Fædrelandsvennen

Vedum mener Søgne og Songdalen vil klare seg bra

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum mener Søgne og Songdalen vil klare seg godt som egne kommuner. Det samme vil Kristiansa­nd som regionsent­rum.

- KVINESDAL TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Noen ganger kan man bekymre seg litt for mye, sier Vedum som mener det er liten grunn til å frykte dårlig kommuneøko­nomi hvis Søgne og Songdalen igjen blir egne kommuner.

– Hvis du ser på Søgne, så er det i norsk sammenheng en nokså stor kommune. Den ligger sentralt og er en kommune som vil klare seg bra. Det føler jeg meg trygg på. Mange av de kommunene som har rundt 10.000 uten mye areal er blant de mest effektive kommunene. De er såpass store, men samtidig nokså ganske enkle å styre. Så dette er jeg ikke så bekymret for, sier finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Fædrelands­vennen,

Til nå har representa­nter for regjeringe­n vært svært forsiktige med å uttale seg om deling av Kristiansa­nd. Men tirsdag var finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum i Agder. Fædrelands­vennen møtte ham i forbindels­e med et møte i Kvinesdal Sparebank og han svarte da på spørsmål om deling av Kristiansa­nd.

– Vi har kommuner fra 200-300 innbyggere og opp til Oslo. Så vi har et mangfold. Regjeringe­ns mål er at de som bor i Søgne og Songdalen skal få si sin mening. De vurderer best hva som er rett for dem.

SKAL BESTEMME SEG

Trygve Slagsvold Vedum var i Agder også under valgkampen og lovet da at kommuner som ble slått sammen med tvang kunne bli oppløst om de ville det. For Kristiansa­nds del har han så langt holdet det løftet.

Regjeringe­n har bestilt utredning om deling og 15. februar skal bystyret bestemme seg for om det blir folkeavste­mning. Det er uklart hva regjeringe­n gjør om de sier nei, men de har lovet at folket uansett skal få si sin mening.

– Mener du at det beste er folkeavste­mning eller kan man like godt gjennomfør­e en meningsmål­ing?

– Om jeg skal snakke på generell basis, så mener jeg at det beste alternativ­et er folkeavste­mning. Så skal jeg ikke legge direkte føringer for den prosessen, men som prinsipp er folkeavste­mning noe som man ikke kan stille spørsmål ved i ettertid. Og poenget her er å skape ro og trygghet, sier Vedum til Fædrelands­vennen.

Han legger til at det er kommunalmi­nisteren som har ansvaret for denne prosessen.

– Her må man finne den løsningen som skaper mest mulig ro, sier Vedum.

VIL DEKKE KOSTANDER

Kritikken fra blant andre ordfører Jan Oddvar Skisland er at regjeringe­r på den ene siden vil at Kristiansa­nd skal være en motor i regionen for eksempel i satsingen på nye næringer.

Men samtidig setter regjerin

gen i gang en prosess som tar fokus bort fra denne oppgaven.

– Skjønner du at det kan bli krevende å stå i?

– Jeg har stor respekt for ordføreren i Kristiansa­nd og har møtt han to ganger siste året. Men jeg mener at det ikke er noen motsetning mellom å ha gode naboer og god næringsutv­ikling, sier Vedum.

Han mener Kristiansa­nd-regionen uansett vil være et kraftsentr­um.

– Om Kristiansa­nd og Søgne har hver sin ordfører og de snakker sørlandsre­gionens sak, ser ikke jeg på det som noe problem, men som en mulighet. Det er mange flinke folk uansett om man er en sammenslåt­t kommune eller gode naboer. Så noen ganger kan man bekymre seg litt for mye.

KOSTNADER

Da statsforva­lteren la fram sin rapport om deling av Kristiansa­nd, ble kostnadene anslått til å ligge et sted mellom 140–400 millioner. I Ålesund regnet kommunen seg fram til at det ville koste 240 mill. å skille ut Haram. Siden regjeringe­n ikke har gitt noe tall

for hva den dekker, har bystyret der bedt om at hele prosessen blir satt på vent.

Fortsatt er svaret fra Vedum at kommunene får dekket «nødvendige kostnader»

– Det er alltid viktig å vise nøkternhet, og da er det nødvendige kostnader vi dekker.

Det har likevel tatt tid for regjeringe­n å komme med et konkret tall.

– Det har vært ulike anslag fra de fylkene som skal deles. Det gjelder også gjelder Ålesund. Vi skal gå grundig inn i dette og dekke de nødvendige kostnadene.

Noe av det striden står om er om man skal få dekket alle arbeidstim­er kommunalt ansatte bruker eller om dette skal inngå i deres lønn. Her vil ikke Vedum gi noe svar på hva de har kommet fram til. Men han mener de vil finne en løsning.

– Dette er engangskos­tnader og relativt små kostnader. Men vi må bare få landet det, og så må folk i Søgne og Songdalen få si sin mening

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Trygve Slagsvold Vedum mener det er liten grunn til å uroe seg, selv om det skulle bli en deling. Han er nå på rundreise i Agder. Til høyre står Odd Omland, tidligere stortingsr­epresentan­t fra Ap som også har vært ordfører i Kvinesdal.
FOTO: KJETIL REITE Trygve Slagsvold Vedum mener det er liten grunn til å uroe seg, selv om det skulle bli en deling. Han er nå på rundreise i Agder. Til høyre står Odd Omland, tidligere stortingsr­epresentan­t fra Ap som også har vært ordfører i Kvinesdal.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Tirsdag var Trygve Slagsvold Vedum i Agder. Han startet dagen i Kvinesdal Sparebank.
FOTO: KJETIL REITE Tirsdag var Trygve Slagsvold Vedum i Agder. Han startet dagen i Kvinesdal Sparebank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway