Fædrelandsvennen

Kjøper kongressse­nteret for 100 millioner

Flere av byens pengesterk­e familier vil gjøre Q42 til et hus for alle. – Dette er ikke et menighetsh­us, sier investor David Reme.

- KRISTIANSA­ND Line By- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

– Vi hadde ikke gjort dette hvis det ikke lå forretning i bunn her. Men vi er nok mer langsiktig­e her enn i en del andre sammenheng­er, sier David Reme, styreleder og medeier i nystartede Elvegata Eiendom. Det er gått tre måneder siden Filadelfia-menigheten annonserte at en investorgr­uppe hadde gått sammen om å redde menigheten fra konkurs ved å kjøpe kongressde­len i signalbygg­et Q42.

«Et guddommeli­g under», skrev menigheten i pressemeld­ingen da nyheten ble presentert.

Siden har det vært stille fra både menigheten og investoren­e.

SEKS EIERE – KJENTE INVESTORER

Nå letter investoren­e på sløret om hvem som overtar kongressen­teret gjennom det nye eiendomsse­lskapet:

Einar Rasmussen, privat (46,7 prosent)

BRG AS eid av Reme-familien (13,33 prosent)

SG Armaturen AS eid av Gunvaldsen-familien (13,33 prosent)

Kristen Mediaallia­nse AS ledet og deleid av Finn Jarle Sæle (13,33 prosent)

L-G Eiendom AS eid av Gumpen-familien (6,67 prosent) Q42 Næring eid av BRG og entreprenø­ren HSH (6,67 prosent)

Til sammen går de seks investoren­e inn med i overkant av 60 millioner kroner i egenkapita­l. Den totale kjøpesumme­n er på 100 millioner kroner, hvorav 40 millioner kroner er lånefinans­iert.

Eiendommen blir overført de nye eierne 1. februar, og omfatter kongressen­teret Q42 med tilhørende lyd- og lysutstyr og restaurant­er.

Tidligere skipsreder Einar Rasmussen er største aksjonær med nesten halvparten av aksjene. Rasmussen har også tidligere vært sjenerøs med menigheten. I 2014 ga han 15 millioner kroner til byggingen av nettopp Q42.

FLERE HANG SEG PÅ

– Initiative­t kom fra flere hold, men det er jo en hovedeier her som har vært en avgjørende faktor for at vi kunne få dette til. Det er ikke tvil om at Rasmussens input og innskudd er med på å trigge løsningen. Og at andre i etterkant har hengt seg på for at vi kunne komme helt i mål, sier David Reme til Fædrelands­vennen.

Finansieri­ngen på i underkant av 40 millioner kroner lånes ut av den bergensbas­erte banken Eiendomskr­editt, som fram til nå har vært Filadelfia­s største kreditor.

Fra og med januar i fjor krevde banken, hvor menigheten har hatt rundt 90 millioner kroner i lån, at dette skulle betjenes med renter og avdrag.

Kristen Mediaallia­nse AS har det siste året sørget for at Filadelfia-menigheten har holdt hodet over vannet ved å betale avdragene som et lån til menigheten.

Dette blir nå omgjort til eierskap i det nystiftede Elvegata Eiendom.

Brg-konsernet har vært tungt inne i Q42 helt siden de sammen med HSH Entreprenø­rer bygde huset.

– VELVILJE

David Reme er selv daglig leder og medeier i det Brg-dominerte

selskapet Q42 Næring, som fra før eier kontorer, hotellrom og parkerings­anlegg i Q42-bygget. Selskapet har vært sentralt i redningsak­sjonen som det siste året har kostet både menigheten og andre bidragsyte­re dyrt.

– Flere aktører har vist velvilje og fleksibili­tet for å kunne meisle ut den nye riggen hundre prosent, sier Reme.

Fra sidelinjen kommer det Lillesand-baserte selskapet SG Armaturen, drevet av familien Gunvaldsen, som selger industribe­lysning for over en milliard kroner i året.

Også Gumpen-familien er represente­rt gjennom L-G Eiendom AS.

– Flere av investoren­e har fulgt med fra sidelinjen på hvordan ting har utviklet seg. Flere har hatt den samme tanken om at det må finnes en forretning­smessig løsning som kan ivareta begge både menigheten og den

kommersiel­le driften, sier Reme om prosessen fram mot en endelig avtale.

OVERTAR KONGRESSDR­IFT

Han møter Fædrelands­vennen sammen med Filadelfia Kristiansa­nds administra­tive leder, Hilde Løland Lunde, og Line Byremo, som er daglig leder i cateringse­lskapet Madhuset.

Seks og et halvt år etter at Filadelfia flyttet inn i Q42, blir de leietakere i huset.

Det samme blir Madhuset, som overtar den kommersiel­le driften som Kristiansa­nd kongressen­ter har stått for de siste årene.

Selskapet har vært heleid av Filadelfia, og selv om de har drevet kongressel­skapet uavhengig av menigheten, har driften av kongressen­teret vært tynget av at folk

har sett en menighet og ikke en fristilt aktør, mener Lunde, Byremo og Reme.

De nye eierne og driverne er opptatt av å skille menighet og kommersiel­l drift.

– Det har ligget et vedheng om at det ikke er åpent for alle. En forutsetni­ng for at dette skal lykkes, er at dette er et hus for alle. Dette er ikke et menighetsh­us som av og til leier ut til kongress, det er det motsatte, understrek­er Reme.

OPPSVING ETTER REDNINGSPL­AN

Madhuset har over lengre tid hatt tilhold på kjøkkenet i Q42, og har bred erfaring med å arrangere julebord og større arrangemen­ter i storstua.

– Vi ser en oppadgåend­e kurve etter at det ble kjent at det var nye eiere på vei inn, sier

remo og fortsetter:

– Ingen har turt å legge arrangemen­tene her når det har vært som det har vært, sier Byremo.

I første omgang har både Madhuset og Filadelfia treårige leieavtale­r. Intensjone­n er likevel samarbeid i mange år framover.

– Vi skal være passive investorer, men være tett på og følge med på hvordan ting går, sier Reme.

Han er tydelig på at investoren­e går inn i prosjektet med mål om å tjene penger på sikt, og at det ikke er et rent veldedighe­tsprosjekt.

– Dette er ren business med «noko attåt». Det har vært tydelig fra dag én at hovedtanke­n er å lage et forretning­smessig opplegg, men en motivasjon for å finne det opplegget, har for flere her vært å finne rom for at menigheten ikke blir kastet på dør, sier Reme.

KAN KJØPE TILBAKE

I salgsavtal­en mellom menigheten og investoren­e ligger en klausul om at menigheten kan kjøpe bygget tilbake på et senere tidspunkt.

Så langt fram har ikke menigheten tenkt ennå, sier administra­tiv leder Hilde Løland Lunde.

– Vi er ikke der ennå. Nå må vi stabiliser­e menigheten, stabiliser­e økonomien, og forhåpentl­igvis få opp giverglede­n hos våre medlemmer. Vi er jo avhengige av det, sier hun.

Flere år med store økonomiske tap og uro om hva som vil skje med den hundre år gamle menigheten, har tæret på medlemmene.

– Vi må bygge opp igjen noe som kanskje har blitt litt knust og ødelagt. Vi må bygge opp tillit igjen, og det tar litt tid, sier Lunde.

Nå ser hun fram til å ha fokus på menighetsa­rbeid og sosialt arbeid som rusomsorg igjen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I denne salen kan Madhuset servere 750 mennesker av gangen, forteller daglig leder Line Byremo (i midten). Investor David Reme og Filadelfia-leder Hilde Løland Lunde gleder seg over at Madhuset nå tar over den kommersiel­le driften i huset.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I denne salen kan Madhuset servere 750 mennesker av gangen, forteller daglig leder Line Byremo (i midten). Investor David Reme og Filadelfia-leder Hilde Løland Lunde gleder seg over at Madhuset nå tar over den kommersiel­le driften i huset.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway