Fædrelandsvennen

Vil ha direktorat­et til Kristiansa­nd

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

Politikern­e og næringsliv­et har startet arbeidet med å sikre Sørlandet et nytt direktorat for havvind, og advarer mot å legge det under oljedirekt­oratet i Stavanger.

tid så må vi tenke stort nå. Vi kan ikke hekte oss på om et år eller to, for da er det allerede tatt viktige beslutning­er. Vi ser også at konkurrans­en mellom utbyggerne nå øker, sier Klausen.

– Vi tenker at dersom det skal opprettes et eget direktorat for havvind, så kan ikke dette havne noe annet sted enn i Kristiansa­nd, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

Han leder styringsgr­uppa som arbeider for å bygge opp et nasjonalt kompetanse­senter for havvind.

– Foreløpig er det denne betegnelse­n vi bruker, men ved en eventuell opprettels­e av et direktorat så ønsker vi at det skal komme hit.

LÆRERIKT ÅR I VENTE

Agder fikk fem millioner øremerkede kroner over statsbudsj­ettet for å bygge opp kompetanse innenfor havvind. Nå er arbeidet i gang med å forvalte pengene.

– Fokus nå er å opprette kompetanse­senteret, men på sikt ønsker vi å gjøre dette større. Da ser vi for oss et direktorat. Det er vi godt kvalifiser­t for, og det synes jeg vi fortjener.

Det sier Rune Klausen, leder for organisasj­onen Fremtidens havvind og en del av kompetanse­sentrets styringsgr­uppe.

Han fortsetter:

– Nå ser vi på alt det praktiske. Blant annet kartlegger vi hva andre gjør, for eksempel NVE og Statnett, slik at vi ikke går i konkurrans­e med noen. Det har ingen hensikt.

Fortsatt ligger planene om havvind på norske felt langt frem i tid, og ifølge regjeringe­n vil de første utlysninge­ne av konsesjone­r komme i løpet av vinteren.

– Det gjør at vi vil lære mye dette året. Selv om dette ligger frem i

TRENGER LOKALE MIDLER

Klausen og Skisland er ærlige på at det trengs mer penger for å komme i mål med kompetanse­senteret.

– Fem millioner rekker ikke veldig langt, og vårt store mål er å få en post på statsbudsj­ettet også i 2024. Men da må vi først levere, sier Klausen.

Han får støtte av Skisland. – Det er bevilget noe penger gjennom statsbudsj­ettet i 2023, og så ligger det i kortene at dette skal økes. Men vi må også ha inn lokale midler, og det har regjeringe­n vært tydelig på, sier ordføreren.

Han forteller at de nå jobber med å få inn mer kapital.

– Kompetanse­senteret skal være uavhengig. Derfor må vi være veldig nøye på at finansieri­ngen ikke bidrar til noen usunne bindinger til aktører i bransjen.

– Har dere noen konkrete aktører som er aktuelle?

– Nå ser vi på hvordan vi kan gjøre dette økonomisk bærekrafti­g og med en stor grad av åpenhet. Sørlandets kompetanse­fond og banker kan være aktuelle aktører. Vi ser også på om det er andre som kan være med å bidra.

KONKURRANS­E FRA STAVANGER

Oljedirekt­oratet er plassert i Stavanger, og flere aktører i Rogaland har tatt til orde for at dette bør gjøres om til et såkalt sokkeldire­ktorat. Her ønsker de å inkludere havvind. Både Klausen og Skisland mener imidlertid dette er lite hensiktsme­ssig.

– Vi kan ikke blande havvind med olje. Det er for forskjelli­g. Du kan heller ikke bruke det samme regelverke­t. I oljebransj­en har du store, flytende installasj­oner med høye marginer og mennesker om bord. Det har du ikke innenfor havvind, derfor trenger vi noe helt nytt, sier Klausen og fortsetter:

– Det er departemen­tet som etter hvert skal gjøre disse vurderinge­ne.

Skisland er enig:

– Sånn som jeg oppfatter det, så er bransjen opptatt av at det er ulike tilnærming­er her. Kompetanse­n som trengs innenfor havvind er annerledes enn den som er knyttet til olje. Men dette ligger langt frem i tid.

SKAL BESTEMME BELIGGENHE­T

Om alt går etter planen vil nasjonalt kompetanse­senter for havvind være i gang før sommeren. Før det skal de første ansettelse­ne skje, og lokasjon avgjøres.

– Vi ser på ulike plassering­er i kommunen. Det må ligge sentralt, og ulike steder vurderes fortløpend­e. Både Kunnskapsp­arken ved UIA, havneområd­et på Kongsgård og Lumber kan være aktuelle områder. Dette må landes om ikke altfor lenge, sier Skisland.

– Hvor mange arbeidspla­sser er det snakk om?

– Oljedirekt­oratet har et par hundre ansatte i dag. Vi er ikke helt der ennå, og det kommer an på behov. Dette vil bygges gradvis opp etter hvert som aktivitete­n øker, sier han og avslutter:

– At vi fikk disse midlene over statsbudsj­ettet er utrolig viktig. Den ledertrøya vi har fått må vi ikke skusle bort. Nå må vi gjøre alt riktig. Vi har god fart, men vi må passe på at vi organisere­r dette riktig.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Rune Klausen, daglig leder i Fremtidens havvind, er en av flere som arbeider med det de håper kan bli et direktorat for havvind i Kristiansa­nd. Til venstre står Isabelle-louise Aabel, GCE Node og Fremtidens havvind.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Rune Klausen, daglig leder i Fremtidens havvind, er en av flere som arbeider med det de håper kan bli et direktorat for havvind i Kristiansa­nd. Til venstre står Isabelle-louise Aabel, GCE Node og Fremtidens havvind.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ordfører i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland (Ap).
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ordfører i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway