Fædrelandsvennen

Sikret jobb for femti i fem år

Umoe Mandal sikret mandag kontrakten for fem tårnseksjo­ner til britiske fregatter. Det betyr at femti arbeidspla­sser er sikret de kommende fem årene.

- LINDESNES TORGEIR EIKELAND

– Vi har tidligere levert seksjoner til tre fregatter av denne typen, og i dag ble kontrakten for fem nye godkjent. Dette betyr mye for oss, sier direktør Tom Harald Svennevig ved Umoe Mandal.

Seksjonene av kompositt skal leveres til britiske fregatter av Type 26 i løpet av de kommende årene, og kontrakten er med britiske BAE Systems som bygger krigsfartø­yene for det britiske forsvarsde­partemente­t.

Fregattene bygges i Glasgow, og utstyret som leveres fra Umoe blir bygget og montert ved verftet i Mandal før det sendes til Storbritan­nia.

Ifølge en pressemeld­ing sendt ut mandag kveld, har Umoe Mandal levert kompositts­trukturer til militærfar­tøyer de siste 30 årene. Å lage strukturen­e av dette materialet i stedet for stål, forbedrer fartøyenes driftsegen­skaper betrakteli­g. Det gjelder både tyngdepunk­t, manøvrerba­rhet og drivstoff-forbruk.

– Hvor mye er kontrakten verdt?

– Jeg kan ikke si noe om kontraktsv­erdien. Men det jeg kan si er at det sysselsett­er en tredjedel av våre ansatte, og det sikrer dermed femti arbeidspla­sser de neste fem årene, sier Tom Harald Svennevig.

Type 26 City class-fregattene er blant verdens mest avanserte krigsskip, og er spesialdes­ignet for ubåtjakt. Det kan også tilpasses andre formål, som for eksempel transport av humanitær hjelp.

Den første fregatten i denne klassen ble sjøsatt i Glasgow i desember 2022, og vil bli bygget ferdig og levert innen midten av 2020-årene.

Også Australia og Canada har valgt skipstypen, og det ventes at 32 skip vil bli bygget totalt.

 ?? FOTO: UMOE MANDAL ?? Tårnstrukt­uren på toppen av denne britiskbyg­de Type 26-fregatten kommer fra Umoe Mandal.
FOTO: UMOE MANDAL Tårnstrukt­uren på toppen av denne britiskbyg­de Type 26-fregatten kommer fra Umoe Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway