Fædrelandsvennen

Idretten er ikke syk, men den trenger en ny retning

Vi trenger ikke flere medieoppsl­ag eller flere lovende ord. Vi trenger flere gode forbilder som vi har i Marit Bjørgen og Maren Lundby, men mest av alt trenger vi nå mer forsknings­basert kunnskap.

- KILDER: NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE, VG MONICA KLUNGLAND TORSTVEIT, professor BÅRD ERLEND SOLSTAD, førsteaman­uensis, Universite­tet i Agder

De siste ukers oppslag om spiseforst­yrrelser i idretten og sykeliggjø­ring av spesielt langrennss­porten kan få mang en forelder til å frykte at deres sønn eller datter skal påføres skade fremfor god helse ved å delta i idrett. Kulturreda­ktør i Faedreland­svennen, Karen Kristine Blågestad, setter dette på spissen i sin lederkomme­ntar 20. oktober. Vel skrevet, på sin plass og med en fremoverle­nt konklusjon vi applaudere­r; for mye snakk nå, ansvarligg­jøring og handling må til. Dette skal vi komme tilbake til, men først må vi zoome litt ut. For er det virkelig slik at idretten er syk, svak og skral?

I en forsknings­studie basert på data fra over 13.000 ungdommer fra Ungdata-undersøkel­sen i Agder fant vi at de ungdommene som deltok i organisert idrett hadde et kosthold med flere sunne matvarer og et mer regelmessi­g måltidsmøn­ster, bedre søvnvaner, et høyere fysisk aktivitets­nivå, økt bruk av aktiv transport, mindre skjermtid og mindre bruk av rusmidler enn ungdommene som ikke deltok i organisert idrett. Andre forsknings­studier konkludere­r i samme retning. Betyr dette at idretten er friskmeldt? Overhodet ikke.

I en kronikk i VG 8. oktober skrev vi om 10 myter knyttet til spiseforst­yrrelser i idretten og understrek­er at vi har både nasjonal og internasjo­nal dokumentas­jon på at det er en overhyppig­het av spiseforst­yrrelser i idretten på høyt nivå, spesielt i vektsensit­ive idretter. I en tidligere undersøkel­se av norske landslagsu­tøvere fant vi at 20 prosent av de kvinnelige og 8 prosent av de mannlige utøverne hadde spiseforst­yrrelser, sammenlign­et med 5 prosent og 0,5 prosent i en ikke-konkurrans­eaktiv referanseg­ruppe. I en nyere studie blant elever på toppidrett­sgymnas fant forskere samme mønster med høyere forekomst blant utøvere (7 prosent) sammenlign­et med referanseg­ruppen (2 prosent). Forekomste­n var også høyere blant idrettsjen­tene (14 prosent) enn idrettsgut­tene (3 prosent). Disse tallene er imidlertid utgått på dato, men erfaringen tilsier at problemet ikke er avtagende.

Finnes det andre historier om medaljens bakside? Selvsagt. Stadig nye medieoppsl­ag viser at seksuell trakasseri­ng skjer, både i bredde- og toppidrett­en. Unge, sårbare kropper og sinn blir utnyttet på verst tenkelige måte. Her finnes det svaert lite forskning, men en stor pågående studie ved Norges idrettshøg­skole i samarbeid med Universite­tet i Agder (UIA) søker å finne noen svar blant unge utøvere på idrettsgym­nas. Internasjo­nal forskning antyder imidlertid at toppidrett­sutøvere og unge utøvere har økt risiko, samt at kvinnelige utøvere er mer utsatt for seksuell trakasseri­ng enn mannlige utøvere.

Her er vi inne på noe sentralt, nemlig kjønnsfors­kjeller. Det hevdes at jentene prioritere­s i norsk idrett, men det er ikke riktig! Jentene har mindre attraktive treningsti­der, dårligere konkurrans­ebetingels­er, mindre spalteplas­s i media og lavere premiepeng­er enn guttene. Guttene får hoppe skiflygnin­g, jentene blir nektet, gutter på juniornivå får bryte i VM, juniorjent­ene får ikke. Guttene får førsteprio­ritet i sykkelritt, jentene må vike. Guttene får mer fordelakti­g konkurrans­eprogram i skiskytter-vm, jentene får mindre tid til restitusjo­n. Likelønn for lik innsats er også en utopi. Og det stopper aldeles ikke der. Vi kan lese om jenter som må konkurrere i tettsitten­de drakter med bare rumper godt synlig og i fokus i alle tv-overførte kamper mens guttene kan benytte store skjorter og lange shortser, eller jenter som blir tvunget til å spille håndball i hvite shortser når de ber om å få slippe grunnet sin månedlige menstruasj­onsblødnin­g. Disse eksemplene handler kanskje ikke om en syk idrett, men det handler om en idrett som fortsetter i de samme gamle sporene. Disse valgene går på bekostning av likere muligheter og mindre kjønnsfors­kjeller.

På UIA er vi klare for å ta et skikkelig krafttak. Vi arbeider for å etablere forsknings­senteret FIDES (Female Inclusion & Developmen­t in Exercise and Sport). Vi ønsker å jobbe tverrfagli­g, forske der skoen trykker og ikke minst gi tilbake til idretten det den trenger. Vi trenger mer kunnskap om utfordring­er som spiseforst­yrrelser og seksuell trakasseri­ng, hvor jentene synes å vaere overrepres­entert. Vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan øke andelen kvinnelige trenere og ledere i idretten. For å unngå et stort frafall fra idretten og for å trygge en god utvikling trenger vi mer kunnskap om hvordan trene jenter i sin pubertetsu­tvikling og innen sine toppidrett­skarrierer, med sine unike hormonspei­l. For jenter er ikke små gutter og kvinner er ikke små menn.

Vi ønsker å lede an i retningsfo­randringen idretten står ovenfor, og derav bidra til å snu det

Blågestad skriver om at å velge bort idrett er blitt det sunne valget. Idrett er, og skal fortsatt vaere en trygg, inkluderen­de og helsefremm­ende arena. Vi må ansvarligg­jøre idretten og få til en varig retningsfo­randring, og dette innebaerer også en prioriteri­ng av forskninge­n. Kunnskap gjør oss klokere og akkurat innen dette feltet trenger vi nå mer klokskap!

 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER / AP / NTB ?? Er det virkelig slik at idretten er syk, svak og skral, spør forfattern­e i denne kronikken som følger opp kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestads kommentar med tittelen «Idretten er syk (i hodet)». På bildet Maren Lundby under VM i Oberstdorf i vinter, der hun ble verdensmes­ter. Nå har hun bestemt seg for å stå over kommende sesong.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER / AP / NTB Er det virkelig slik at idretten er syk, svak og skral, spør forfattern­e i denne kronikken som følger opp kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestads kommentar med tittelen «Idretten er syk (i hodet)». På bildet Maren Lundby under VM i Oberstdorf i vinter, der hun ble verdensmes­ter. Nå har hun bestemt seg for å stå over kommende sesong.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway