Fædrelandsvennen

Her knuses drømmen om ege

I nattens mulm og mørke, og i et forrykende vaer, der det bøttet inn med regn og vind, ble havaristen som strandet på Refsnes i forrige uke trukket på land og hogget i småbiter.

-

– Vi måtte jo gjøre jobben raskt

– før vaeret ble enda verre, og det klarte vi, sier Lars Lønning, daglig leder og eier Nordic Salvage AS.

Klokken er snart ni torsdag morgen. Lønning og den fem mann store gjengen fra Bømlo har fortsatt ikke hatt en eneste time søvn.

Nå sitter Lønning selv på gravemaski­nen, knuser den havarerte sjarken og legger delene i containere på en base som er opprettet rett ved den tidligere Naerlandhe­imen.

VAR TYNGRE ENN VENTET

De var på plass på stranda ved Refsnes i sju-tiden onsdag kveld, og innså at de måtte handle raskt, skulle de klare å få båten på land før den meldte kulingen kom.

En mann, iført våtdrakt, kom seg ved hjelp av line ut til båten og sørget for det praktiske der. Så startet riggingen av tauverk som ble festet til to store gravemaski­ner inne på stranda.

– Båten var mye tyngre enn vi antok på forhånd. Kanskje 35 tonn. Men vi fikk den løs og inn på land, oppsummere­r en fornøyd båtberger.

HAR TATT TYNGRE LØFT

Firmaet har hatt mange større oppdrag, var blant annet med i arbeidet med å heve fregatten KNM Helge Ingstad som kolliderte og sank utenfor Bergen.

– Og da ble vel dette en enkel jobb?

– Jeg vil ikke si det. Det blåste og regnet noe så voldsomt, og så jobbet vi midt på natta.

Rundt klokken 02.00 var båten på land, der den ble delt opp direkte på stranda og kjørt bort i store biter.

● Det var onsdag ettermidda­g i forrige uke alarmen gikk hos Hovedredni­ngssentral­en: En 44 fots skøyte med tre personer om bord hadde mistet motorkraft­en og drev raskt inn mot land.

– Da vi fikk meldingen, var de vel 2,5 kilometer fra land. Da vi kom fram, var det bare vel en kilo

 ?? FOTO: NORDIC SALVAGE ?? Natt til torsdag ble båten trukket opp på Refsnesstr­anda på Jaeren. Båten var mye tyngre enn de antok på forhånd.
FOTO: NORDIC SALVAGE Natt til torsdag ble båten trukket opp på Refsnesstr­anda på Jaeren. Båten var mye tyngre enn de antok på forhånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway