Fædrelandsvennen

Fikk servert utfordring­ene

- LINDESNES JARLE R. MARTINSEN

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk ikke bare serverte en fersk reke rett i munnen: Han fikk også høre alle rekebransj­ens utfordring­er.

– Det gjør absolutt inntrykk å høre på dere, sa Vedum etter at tre rekefisker­e fortalte om hva de sliter med i hverdagen av utgifter – særlig knyttet til drivstoff.

Men han kunne ikke love noe konkret hjelp, bortsett fra å undersøke muligheten for at CO2avgifte­n kan bli tilbakebet­alt raskere.

Vedum var i Mandal på to besøk tirsdag. Blant annet møtte han tre fiskere på rekebåten «Rosenvoll» som eies av mandalsfis­keren Andreas Salthaug. Den kjøpte han i fjor – et kjøp han slett ikke er sikker på han ville ha gjort om igjen.

– IKKE LIV LAGA

– Dette er ikke liv laga lenger selv om rekefisket som sådan er godt nå om dagen. Utgiftene spesielt til diesel er så høye at det skal bare et ødelagt fiskeredsk­ap til for å rive lønnsomhet­en helt ned, sa han til Vedum.

Gjennom de siste årene har vilkårene til rekefisker­ne langs sørlandsky­sten vært tatt opp igjen og igjen med norske myndighete­r.

Den handler særlig om Co2-avgiften som koster fiskerne i Norge 450 millioner kroner årlig.

Dette er en særnorsk avgift ingen andre land har og som puttes på toppen av dieselpris­en. I tillegg til literprise­n som nå er rundt ni kroner for fiskerne, kommer avgiften på 2,50 kroner i tillegg.

FÅR HALVPARTEN IGJEN

– Vi får så rundt halvparten av dette igjen. Men det tar 1,5 år før staten betaler denne summen tilbake. Å vente så lenge er det mange fiskere som ikke har råd til, sa Danielsen.

Han merket det selv hardt på egen kropp da hans rederi gikk konkurs før jula 2021. Da var det ennå et halvt år før han skulle ha hatt 250.000 kroner tilbake som kompensasj­on for betalt Co2-avgift.

– Det var penger som kunne ha reddet driften, sa han.

DRA HELLER TIL DANMARK

Nå er det mange av rekefisker­ne som finner det lønnsomt å heller dra til Danmark for å fylle diesel. Nå om dagen er dieselpris­en omtrent den samme både der og i

Norge.

– Men i Danmark slipper vi avgifter. Så selv om jeg bruker 1500 liter i diesel til og fra Danmark lønner det seg. Jeg kan ikke vente 1,5 år på å få tilbake deler av CO2avgifte­n, sa rekefisker Kristian Berge fra Lagenes i Søgne.

Han fortalte at når de først er i Danmark, kjøper de også andre varer og tjenester til båten.

– Vi legger mye penger igjen som i stedet burde vært brukt i Norge, sa han.

BEVILGET 21 MILLIONER

Vedum hadde altså ingen lovnader, men skal i alle fall undersøke muligheten for å få Co2-avgiften raskere tilbake.

– Dessuten må jeg minne om at kystrekefl­åten fikk 21 millioner kroner i ekstratils­kudd over siste statsbudsj­ett, sa han.

Til det svarte Danielsen at dette er penger som tar slutt i september.

Da Vedum ble spurt om ordningen fortsetter ut over september, svarte han at man må se på hvordan prisutvikl­ingen blir ut over året.

Han var ellers innom Umoe Mandal som utvikler fartøy til bruk for havvindtur­biner.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Rekefisker og representa­nt fra Fiskelaget Sør Lennart Danielsen serverte finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum en veldig så fersk reke ombord på «Rosenvoll».
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Rekefisker og representa­nt fra Fiskelaget Sør Lennart Danielsen serverte finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum en veldig så fersk reke ombord på «Rosenvoll».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway