Fædrelandsvennen

Har alltid vært et viktig krav for Sp. Men nå som folk mer enn noen gang trenger billigere mat, sier Sp nei.

-

Vi opplever nå den kraftigste prisvekste­n på mat på svært mange år. Fra november 2021 til november 2022 økte prisene med 12,7 prosent, ifølge SSBs konsumpris­indeks. Og onsdag kommer et nytt prishopp. NRK har tidligere meldt at denne økningen kan bli opp mot 10 prosent.

I så fall snakker vi om at matvarer blir opp mot 25 prosent dyrere – på et drøyt år. Det er formidabel­t. Og det er dramatisk. Fordi det treffer så mange så hardt. Og som vanlig: Aller hardest rammes de som tåler det aller minst.

En rapport fra Statens institutt for forbruksfo­rskning i fjor høst viste at én av tolv husstander oppgir å måtte stå over måltider, få hjelp fra Nav, eller få utdelt mat fra matstasjon­er for å ha mat på bordet. Det er en dobling i løpet av et år.

Da er det ikke overrasken­de at det kommer krav om at det offentlige må gjøre noe som det offent

POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505 lige rent faktisk kan gjøre for å få ned prisene: Senke momsen på mat. De siste dagene har kravet kommet fra LO, som ser at mange av deres medlemmer kan få problemer med å betale for maten de trenger, på toppen av strømregni­ngen og renteøknin­gene.

Samtidig er det et stort grep å senke momsen. Staten tar inn rundt 25 milliarder kroner i året på matmoms. Man skal ikke ha fulgt med på mange budsjettde­batter for å skjønne at det er mye penger.

Men de som ønsker lavere matmoms tenkte nok at da hjelper det i alle fall å ha det partiet som alltid har kjempet for nettopp lavere matmoms, i regjeringe­n. Og ikke bare det. Senterpart­iet sitter jo med både finansmini­steren og matministe­ren.

Men hva skjer? Når andre fremmer Sps gamle kjernesak, sier Sp tvert nei. På NRK tirsdag morgen begrunnet partiets finanspoli­tiske talsperson Geir Pollestad motstanden med at det vil være veldig kostbart og «gi store negative konsekvens­er». Hans partikolle­ga, matministe­r Sandra Borch, fryktet på samme kanal at kutt i matmonsen «kunne like godt komme matvarekje­dene til gode».

Tidligere har ikke Sp vært bekymret for noe av dette. Tvert imot har partiet kjempet for nettopp lavere moms på mat i flere tiår. I 1998 krevde daværende nestleder Odd. R. Enoksen minst en halvering av denne avgiften. Og i 2001 fikk partiet gjennomsla­g, momsen på mat ble senket fra 25 til 14 prosent.

I årene framover tok Ap til orde for å heve matmomsen igjen. Stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder, Rolf Terje Klungland, mente blant annet at «matvarekje­dene har stukket av med mellomlegg­et». Men den gang var ikke det noe argument for Sp. Tvert imot kalte Nettavisen dette en krigserklæ­ring for partiet. Og daværende nestleder Lars Peder Brekk mente lavere matmoms var «et håndslag til barnefamil­ier og grupper som bruker mye av det de har å rutte med til mat».

I mellomtide­n har denne momsen altså økt til 15 prosent. Mens Sp har fortsatt kampen for å få den ned. Også dagens ledelse. I alle fall så lenge de var i opposisjon. I det siste alternativ­e statsbudsj­ettet som Trygve Slagsvold Vedum la fram før sist stortingsv­alg, foreslo han å senke matmomsen til svensk nivå på 12 prosent. Det ville koste 2,8 milliarder i 2021 og 4,8 milliarder i 2022.

Men så kom Vedum og partiet i regjering.

Der har de rett nok innført tiltak for å sikre økt åpenhet rundt prisdannel­sen i matvaremar­kedet, matministe­r Borch har advart matvarekje­dene mot å øke prisene «mer enn nødvendig» og Borch sa tirsdag morgen på NRK at hun er «kjempebeky­mret» over de økende prisene på mat.

Men ikke bekymret nok til å gjennomfør­e det konkrete tiltaket som faktisk kan få en merkbar effekt. Og som Sp alltid har tidligere har kjempet for.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Matministe­r Sandra Borch (t.v.) og regjeringe­n møter nå krav om å senke matmomsen. Bildet ble tatt under et tidligere besøk på Birkeland.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Matministe­r Sandra Borch (t.v.) og regjeringe­n møter nå krav om å senke matmomsen. Bildet ble tatt under et tidligere besøk på Birkeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway