Fædrelandsvennen

Anne Reitan

-

FAKTA

● Forsker på problemer i digitale møter.

● Hun er engasjert som digital markedsfør­er på Kilden.

● Reitan har bachelorgr­ad i journalist­ikk fra Høgskulen i Volda fra 2019 og master i samfunnsko­mmunikasjo­n på UIA fra 2021. signaler på er borte?

– Ja, pusten blir veldig svekket fordi mikrofonen er langt fra munnen så lave lyder blir borte og vi må snakke høyere, og det blir vanskelig å fange opp hvem som vil sin noe når; og vi selv holder tilbake fordi vi er redde for å snakke i munnen på de andre.

Og når de signalene som vi vanligvis bruker i samtaler forsvinner, blir vi forvirret og vet ikke helt hvordan vi skal oppføre oss.

FLERE PROBLEMER

– Hovedprobl­emet i videomøter er at vi ikke helt klarer å samarbeide om hvem som skal snakke når, sier Reitan.

Hun har funnet at dette skaper tre problemer:

● Det oppstår lange, til dels ubehagelig­e pauser

● Folk snakker i munnen på hverandre

● Folk må bruke tid på å «reparere»

– Standarden i samfunnet er at vi skal snakke en om gangen. Det er det som regnes som høflig og hensynsful­lt. Men det som skjer i videomøter er at når vi mister de ikke-verbale signalene, blir det brudd på normen. Da oppstår det pauser fordi vi ikke vil skape problemer og snakke i munn på hverandre, sier hun.

Reitan fant at pausene i videomøtet var over dobbelt så lange som dem i det fysiske møtet.

– Et annet problem er at vi snakker samtidig, ofte som resultat av pausene som oppstår, sier hun og gir følgende eksempel:

– Noen stiller et spørsmål, og alle holder tilbake uten å svare fordi det ikke er rettet mot noen spesiell person. Da oppstår det ofte en ubehagelig lang pause, men så tar mange ordet samtidig fordi de kjenner på ubehaget og vil reparere på situasjone­n. Men det blir bare bråk som ingen kan oppfatte.

– Hvorfor blir det sånn?

– Det virker som teknologie­n er tilpasset at man snakker en om gangen. Når vi snakker samtidig gjennom video, blir det som regel vanskelig å oppfatte hverandre. Vi hører oss selv live, mens vi hører den vi snakker med gjennom høyttalere­n fra dataen. Samtalepar­tneren vår hører det

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway