Fædrelandsvennen

Arbeidsgiv­er har i dag ikke en gang lov til å spørre om helsearbei­dere er vaksinert mot korona. Det betyr at risikoen øker for pasienter og brukere. Det er uakseptabe­lt.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det er valgfritt å vaksinere seg i Norge. Det er greit. Men det bør ikke vaere greit at det er valgfritt å vaksinere seg mot en bokstaveli­g talt livsfarlig pandemi når man jobber i helsevesen­et.

Pandemien er over. Men likevel ikke. Med ujevne mellomrom dukker det opp lokale smittebølg­er. På nasjonalt plan har det også vaert en tydelig økning i smittetilf­ellene de siste par dagene.

● Heldigvis er det langt mindre dramatisk enn for noen måneder siden. Grunnen er selvsagt vaksinene. Og at folk har tatt vaksinene.

● Men fortsatt er det en del som ikke har tatt. Og – utrolig nok – jobber noen av disse i helsevesen­et. I Lyngdal pågår det nå et utbrudd. Kriseledel­sen sa tidligere denne uka til vår avis at de er bekymret. «Ikke minst fordi det nå også er svake, eldre pasienter med underligge­nde sykdommer som er rammet», heter det i en pressemeld­ing fra kommunen. Utbruddet omfatter både et sykehjem, ansatte og brukere i hjemmetjen­esten og pårørende.

● Ordfører Jan Kristensen sier til vår avis at «De fleste er fullvaksin­ert, heldigvis. Det kunne gått mye verre om det ikke var tilfelle».

● Ja, takk og lov for at de fleste pasientene er vaksinert. Men det virkelig oppsiktsve­kkende er at av de fem helsearbei­derne som er smittet, er tre uvaksinert. Går det an? Mens naermere 90 prosent av befolkning­en har tatt to vaksinedos­er, er det fremdeles ansatte i helsesekto­ren som ikke vil. De setter dermed skrøpelige mennesker som de jobber med og for, i fare. Andre steder i landet har gamle mennesker mistet livet på grunn av uvaksinert helseperso­nell.

● Det er valgfritt å vaksinere seg i Norge. Det er greit. Men det bør ikke vaere greit at det er valgfritt å vaksinere seg mot en bokstaveli­g talt livsfarlig pandemi når man jobber i helsevesen­et. Norsk helsevesen er basert på skolemedis­inen. Det bør også innebaere en forpliktel­se for dem som jobber der.

Kommuneove­rlegen i Lyngdal, Henriette Budsberg Pettersen, setter ord på frustrasjo­nen ledelsen kjenner på. «Om du daglig er i kontakt med andre, og spesielt gamle og syke, så må nå egoet vike for fellesskap­et», sier hun. Men det er også alt hun i dag kan si. For ikke bare er det frivillig å vaksinere seg, også for helsearbei­dere. Arbeidsgiv­er har ikke en gang lov til å spørre de ansatte i helsevesen­et om de er vaksinert.

● Sett utenfra er det knapt til å tro.

● Et annet absurd utslag av dette er at Lyngdal kommune har vurdert om de uvaksinert­e bør bruke munnbind på jobb. «Men dette kan virke stigmatise­rende», konkludere­r kommuneove­rlegen. I stedet bruker nå alle ansatte i hjemmetjen­esten munnbind og hansker.

En sånn form for snillisme bør ikke finne sted når samfunnet står overfor en pandemi.

● I et ferskt skriv fra sentrale myndighete­r heter det at «Helsedirek­toratet legger til grunn at uvaksinert­e ansatte i helse- og omsorgstje­nesten utgjør en større fare for pasienter enn de som er vaksinert.» Direktorat­et åpner for at helsearbei­dere som ikke er vaksinert, kan omplassere­s. Men: «Arbeidsgiv­er må imidlertid gjøre en grundig nødvendigh­etsvurderi­ng, før man går videre med kartleggin­g av vaksinasjo­nsstatus og risikoanal­yse og eventuelle tiltak overfor arbeidstak­ere som ikke ønsker å la seg vaksinere».

● Så hva skal ledelsen for den enkelte kommune tro? Hva skal ledelsen for det enkelte sykehjem tro? Sentrale myndighete­r bør vaere langt tydeligere. De bør gjøre det klart at de som jobber i helsevesen­et må vaere vaksinert mot korona, med mindre det foreligger konkrete medisinske grunner til unntak i enkelte tilfeller. Og de som ikke vil vaksineres, bør settes til å jobbe med andre oppgaver.

● Hensynet til de som helsevesen­et er til for, brukere og pasienter, bør komme først.

 ?? ARKIVFOTO: NTB ?? Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er bekymret over det nye smitteutbr­uddet i kommunen.
ARKIVFOTO: NTB Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er bekymret over det nye smitteutbr­uddet i kommunen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway