Fædrelandsvennen

Dyre sykler mest utsatt for tyveri

Politiet bekrefter flere tyverier av dyre sykler. Blant ofrene er Tiril Ormestad (16), som brukte konfirmasj­onspengene på ny elsykkel.

- KILDE: IF SKADEFORSI­KRING TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg synes det er kjipt at man ikke kan gå fra sykkelen på skolen og vite at når man er ferdig står den fortsatt her. Det skjer med så mange, sier Tiril Ormestad til Faedreland­svennen.

Det var midt på lyse dagen den 14. oktober førsteklas­seeleven hadde parkert sin elsykkel på sykkelpark­eringen ved Vågsbygd videregåen­de skole.

Da hun kom tilbake etter siste time lå bare den avklipte låsen tilbake.

– UTROLIG KJEDELIG

– De var fornuftige og tok med seg hjelmen også i hvert fall, sier mamma Lotte Ormestad, som ikke legger skjul på at hun er mektig irritert over byens langfingre­de:

– Det er så utrolig kjedelig. Her er det ungdommer som bruker sine egne penger, men det er klart de ikke tenker på sånt.

Elsykkelen ble kjøpt i mai, for konfirmasj­onspengene hun fikk i fjor. Den har åtte gir og en verdi på 11.000 kroner. Tyveriet er nå anmeldt til politiet.

– Det har skjedd med mange jeg kjenner, blant annet bestevenni­nna mi fra Voiebyen. En annen familie ble frastjålet tre sykler, forteller 16-åringen.

Tiril er rask med å fortelle at hun vanligvis har brukt en solid bøylelås. Men da denne hadde vaert i ustand et par dager måtte hun ty til en litt rimeligere lås denne dagen.

1164 TYVERIER I ÅR

Trenden er klar: Flere elsykler på gata betyr mange verdifulle sykler som står lagelig til for tyveri.

– Det har vaert en økning i antall sykkeltyve­rier de siste årene, bekrefter seksjonsle­der Jan Nesland i Felles straffesak­sinntak ved Kristiansa­nd politistas­jon i e-post til Faedreland­svennen.

– Er elsykler spesielt utsatt?

– De dyreste syklene er mest utsatt.

Hittil i år er det anmeldt 1164 sykkeltyve­rier i Agder. Tilsvarend­e tall i samme periode i fjor var 1284, og 875 året før.

– Vi vet at i Kristiansa­nd stjeles de fleste syklene fra sentrum. Noen blir videresolg­t, noen ombygd, brukes eller kastes, opplyser seksjonsle­deren.

Mange av sakene blir henlagt, fordi politiet mangler informasjo­n om gjerningsp­erson. Likevel anmoder de om at tyverier anmeldes.

– Vi ønsker at innbyggere anmelder saker fordi dette kan gi politiet nyttig informasjo­n om hvor kriminelle handlinger skjer. Fra tid til annen finner vi også tilbake til sykler, for eksempel under ransakinge­r eller ved kontroller, skriver Nesland i e-posten.

TRIVES BEST INNENDØRS

I Kristiansa­nd kommune er de godt kjent med at elsykler eller deres batterier forsvinner titt og ofte.

– Veldig mange unge investerer i sånne sykler, da ser vi at behovet for bedre stativer og trygge oppholdsro­m for dyre sykler er mye større enn før, sier sykkelkoor­dinator Katrine Valderhaug Jore til Faedreland­svennen.

Hun råder også syklister til å putte penger i en ekstra solid lås, det kan fort få tyven til å gå forbi. Sykkelkoor­dinatoren mener de som kan bør sette tohjulinge­n innendørs.

– Veldig mange parkerings­hus og -kjellere har tilgang til å plassere syklene gratis i rom som er lukket, belyst og overvåket. Blant annet finnes et sånt tom i kjelleren på Torvet Parkering, sier Jore.

● Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.

● Lås sykkelen med to ulike låssysteme­r, da trenger sykkeltyve­n ulike verktøy.

● Fest sykkelen i noe solid og fastmonter­t.

● Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.

● Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.

● Ta vare på kvittering­en, skriv opp rammenumme­ret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregi­ster.

● Husk å ta av ekstrautst­yr som sykkelcomp­uter før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.

● Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.

● Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.

● Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tiril og mamma Lotte Ormestad utenfor Vågsbygd videregåen­de skole. De har ikke helt gitt opp å få elsykkelen tilbake.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tiril og mamma Lotte Ormestad utenfor Vågsbygd videregåen­de skole. De har ikke helt gitt opp å få elsykkelen tilbake.
 ?? ?? Det var en slik sykkel Tiril Ormestad ble frastjålet utenfor skolen. Den kostet 10.999 kroner i mai.
Det var en slik sykkel Tiril Ormestad ble frastjålet utenfor skolen. Den kostet 10.999 kroner i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway