Fædrelandsvennen

Tidlig oppdagelse redder liv – ikke skulk mammografi­timen!

Over 70 prosent av alle norske kvinner i alderen 50-69 år vil få en forsinket invitasjon til brystkreft­sjekk på grunn av koronapand­emien. Det er svaert alvorlig når vi vet hvor viktig det er å oppdage kreft tidlig.

- ANN-MARI ERKLEV, styreleder i Brystkreft­foreningen Agder GEIR O. WEHUS, distriktsl­eder i Kreftforen­ingen Agder

2. mars 2020 stod Solveig Hofvind på kontoret sitt, så ut vinduet og tenkte: «Hva i all verden gjør vi nå?». Som leder av Mammografi­programmet forstod hun raskt at det ville vaere umulig å gjennomfør­e nasjonale masseunder­søkelser når samfunnet stengte ned. Med skrekk og gru så hun for seg alle de kvinnene som nå kom til å bli redde og kjenne ekstra mye på brystene sine. Og med god grunn.

Halvannet år senere vet vi at nedstengin­gen og forsinkels­ene i etterkant har gått kraftig ut over brystkreft­statistikk­en. Aldri før har det blitt registrert en så stor nedgang i nye brystkreft­diagnoser fra ett år til et annet. Det er ingen grunn til å tro at faerre utviklet brystkreft under koronapand­emien. De har bare ikke oppdaget det ennå.

Fram til midten av 1990-tallet var det slik vi levde. Mammografi­programmet fantes ikke. Det var opp til legene og kvinnene selv å oppdage brystkreft. Det gjorde de ofte ikke før kreftsvuls­ten hadde vokst seg stor. Som ung radiograf tok Solveig Hofvind inn kvinner med store, vaeskende sår til røntgen hver eneste uke: «Det var syn, lukter og personlige skjebner jeg aldri kommer til å glemme. Brystkreft var mer liv og død enn det er for de fleste i dag. Også unge kvinner hadde kreftsvuls­ter du kunne se og kjenne», forteller hun.

Likevel var det mange som var skeptiske da Stortinget sa ja til et offentlig mammografi­program for 25 år siden, der man gjennom en systematis­k røntgenund­ersøkelse av friske mennesker ville forsøke å oppdage brystkreft på et tidligere tidspunkt. Skaper vi sykdomsang­st av å lete etter sykdom i friske mennesker? Vil det føre til at vi behandler kvinner som egentlig ikke trenger behandling? De samme spørsmålen­e stilles i dag, 25 år etter, og det mener vi er både riktig og bra. Vi må fortsette å jakte etter kunnskap om aggressivi­teten til svulstene ved å støtte brystkreft­forskning. Finner vi svar på disse spørsmålen­e, kan mange kvinner trolig behandles enda mer skånsomt og dermed få faerre bivirkning­er og senskader.

I en hektisk hverdag er det enkelt å glemme eller å utsette en mammografi­time når du føler deg frisk. «Vi må ikke vaere så redde for å finne noe at vi lar vaere å kjenne etter eller gå til mammografi», sier Johanne Fredriksen fra Vennesla, hun delte sin historie i lokalavise­n nylig. For åtte år siden fikk Johanne påvist brystkreft og kom tidsnok til behandling, og ble frisk. Samtidig baerer hun med seg sorgen over å ha mistet en datter til samme sykdom. «Kreft er en alvorlig sykdom. Mine egne opplevelse­r gjør at jeg engasjerer meg sterkt for at andre skal oppdage kreft tidlig. Så ikke skulk mammografi­timen din!», sier hun.

Nå i oktober markerer mennesker over hele verden Rosa sløyfe-aksjonen i solidarite­t med brystkreft­rammede. I Norge velger vi i år å sette søkelyset på tidlig oppdagelse fordi vi vet at det redder liv. Takket vaere Solveig Hofvind og de andre som kjempet for å få på plass et offentlig og nasjonalt mammografi­tilbud for 25 år siden, oppdages brystkreft tidligere og 20 prosent faerre dør. Kreftregis­teret har regnet seg fram til at over 2000 norske kvinner vil få en forsinket diagnose som følge av koronapand­emien. Det gjør det viktigere enn noen gang at du tar endringer i brystet på alvor, men det gjør det også ekstra viktig at du takker ja og prioritere­r mammografi­timen når invitasjon­en først dumper ned i postkassen din.

❞ Halvannet år senere vet vi at nedstengin­gen og forsinkels­ene i etterkant har gått kraftig ut over brystkreft­statistikk­en.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Kreftregis­teret har regnet seg fram til at over 2000 norske kvinner vil få en forsinket diagnose som følge av koronapand­emien. Nå i oktober arrangeres Rosa sløyfe-aksjonen i solidarite­t med brystkreft­rammede. Bildet er fra årets markering i Søgne.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Kreftregis­teret har regnet seg fram til at over 2000 norske kvinner vil få en forsinket diagnose som følge av koronapand­emien. Nå i oktober arrangeres Rosa sløyfe-aksjonen i solidarite­t med brystkreft­rammede. Bildet er fra årets markering i Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway