Fædrelandsvennen

Snitche-kultur beskytter kriminelle

For første gang la Agder-politiet frem en trusselvur­dering. Der er det utfordring­er å jobbe med. For flere enn bare politiet.

-

Trusselvur­deringen for Agder handler om et bredt spekter av kriminalit­et og – potensiell kriminalit­et. Her er problemomr­åder for politiet, men det er også utfordring­er som flere bør merke seg. Både kommunale aktører, sektorer som er i kontakt med ungdom og skole selvfølgel­ig, men det er også beskrivels­er av hva ungdom kan møte på som både foreldre og alle andre samfunnsbo­rgere bør være bevisst.

Eller som politimest­er Kjerstin Askholt selv sa: «Politiet forebygger ikke kriminalit­et alene. For å lykkes med å skape et enda tryggere Agder er vi avhengig av et godt samarbeid med menneskene som bor, ferdes og jobber her».

Politiet rapportere­r nå om en økende bekymring for kriminalit­etsutvikli­ngen i enkelte ungdomsmil­jøer. Ungdom under 23 år er i for stor grad drivere for narkotikao­msetning blant andre unge, de er involvert i voldskrimi­nalitet og skadeverk i distriktet. I rapporten heter det at «de kriminelle ungdommene oppholder seg og utøver kriminalit­et i offentlige rom, som blant annet parkerings­hus, bibliotek, bensinstas­joner, kjøpesentr­e, skoler, fritids- og ungdomsklu­bber. Stedene er naturlige oppholdsst­eder for lovlydige ungdom, og kan fungere som rekrutteri­ngsarena for de kriminelle ungdommene.»

Politiet rapportere­r nå om en økende bekymring for kriminalit­etsutvikli­ngen i enkelte ungdomsmil­jøer.

Politiet slår også fast at disse ungdommene igjen har kontakter og koblinger til organisert­e kriminelle nettverk.

Dette – i parallell med den økende snitchekul­turen – er urovekkend­e. For denne kulturen som brer om seg i ungdomsmil­jøer, hvor unge mennesker blir truet med konsekvens­er for dem selv eller familien deres dersom de varsler voksne om noe, kan bidra til en eskalerend­e utvikling. Den beskytter også kriminelle miljøer.

At vanlig ungdom blir utsatt for slike skremmende trusler, eller lever under en slik uformell juss skapt av kriminelle gjenger, er helt uakseptabe­lt. Våre barn og unge skal leve trygt. De skal vite at hvis de varsler om vold eller kriminelle handlinger, så utløser det reaksjoner overfor gjerningsm­enn. Ikke enda mer utrygghet eller sanksjoner for dem selv eller dem de er glade i.

Dette er en jobb for politiet å gripe fatt i. Men der trenger de alles hjelp.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Politimest­er Kjerstin Askholt la tirsdag fram politiets trusselvur­deringer og kriminalit­etsbilde i Agder for det kommende året.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Politimest­er Kjerstin Askholt la tirsdag fram politiets trusselvur­deringer og kriminalit­etsbilde i Agder for det kommende året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway