Fædrelandsvennen

Dette bekymrer politiet

Politiet i Agder trekker fram ni særlig alvorlige trusler i samfunnet. De er blant annet bekymret for ungdomsmil­jøet, snitching og telefonsvi­ndel.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

Tirsdag morgen la politiet fram deres trusselvur­dering for Agder for 2023. Det er første gang Agder-politiet har utarbeidet en slik trusselvur­dering.

– Politiet forebygger ikke kriminalit­et alene. For å lykkes med å skape et enda tryggere Agder er vi avhengig av et godt samarbeid med menneskene som bor, ferdes og jobber her, sier politimest­er Kjerstin Askholt.

NI PUNKTER

I trusselvur­deringen har politiet gått gjennom alle kriminalit­etstrusler, og sortert hvilke som er mer aktuelle enn andre lokalt.

Her er punktene som politiet trekker fram som særlig alvorlige kriminalit­etstrusler i Agder: Ungdomskri­minalitet Snitching i ungdomsmil­jøene, det vil si å tyste/sladre, altså å melde fra til en voksen.

1 % Mc-klubbene Seksuallov­brudd mot barn og unge

Vold mot kvinner i nære relasjoner

Personer i vanskelige livssituas­joner med voldspoten­sial Digitale bedragerie­r Ulovlig motorferds­el i utmark Trusler mot kritisk infrastruk­tur

UNGDOMSMIL­JØET

Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt, forteller at politiet har en økende bekymring for enkelte ungdommer under 23.

Enkelte er sentrale drivere av narkotika-kriminalit­eten på Agder, mener politiet. De sier at mye av kriminalit­eten foregår i det offentlige rom.

– Det kan være i bibliotek, parkerings­hus, kjøpesentr­e, skoler og fritidsare­naer. Dette er arenaer hvor det er mye folk, og det kan føre til rekrutteri­ng av mer sårbar ungdom, sier Solvang.

Politimest­er Kjerstin Askholt får spørsmål fra Fædrelands­vennen om hva politiet foretar seg for å forebygge kriminalit­eten i ungdomsmil­jøene.

– Vi jobber sammen med kommunene, hovedsakli­g gjennom politikont­akter og politiråd. Så forsøker vi å være synlige så mange steder vi kan, men vi har ikke ubegrenset med ressurser. Kanskje vi kan sørge for at ungdommen ikke er ute, men har andre ting å holde på med, svarer Askholt.

SNITCHING

Politiet peker også på at de er bekymret over snitching. Det vil si at ungdommer blir truet med konsekvens­er for dem selv eller familien deres dersom de varsler voksne om noe.

– Det skaper mye frykt blant de som utsettes for det, og er en ukultur vi voksne må stå opp mot. Det skal være trygt å si ifra om man utsettes for noe, sier politimest­er Kjerstin Askholt.

– Det at man truer andre, og at andre også føler dem slipper unna med det, vil gi en økt skremselsk­apital for de som gjør det. Det er svært uheldig, sier Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.

FLERE VOKSNE KJØPER SEX-MATERIALE

Analysesje­f Solvang sier at det er en økning blant voksne som kjøper seksualise­rt materiale fra mindreårig­e.

– Snapchat og Tiktok er blant de største plattforme­ne hvor straffbare seksuelle handlinger begås, forteller hun.

RINGER OG SVINDLER

Politiet ser også en økning i såkalt ringe-phishing, altså at svindlere ringer og utgir seg for å være politiet, banken eller andre som folk har tillit til.

– I flere saker fra Agder har utbyttet blitt sikret gjennom flere gjerningsp­ersoner i utlandet og overført til kryptovalu­ta. Det er ofte mange ledd før pengene er hvitvasket ut, forklarer hun.

TRUSLER MOT INFRASTRUK­TUR

Krigen i Ukraina gjør at politiet mener både olje- og gassektore­n samt prosessind­ustrien i Agder kan være utsatt.

– Virksomhet­er i Agder er særlig utsatt for digitale angrep, fordi det kan påvirke den internasjo­nale energipoli­tikken, sier Solvang.

– Alt av verdi må vi passe på. Det gjør vi som privatpers­oner, og det må vi gjøre som samfunn også, sier politimest­er Askholt.

Hun understrek­et at denne trusselvur­deringen ikke gjør at politiet får flere ressurser, men at de vil prioritere disse ni punktene i tida framover.

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Politimest­er Kjerstin Askholt sammen med Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.
FOTO: ANDERS MJAALAND Politimest­er Kjerstin Askholt sammen med Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.
 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt.
FOTO: ANDERS MJAALAND Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway