Fædrelandsvennen

Per Monstad – til minne

- BØRRE KÅSS, på vegne av kolleger ved nevrologis­k avdeling Sørlandet Sykehus

1952 –2021

Per Monstad døde 2. oktober 2021 i en alder av 69 år. Med det har vi her på Sørlandet mistet en av våre dyktigste og klokeste leger. Han var utdannet som spesialist i nevrologi og arbeidet som overlege ved Sørlandet Sykehus fra 1994 til 2006. I de årene utførte han en enorm innsats for å bygge opp det nevrologis­ke fagfeltet på Sørlandet.

Per var en helt uvanlig kunnskapsr­ik lege, han overgikk alle når det gjaldt innsikt i og viten om hele det store sykdomspan­orama som kan ramme hjernen og det øvrige nervesyste­m. Han var det man trygt kan kalle et levende leksikon – og for kolleger og ansatte var han en suveren og imponerend­e laeremeste­r.

Han kunne valgt en karriere innen forskning og vitenskap, men prioritert­e en klinisk karriere innen diagnostik­k og behandling av nevrologis­ke sykdommer.

Midt i faglighete­n var Per et uvanlig snilt og godt medmennesk­e. Med en kristensos­ialistisk bakgrunn fra sin oppvekst i Stavanger, var han alltid omsorgsful­l, ujålete og beskjeden på egne vegne.

I en periode var han lege ved Haydomhosp­italet i Tanzania. Det var en skjellsett­ende opplevelse å utøve sitt legeyrke under så enkle forhold. Og typisk for Per laerte han seg noe swahili for å kommuniser­e bedre med pasientene.

Og erfaringen derfra medførte at han her hjemme tok initiativ for å anskaffe Ct-maskin til Haydom.

I 2006 overtok Per en driftshjem­mel som privatprak­tiserende spesialist i Kristiansa­nd.

Men han beholdt en deltidstil­ling ved sykehuset som faglig leder av laboratori­um for Klinisk nevrofysio­logi og søvnsykdom­mer.

Per opparbeide­t en spesialist­prakis med høy faglig kvalitet og søvnlabora­toriet på sykehuset fikk nasjonal anerkjenne­lse.

Han avsluttet sin yrkeskarri­ere i 2019 på grunn av alvorlige helsemessi­ge utfordring­er.

Nå to år senere er Per død og etterlater seg med det et stort savn for oss kolleger og en stor mengde pasienter vil minnes ham med takknemlig­het.

Under sykdomsper­ioden var hans kjaere ektefelle Anne Gerd alltid ved hans side.

Anne Gerd og hele Pers øvrige familie samt venner og arbeidskol­leger tok farvel ved en varm og rørende begravelse­sseremoni i vakre Vestre Moland kirke 15 oktober 2021.

Vi minnes Per med glede, respekt og takknemlig­het.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway