med snøskjaere­r med gummi. Da får jeg rensa veien skikkelig, og med gummi støyer det ikke. Det får heller ikke lagt seg en hinne som kan fryse på, sier Sigurd Jarl Berge-fidjeland.

Også på Bortelid i Åseral kom det litt snø. Helle Ingeborg Mellingen er på hytta på Bortelid, og har fin utsikt fra hjemmekont­oret.

– Det er kjempestas med den første snøen, jeg synes det er skikkelig gøy, sier hun.

Hun ankom hytta torsdag kveld, og da var det bare veier.

– Det var kanskje tre snøfnugg i lufta, så i løpet av natta har det kommet en del. Det er et vakkert syn, og jeg gleder meg veldig til skisesonge­n starter, sier Helle Ingeborg Mellingen.

På Hovden snødde det også litt natt til fredag.

Brøytesjåf­ør Sigurd Jarl BergeFidlj­eland sier han har kjettingen­e klare for eventuelle snøfall.

– Dette snøfallet var ikke meldt, det bare kom. Men vi var forberedt, så det var bare å komme seg på veien. Vanligvis blir snøen liggende her oppe fra midten av november. Personlig håper jeg på mer regn framover, jeg synes det er litt tidlig med snø, sier han.

 ?? ??
 ?? FOTO: HOVDEN ALPINSENTE­R ?? Fredag formiddag lå det et tynt snølag på Hovden. Her fra bunnen av alpinsente­ret.
FOTO: HOVDEN ALPINSENTE­R Fredag formiddag lå det et tynt snølag på Hovden. Her fra bunnen av alpinsente­ret.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway