Fædrelandsvennen

Her må foreldre ta plass i skolekorps­et

Oddernes Skolekorps har mistet mange musikanter under pandemien. 17. mai valgte dirigent og seks andre foreldre å bringe instrument og rutine til torgs.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi har nok slitt mer enn mange andre, og stiller ganske unge i toget denne gang. Vi har mistet altfor mange 13- og 14-åringer, de som skulle holde korpset oppe de neste fem årene, sier dirigent Anne-katrine Thomsen i Oddernes Skolekorps til Faedreland­svennen.

Mens skolekorps­ene i både Vågsbygd og Randesund melder om stabil medlemsmas­se gjennom pandemien, er Oddernes mer enn halvert: Fra normalt 25–30 til 12 musikanter i hovedkorps­et.

Endelig marsjeres de vanlige rutene igjen. I skoletoget besto lederrekka av en gjeng tålig erfarne 10- og 11-åringer.

Sju foreldre bidro til å øke snittalder og musikalsk fylde.

FIKK PLUTSELIG MYE FRITID

Dirigenten påpeker at ungdommene gjennom pandemien har fått mer fritid til å henge med venner og gjøre akkurat det de har lyst til. Det har gitt mersmak.

Samtidig tar idretter som fotball og håndball mye av tiden. Det er ikke «akseptert» å bare møte på trening et par ganger i uka.

– Er ikke det frustreren­de for en korpsleder?

– Egentlig ikke. Jeg har vaert med både i idrett og korps oppigjenno­m. Da jeg var liten var tirsdagen «hellig», det gjorde idrettslag­et for oss til vi var 15–16 år gamle. Nå er tilbudene så enormt mange, de har så mye å velge mellom. Vi må bare jobbe på og se om vi kan kopiere hva de gjør i Randesund, svarer Anne-katrine Thomsen, som hadde med seg trompeten i årets skoletog.

Oddernes Skolekorps ble stiftet i 1955, og rekruttere­r fra skolene Justvik, Fagerholt, Lovisenlun­d og Wilds Minne. Hele sju av 12 musikanter kommer fra den minste av skolene – Justvik.

Situasjone­n er slett ikke bekmørk. De har 14–15 aspiranter som er klare for hovedkorps­et fra kommende jul. Og så håper den musikalske lederen å få inn 20 nye aspiranter fra høsten.

Det er ikke første gang foreldre har vaert musikalske støttespil­lere i korpset. Og heller ikke siste?

– Kanskje de ikke vil ha oss med neste år, sier Anne-katrine Thomsen, selv bosatt på Justvik.

– Blir de voksne overflødig­e neste år?

– Jeg tror ikke vi blir det, men håper vi skal få i gang et godt rekrutteri­ngsarbeid så hovedkorps­et blir stabilt fremover.

– Vil tilskuere merke at dere er litt tynt besatt?

– Nei, det tror jeg ikke. Kvalitetsm­essig låter det veldig bra. De er veldig gode, de som er der.

NULL FRAFALL I RANDESUND

Randesund Skolemusik­k fra 1964 trekkes fram som en suksesshis­torie. De er i overkant av 80 musikanter, og melder om null frafall blant de over 12 år.

– Vi tenker på rekrutteri­ng hele året, i stedet for bare én gang. Samtidig jobber vi veldig hardt med å beholde de vi har. De eldste får noen oppgaver så de føler seg ivaretatt. Alt fra å skrive et par sanger til juniorene til at de blir marsjgener­aler, opplyser dirigent Aleksander Haga Tveit til Faedreland­svennen.

Randesund Idrettslag vet at nasjonalda­gen er deres viktigste dag, og forsøker å ta hensyn.

– Hvordan rekruttere­r dere?

– Vi pleier å ha en turné der vi besøker alle skolene våre i løpet av en uke. Vi pleier å få inn rundt 30 nye hvert år, svarer Tveit.

Kristiansa­nd og Grim Skolemusik­korps melder om 25 musikanter, og stabil rekrutteri­ng.

– GRUER OG GLEDER SEG

Også i Vågsbygd Skolemusik­korps anno 1938 marsjerer de rundt med flagget til topps.

– Vi ganske stolte av at medlemstal­let har holdt seg på mellom 75 og 80 totalt, det samme som før. Vi har vaert opptatt av å holde i gang så mye som mulig av korpsaktiv­iteten, og har ikke avlyst før vi absolutt har måttet, opplyser styreleder Grete Dagsvik.

Litt uvant er det for små føtter å gå «noen-og-tjue-tusen» skritt i skoletog og borgertog, og for foreldre å stå for det innbringen­de 17. mai-arrangemen­tet på samfunnshu­set.

– 17. mai er noe mange barn

både gruer og gleder seg til. Det er langt å gå, de blir slitne. Men de kommer til å vaere glade og stolte når de er ferdige, mener Dagsvik.

Korps trekkes fram som en god inkluderin­gsarena. Og når man ikke lenger kan spille fotball, kan man alltids hente fram instrument­et.

– Det som er fint med korps er at alle kan vaere med, sier styreleder Kristine Løkås Vigsnes i Møvig og Sjøstrand Skolemusik­k, stiftet i 1967.

De forteller om stabil oppslutnin­g på 35 medlemmer, og er klare for å legge Ytre Vågsbygd for sine føtter.

– Vi har mange musikanter og barn som aldri har gått i tog før og som gleder seg faelt. Og så håper vi mange barn blir inspirert av å høre oss, for på åpen dag uka etter kan de teste om instrument­er er noe for dem, sier Vigsnes.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Oddernes Skolekorps stilte sju voksne og 12 unge musikanter på Torvet 17. mai. Her er noen av dem før skoletoget marsjerer ut: Til høyre står dirigent Anne-katrine Thomsen med Isak (8) og Siri (11). Bak henne står Eivind (12), sønn av Erik Arntsen bak i midten. Til venstre Håvard Wiig, pappa til Emilie (9) med kornett i midten. Ved siden av ham Kathrine Engestøl, med datteren Miriam (11) foran seg. Øystein Tønnessen med bunad bak til høyre.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Oddernes Skolekorps stilte sju voksne og 12 unge musikanter på Torvet 17. mai. Her er noen av dem før skoletoget marsjerer ut: Til høyre står dirigent Anne-katrine Thomsen med Isak (8) og Siri (11). Bak henne står Eivind (12), sønn av Erik Arntsen bak i midten. Til venstre Håvard Wiig, pappa til Emilie (9) med kornett i midten. Ved siden av ham Kathrine Engestøl, med datteren Miriam (11) foran seg. Øystein Tønnessen med bunad bak til høyre.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Skolekorps­ene stemmer i før avmarsj fra Øvre Torv.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Skolekorps­ene stemmer i før avmarsj fra Øvre Torv.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Erik Arntsen retter litt på antrekket til sønnen Eivind (12) i det de gjør seg klare for skoletoget. Dirigent Anne-katrine Thomsen til venstre.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD FOTO: VEGARD DAMSGAARD Erik Arntsen retter litt på antrekket til sønnen Eivind (12) i det de gjør seg klare for skoletoget. Dirigent Anne-katrine Thomsen til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway