Fædrelandsvennen

Vipers-spiller om tv-aksjonen: – Det er kjemp

Boka hun leste i 7. klasse brant seg fast. Nå går Karoline Olsen på utviklings­studiet på UIA – og er ambassadør for søndagens tv-aksjon for Plan Internatio­nal.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no KJETIL SAMUELSEN kjetil.samuelsen@fvn.no

– Jeg er veldig glad for å ha kommet hit. Som ung spiller ser jeg dette som en stor mulighet. Med så gode medspiller­e og trenere kommer jeg til å laere mye, sier Lysa Tchaptchet.

– Jeg mener dette er en spiller som kommer til å bli veldig god. Vi får se hvor mye vi klarer å få ut av henne på kort sikt, men dette er også et mer langsiktig prosjekt, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad, som saerlig framhever forsvarssp­illet hennes.

Han forteller at hun har tegnet en ettårskont­rakt.

– Men den tror vi kommer til å bli forlenget ganske raskt.

Spanjolen, som er født i Kamerun, trente med Vipers fredag formiddag, og kan få sin debut allerede i lørdagens Champions League-kamp hjemme mot CSKA Moskva.

BETALTE OVERGANGSS­UM

– Hun er med på laget, men får nok ingen sentral rolle. Hun må få lov til å komme inn i det først. Samtidig spiller vi kamper onsdag og lørdag hver uke, så det er bare til å komme inn i det litt fort.

Strekposis­jonen har blitt en utfordrend­e posisjon for Vipers etter at Hanna Yttereng har blitt langtidssk­adet, og Heidi Løke ble gravid. Dermed har Ana Debelic vaert den eneste tilgjengel­ige spilleren i den posisjonen i flere kamper.

Det har fått Vipers til å jakte på en strekspill­er. Klubben har ikke kunnet søke i de største klubbene all den en spiller ikke kan spille Champions League for to klubber i samme sesong. Men i Lysa Tchaptchet har de likevel funnet en spiller som spås en stor framtid.

– Jeg synes vi har kommet bra ut av det, sier Gjekstad.

– Måtte dere grave dypt i lommeboka?

– Nei, det måtte vi ikke, sier Gjekstad – som dog bekrefter at Vipers måtte betale overgangss­um til Elche.

TO SPANSKE SPILLERE

Hun spilte EM for Spania i desember i fjor, men var ikke med i den spanske Ol-troppen i sommer. Men hun håper å komme med til VM som går på hjemmebane i Spania i desember.

– Håpet mitt er å få spille VM, sier Lysa Tchaptchet.

Hun er født i Kamerun, men flyttet sammen med sine foreldre til Spania som liten jente. Som 17-åring ble hun hentet til Elche i den spanske toppserien. Hun er 1,83 meter høy.

Med det har Vipers to spanske spillere på laget. Før denne sesongen hentet de den spanske stjernespi­lleren Nerea Pena. Det gjorde veien til å hente Tchaptchet kortere.

– Det var Nerea som anbefalte henne, og hun har i det hele tatt vaert veldig sentral i overgangen. Hun har vaert en god spillerage­nt, konstatere­r Gjekstad.

Pena, som selv er ute med skade, sier dette om sin nye lagvenninn­e.

– Hun er en veldig talentfull­spiller med et stort potensial. Når hun får laere av de mange fantastisk­e spillerne i Vipers tror jeg hun kan bli veldig viktig for laget, sier Pena.

– Temaet i år synes jeg er spesielt viktig, sier Karoline Olsen.

Da Vipers-spillerne ble utfordret på om noen av dem ville vaere ambassadør for søndagens tv-aksjon, var den skadeforfu­lgte Vipers-profilen snar til å takke ja. Temaet fattigdom i den tredje verden, likestilli­ng og bekjempels­e av barneektes­kap traff henne rett i hjertet.

– Barneektes­kap er grusomt i seg selv. I tillegg vet vi at det bidrar til å oppretthol­de fattigdom, sier Olsen.

VIL FLYTTE UT

I pausen av lørdagens Champions League-kamp mellom Vipers og CSKA Moskva skal hun intervjues om sitt engasjemen­t. Det startet da hun leste boka «Papayane i Gombolo: Om å plante en drøm i Afrika» – som sjuendekla­ssing på Wilds Minne skole.

– Boka handler om ei norsk backpacker som valgte å bli igjen i Kenya for å hjelpe. Boka gjorde sterkt inntrykk på meg. Akkurat nå legger håndballka­rrieren min noen begrensnin­ger, men når den er lagt på hylla ser jeg for meg at jeg starter prosjekter og bosetter meg et år eller to i et utviklings­land, sier 23-åringen, og legger til:

– Jeg sitter ikke i en posisjon der jeg alene kan utrydde fattigdom. Men jeg kan påvirke en landsby eller en skole og utgjøre en forskjell for dem. Jeg har virkelig lyst til å gjøre noe med det.

Enn så lenge kanalisere­s engasjemen­tet gjennom globale utviklings­studier på UIA og gjennom sin instagram-profil, som hun fyller med informasjo­n om fattigdoms­spørsmål.

SKADEMARER­ITT

Som spiller på regjerende Champions League-mester Vipers ønsker hun å bruke posisjonen sin til å påvirke.

– Det synes jeg er kjempevikt­ig å bruke posisjonen min. Å spille håndball med stadig fokus på å utvikle seg selv, er en egoistisk greie. Men å drive med fattigdoms­be

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Lysa Tchaptche hadde sin første trening med Vipers fredag formiddag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Lysa Tchaptche hadde sin første trening med Vipers fredag formiddag.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Nerea Pena (med ryggen til) og Lysa Tchaptchet danner nå spansk duo i Vipers.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Nerea Pena (med ryggen til) og Lysa Tchaptchet danner nå spansk duo i Vipers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway