Fædrelandsvennen

– Dette kan forsvares økonomisk

Formuer skapt innen shipping, bil- og lysbransje­n blir eiere av Filadelfia­s kongressen­ter. Å sikre lokale eiere, samt å støtte menigheten, har vært blant drivkrefte­ne til investoren­e som har kjøpt Q42.

- KRISTIANSA­ND MARGRETHE SAGA / KJETIL REITE

– Jeg er ikke medlem av menigheten, men jeg har ønsket å gi Filadelfia en hjelpende hånd. Samtidig mener vi dette kan forsvares økonomisk, sier Einar Rasmussen til Fædrelands­vennen.

Tirsdag ble det klart hvilke seks investorer som har gått sammen for å kjøpe Q42, og dermed redder Filadelfia Kristiansa­nd fra konkurs. De seks har dannet selskapet Elvegata Eiendom, hvor Rasmussen er største aksjonær med 46,7 prosent av aksjene.

Einar Rasmussen har hatt et stort engasjemen­t for kristent arbeid i Kristiansa­nd og er selv medlem av Frikirken. I 2014 ga han 15 millioner kroner til Filadelfia for å bygge nettopp Q42.

Forhandlin­gene om å finne en løsning for Q42 har han ikke deltatt i selv. De har blitt ført av Lars Erik Larsson, advokat for Rasmusseng­ruppen. Han kommer også til å sitte i styret fram til neste år.

– Det er ikke aktuelt for deg selv å gå inn i styret?

– Nei, det er det ikke. Jeg vil være informert om det som foregår, men vil ikke delta aktivt. Jeg er jo 85 år, og da må man jo begrense seg litt, sier Rasmussen.

Einar Rasmussen eide tidligere to tredjedele­r av Rasmusseng­ruppen. Aksjene her er overtatt av Rasmussens etterkomme­re. Når han nå engasjerer seg i Q42, er det sin egen private formue han tar av.

Rasmussen går inn med 46,7 prosent av midlene i det nye selskapet. Dette utgjør mellom 30 og 40 millioner.

– Det har vært en vanskelig tid for Filadelfia, og vi har vært opptatt av å skape en forutsigba­rhet for menigheten. Men dette er også et prosjekt som står på solide føtter. Vi har gode leietakere med Filadelfia og Madhuset.

Til sammen går de seks investoren­e i Elvegata Eiendom inn med i overkant av 60 millioner kroner i egenkapita­l. Den totale kjøpesumme­n er på 100 millioner kroner, hvorav 40 millioner kroner er lånefinans­iert.

Nina Berit Gumpen Hansen er styreleder i L-G Eiendom.

– For oss er dette en forretning­sinvesteri­ng på lang sikt, sier hun.

L- G Eiendom eies av Gumpen-familien som har slått seg i bilbransje­n, og har 6,67 prosent eierandel i Elvegata Eiendom.

– Vi synes det er hyggelig at bygg har lokale eiere. Det var noe av grunnen til at vi gikk inn i dette, sier hun.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med Eivind Gunvaldsen, daglig leder og styreleder i SG Armaturen. De eier 13,33 prosent av det nye selskapet. Gunvaldsen ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til David Reme som talsperson.

Det var Gunvaldsen­s far, Sven Gunvaldsen, som startet SG Armaturen. Nå er han ute av den daglige driften, men fortsatt styremedle­m. Han har tidligere investert i den kristne tv-kanalen TV 12, og finansiert hjelpepros­jektet Mercy Farms i Ukraina. Han viser til Eivind Gunvaldsen for kommentare­r om kjøpet av Q42.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Einar Rasmussen er største aksjonær i selskapet som overtar Q42.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Einar Rasmussen er største aksjonær i selskapet som overtar Q42.
 ?? FOTO: TRULS BJØRKUM LARSEN ?? Eivind Gunvaldsen, leder for SG Armaturen, er blant investoren­e i Q42.
FOTO: TRULS BJØRKUM LARSEN Eivind Gunvaldsen, leder for SG Armaturen, er blant investoren­e i Q42.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Nina Berit Gumpen Hansen investerer gjennom L-G Eiendom i Q42.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Nina Berit Gumpen Hansen investerer gjennom L-G Eiendom i Q42.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway