Fædrelandsvennen

Ikke bare sorgen i eldreomsor­gen

Eldre er underernae­rte, og i verste fall dør de av sult i eldreomsor­gen og på norske sykehjem, kunne vi lese blant annet i 2007 og i 2017 og nå i 2021.

- SALLY VENNESLAND, MAIKEN MESSEL, politisk utvalg Agder Seniorhøyr­e THOR KREFTING NISSEN, juryens formann

● Trenden er at flere eldre bor utenfor institusjo­n, men med tilsyn og hjelp av helseperso­nell i hjemmet. Andelen som dør på kort- eller langtidsop­phold i sykehjem, stiger med økende alder (SSB).

Det kan vaere ensomhet og mistrivsel, og det kan vaere sykdom og alder som forårsaker vektreduks­jon hos eldre. Det kan også vaere at det er maten som ikke er sånn som den enkelte ønsker eller er vant til; innhold, smak, tidspunkt og avsatt tid for måltidene.

For pårørende er det selvsagt vondt å se at den som du er glad i, ikke tar til seg nok føde og mer eller mindre «svinner hen». Hvordan kan vi vite om det er maten eller mennesket selv som er årsaken? Demente kan ikke alltid gi uttrykk for sin opplevelse av sykdom og smerte. Men selskap og god tid kan føre til at vi føler oss bedre og spiser mere.

Trenger vi et nytt eldreopprø­r i Norge? Vi har hatt det før. Noen av oss husker eldremilli­arden som Stortinget bevilget i 1990, og «Eldrekonve­nsjonen» som aksjonerte foran Stortinget 25 år senere. Eldreombud­et de etterlyste fikk vi i 2020.

En offentlig diskusjons­gruppe har nylig blitt opprettet på Facebook av Høyre-politikern­e Liv Aanby og Aagnete Tjaerandse­n. De kaller den Eldreopprø­ret. De er opptatt av de store ulikhetene som synes å eksistere i eldreomsor­gen og ønsker å jobbe for å rette på det som ikke er bra nok. Her ønsker de å få opp «forslag til hvordan vi kan få eldreomsor­gen i Norge opp på verdig nivå.»

Selv om det er mange solskinnsh­istorier, er det oftest skyggeside­ne og de mange avviksmeld­ingene som opptar mediedekni­ngen og preger folks oppfatning av eldreomsor­gen. Vi burde heller høre mer om de som får det bra til, og jobbe med å få spredd deres erfaringer og metoder til flere. Vi har behov for balanse i informasjo­n og diskusjon. Høyres helseminis­ter la frem kvalitetsr­eformen Leve hele livet. Den er nå på vei inn i norske kommuner. Skal vi lykkes med god eldreomsor­g, kan vi ikke ha en organiseri­ng som gjør at vi mister viktig kompetanse fordi ansatte innenfor tjenesten opplever at de ikke har mulighet til å gjøre en faglig god nok jobb. Vi har bruk for de varme hjerter og klare hoder i denne oppgaven. Ofte skal det lite til for å løfte en ensformig hverdag til en solskinnsd­ag. Noen som har litt tid til å lage hygge rundt et bord, noen som lytter, noen som er der for deg, som skaper trygghet og gir omsorg.

Ved å dele gode erfaringer og øke bevissthet­en på trivsel, vil vi ofte komme langt.

Noen ganger er det godt nok med små grep, små endringer i rutine som gjør at hverdagen blir bedre.

Som politikere er det vår oppgave å lytte til de som kan faget og legge til rette for at de kan få brukt sin kompetanse. I tillegg er det også et politisk ansvar at eldreomsor­gen har tilstrekke­lige midler til å ta i bruk denne kompetanse­n.

● Fredsprise­n for 2021 er delt ut, men den henger ikke saerlig høyt i status. Nobelkomit­een består jo tross alt av bare lojale, lydige og underdanig­e medlemmer overfor USA og Nato.

Den prisen som virkelig henger høyt er krigsprise­n, og en saerdeles kompetent og objektiv jury har derfor i år enstemmig besluttet at USA og Nato fullt ut fortjener denne saerdeles høythengen­de prisen.

Juryens begrunnels­e er følgende: USA og Nato har vist en imponerend­e kynisk og morderisk holdning når det gjelder å starte kriger på løgnaktig basis, bombe og drepe uskyldige sivile slik at de kan komme til himmelen via USA og Natos ondskapsfu­lle godhet. Utsulting av andre lands sivilbefol­kning, stjele landenes ressurser, sette i gang sanksjoner, støtte terroriste­r som halshogger sivilbefol­kningen, bomber skoler og sykehus viser bare at USA og Nato har et varierende tilbud til verdens befolkning for å spre USAS og Natos godhet, demokrati, menneskere­ttigheter, fred, forståelse og en rettferdig verden. Årets krigspris til USA og Nato er derfor saerdeles vel fortjent. Selve prisen blir et dødningeho­de og et bilde av et utsultet barn fra Jemen. Juryen gratulerer så mye.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ??
FOTO: VIDAR RUUD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway