Fædrelandsvennen

Mobilisere­r for sin kandidat

Begge sider i Høyre mobilisere­r for fullt for hver sin ordførerka­ndidat. Harald Furre har bedt en rekke medlemmer om å støtte Mathias Bernander og verve nye medlemmer som gjør det samme.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Tidligere ordfører og fylkeslede­r i Høyre, Harald Furre, sendte søndag ut en e-post til medlemmer som deltar på lokalparti­ets gruppemøte­r. E-posten har gått til i underkant av 60 personer.

«Jeg vil oppfordre alle som vil ha Mathias som ordførerka­ndidat til å verve en venn som vil vaere med i Høyre og også delta på nominasjon­smøtet 14. juni», skriver han.

Det er nettstedet Argument Agder som først meldte om eposten fra Furre mandag morgen. Furre sier til Faedreland­svennen at han nå mobilisere­r på grunn av at motkandida­t Peter Gitmark gjør det samme.

– Det har strømmet på med medlemmer til Kristiansa­nd Høyre den siste tiden. Han er aktiv og sender meldinger rundt omkring. Det er helt legitimt, og det er ikke noe galt i det. Men jeg legger ikke skjul på at jeg synes Mathias er den beste kandidaten av de to. Han er en god offensiv lagspiller og har en god standing blant dem som er aktive i Høyre og som skal drive valgkampen, sier Furre til Faedreland­svennen.

– At han har en enstemmig nominasjon­skomité bak seg er et tydelig bevis på det.

NYE MEDLEMMER

111 nye medlemmer har meldt seg inn i Høyre etter at kampen om å bli ordførerka­ndidat startet, får Faedreland­svennen opplyst. 28 av disse har meldt seg inn etter at nominasjon­skomiteen i forrige uke gikk ut og anbefalte Mathias Bernander.

Vervekampa­njene ble avsluttet mandag 16. mai. Tirsdag var det fire uker til nominasjon­smøtet, som tar den endelige avgjørelse­n. Om man ville ha noe å si her, var mandag denne uka siste frist for å melde seg inn.

Peter Gitmark har selv jobbet for å få inn flere medlemmer, og sier dette om Furres e-post.

– Jeg har ikke så mange kommentare­r til det. Jeg ønsker en positiv kampanje for et raust, samarbeide­nde og folkelig Høyre. Det er en forutsetni­ng for en ny kurs for byen.

MESSENGER-MELDING

Peter Gitmark har sendt ut meldinger via Messenger på Facebook der han selv oppfordrer til verving av nye medlemmer.

«Er det noen du kjenner, og veldig gjerne deg selv også, som kan melde seg inn i Kristiansa­nds Høyre? Grunnen til at jeg spør er at det er helt jevnt med stemmer til nominasjon­smøtet. (...) Her blir det personlig oppmøte og skriftlig valg», skriver han.

– Han skriver at det er helt jevnt. Det er en interessan­t uttalelse når nominasjon­skomiteen er enstemmig, bemerker Furre. Gitmark bekrefter meldingen. – Det stemmer at jeg har sendt en oppfordrin­g til folk jeg kjenner. Men det er kun til enkeltpers­oner og ikke på en åpen kanal, sier han.

Han mener økning i antall medlemmer er et gode.

– Et større Høyre som er mer i takt med egne velgere, vil bra for å kunne ta tilbake styringen i byen, sier han.

KRITISK

Ida Grødum er den eneste i Høyres bystyregru­ppe som har gått åpent ut med støtte til Peter Gitmark. Hun er kritisk til e-posten fra Harald Furre.

– Det er helt ok at han engasjerer seg, men han kunne kanskje brukt en annen kanal enn en epost-tråd for deltakerne på Høyres gruppemøte­r. Han kunne ha skrevet dette på en Facebook-profil eller tatt direkte kontakt med folk, sier hun.

– Hvordan engasjerer du deg selv for at din kandidat skal bli valgt?

– Jeg har fått en del henvendels­er fra medlemmer som ikke er så aktive, og fra noen som ikke er medlemmer. Da oppfordrer jeg dem til å melde seg inn og komme på nominasjon­smøtet i juni.

VIL IKKE ANGRE

Furre gjør det nå for første gang offentlig kjent hvem han støtter i ordførerka­mpen.

– Du er fylkeslede­r i Høyre. Burde du ta en så aktiv rolle i dette?

– Jeg synes det er helt legitimt å engasjere seg i lokallaget sitt. Jeg hadde vaert mer tilbakehol­den på fylkesnivå. Jeg gjør dette for å vaere trygg på at jeg ikke angrer i ettertid.

– Nyinnmeldt­e kan få en avgjørende rolle i valget. Har du noen betenkelig­heter med det?

– Ja, det er absolutt en bekymring hos en del at det nå mobilisere­s folk til nominasjon­smøtet som på mange måter ikke kommer til å vaere aktive i å drive partiet videre.

– Tenker du også dette?

– Ja absolutt. Det er viktig å ha et godt fundament hos dem som faktisk er aktive og driver partiet. Men når det mobilisere­s så kraftig av Peter som det gjøres nå, så er det høyst relevant, sier Furre.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Harald Furre mener Mathias Bernander er best egnet for å bli Høyres ordførerka­ndidat. Bildet er fra 2015 da Furre stilte som ordførerka­ndidat for første gang, mens Mathias Bernander ville inn i fylkespoli­tikken. Til høyre: Mathias Bernanders far, John G. Bernander.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Harald Furre mener Mathias Bernander er best egnet for å bli Høyres ordførerka­ndidat. Bildet er fra 2015 da Furre stilte som ordførerka­ndidat for første gang, mens Mathias Bernander ville inn i fylkespoli­tikken. Til høyre: Mathias Bernanders far, John G. Bernander.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Peter Gitmark har sendt ut meldinger via sosiale medier der han oppfordrer til verving av nye medlemmer i Høyre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Peter Gitmark har sendt ut meldinger via sosiale medier der han oppfordrer til verving av nye medlemmer i Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway