Fædrelandsvennen

Tror du på dette?

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, spesialpre­st

● Vi tror på så mangt vi mennesker, det er nok av både sekulaere og religiøse tro- og livssynsam­funn å velge mellom her i denne verden. Hvem av oss som har rett eller ei, det er ikke det viktigste, iallfall ikke for meg. Det stod i en avisannons­e, «Troende student søker hybel. Bill.merk. Troende til litt av hvert.» Ja, om vi er troende eller ikketroend­e er vi vel troende til litt av hvert hver og en av oss- konge som skomaker. Det er ikke troen eller mangel på tro som skal definere oss mennesker om vi er bra, mindre bra eller dårlige mennesker, men hvordan du og jeg er ovenfor våre medmennesk­er definere hvem du og jeg er.

Jeg kan ikke bevise at Gud eksisterer, for øvrig kan ikke en ateist heller bevise at Gud ikke eksisterer. Det handler om tro, eller fravaer av tro. Alle tviler, f.eks. både en kristen, en muslim, en buddhist og en ateist tviler en gang iblant på sine standpunkt, noe jeg tror for øvrig er sunt. Ingen av oss blir bedre mennesker av å vaere påståelige, skråsikre, hovmodige og arrogante innenfor det man tror eller ikke tror på. Det er nok av mennesker i denne verden som er i den kategorien. Det vi alle behøver mer av i dette livet er ydmykhet. Den som er ydmyk får nåde står det i Bibelen, i Jakobs brev 4, 6 Men nåden han gir, er større. Derfor heter det: Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde.

Min tro bygger ikke bare på Bibelen, jeg kjenner godt til andre religioner og livssyn. Jeg har stor respekt for de som både mener og tror annerledes enn meg, både innenfor min egen religion og de som tilhører ingen tro i det hele tatt. Samtidig er jeg ikke selvutslet­tende, jeg har en brennende tro på Jesus. Jeg har erfart Jesus si mitt liv flere ganger fra jeg var en liten gutt frem til denne skrivende stund. Jesus er for meg en levende realitet og substans av en overnaturl­ig kraft. En overstrømm­ende stor kjaerlighe­t. Jeg er derfor en stor håper om at denne gudommelig­e personlige kraften gjelder for alle mennesker, og ikke bare for spesielt interesser­te. Det er jo først og fremst Gud som er interesser­t i oss mennesker, og ikke motsatt. Jeg har derfor et håp om at mennesker skal ta imot Jesus i dette livet eller i det kommende siden Gud kaller på oss alle. Jeg har blitt beskyldt for å si at alle mennesker skal bli frelst, det har jeg nok sikkert også sagt. Men det kan jeg selvsagt ikke si for jeg er ikke Gud. Men jeg håper, og er kanskje en av verdens største- «håpara». For den kjaerlighe­t jeg har blitt kjent med har større håp enn det jeg har. 2.Tim.2, 4 han som vil at alle mennesker skal bli frelst og laere sannheten å kjenne. Jeg vil ikke gjøre meg til et offer, men jeg har lidd mye av å vaere prest her på Sørlandet på grunn av at jeg har argumenter­t for håpet. Helsen har til tider sviktet.

Jeg vet at Bibelen er sammensatt, derfor må man ta et valg og vektlegge det som har størst troverdigh­et. Og hva som er mest troverdig innad og mellom i religionen­e har alltid vaert sakens stridstema. Der får vi enes om å vaere uenig, og «den som dør får se».

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway