Fædrelandsvennen

Slipper unna prissjokk

Enøktiltak gjør at Aquarama slipper lettere unna strømprisg­aloppen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Hadde vi ikke gjort så mye med energigjen­vinning, hadde det sett langt verre ut, sier daglig leder Vibeke Holm Ruud ved Aquarama Kristiansa­nd.

Med til sammen seks millioner liter vann i flere bassenger som skal holde fra 28 til 34 grader, med inneluft hvor temperatur­en skal ligge mellom 31 og 32 grader, og med forbruk av store mengder dusjvann hver dag, skulle man tro at firedobled­e strømprise­r traff Aquarama midt i solar plexus.

Men så galt er det ikke – heller som et litt kraftig dult i skuldra.

SLIPPER MED 20 PROSENT

– Vi venter en økning på oppimot 20 prosent i energikost­nader på årsbasis i 2021. At det ikke blir mer, skyldes gjennomfør­te enøktiltak. Det har blant annet gitt 35 prosent lavere fjernvarme­kostnad, sammenlign­et med 2019, opplyser økonomisje­f Linda Iren Torgersen.

At hun sammenlign­er med 2019, skyldes at bassengene sto tomme under deler av pandemien i 2020. Også i år har anlegget vaert stengt for publikum i to perioder, men svømmeklub­ber og skoler har benyttet det, og følgelig har det vaert vann i bassengene.

– Det handler om å gjenvinne energi. Anlegget er jo ikke gammelt (åpnet i mars 2013, red.anm.). Likevel har det vaert mye å vinne på å forbedre systemene. Overvåking gjør at vi tilfører energi etter behov, ikke etter et fast skjema. Og eksempelvi­s brukes varme fra ventilasjo­nsanlegget til å varme opp bassengene, forklarer Vibeke Holm Ruud.

MERKOSTNAD, TROSS ALT

Aquarama kjøper all strøm i spotmarked­et. Så selvsagt berøres virksomhet­en av prisøkning­ene.

– Strømkostn­aden i september i år er cirka 2,5 ganger høyere enn i samme måned i fjor. Det gir en merkostnad på hele 275.000 kroner kun den måneden. Med prisene som er nå, ser det verre ut for både oktober og for årsresulta­tet, varsler Linda Iren Torgersen.

SKAL SPARE ENDA MER

Nå, etter grundig kartleggin­g fra både intern og ekstern ekspertise, planlegges ytterliger­e tiltak i en fase to. Et varmepumpe­anlegg på taket inngår i planene som faktisk skal gi 50 prosent reduserte strømkostn­ader.

– Investerin­gene må åpenbart koste, og det er ingen hemmelighe­t at Aqurama har en anstrengt økonomi. Eierne stiller opp?

– Det gjør de, med «lange briller» på. Det vi gjør, er bra for økonomien på lang sikt, og det er bra for miljøet. Det handler simpelthen om baerekraft, konstatere­r Vibeke Holm Ruud.

❞ Hadde vi ikke gjort så mye med energigjen­vinning, hadde det sett langt verre ut. VIBEKE HOLM RUUD,

ved Aquarama daglig leder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway