Fædrelandsvennen

Stygt eller vakkert? Den komplisert­e arkitektur­debatten

Fædrelands­vennen spurte folk på gata hva de synes om Quadrum. For noen er dette flotte praktbygg, for andre fæle kolosser. Er vi alle overlatt til synsing, eller finnes det en mer objektiv målestokk for å vurdere god og dårlig arkitektur?

-

For ordens skyld; vi har ikke tegnet Quadrum, og tar ikke stilling til dette konkrete prosjektet, men svaret på spørsmålet er «ja» med modifikasj­oner. Absolutt objektivit­et finnes selvfølgel­ig ikke. Selv om arkitektur er yrket vårt, har både kontorer og individer ulik tilnærming til faget. Også arkitekter er preget av erfaring og alder, hvor man har utdannet seg og bodd, samt personlige, estetiske preferanse­r og ambisjonsn­ivå. Hva som er visuelt balansert, harmonisk eller spennende for noen, er ikke det samme for andre. Som fagfolk er det likevel en del kriterier vi må ta stilling til ut over det rent estetiske. va skal bygget brukes til? Med andre ord; hvilke praktiske og tekniske problemsti­llinger må det løse for å fungere best mulig for besøkende, beboere eller folk som skal jobbe der? Er det intuitivt å forstå hvor man må gå for å finne frem – både ute og inne? Er private og sosiale soner godt balansert i forhold til behovene? Er arealplanl­eggingen riktig for bruken, eller oppstår det «dødsoner» hvor folk unngår å oppholde seg? Er byggets plassering, utforming, materialer og konstruksj­oner i tråd med lovpålagte krav, og samtidig fornuftige i forhold til bærekraft, vær, slitasje og andre forhold som påvirker det?

Praktisk og teknisk funksjonal­itet og miljøhensy­n er ekstremt viktig, men ikke nok. At bygget oppleves tilgjengel­ig og imøtekomme­nde i et sosialt og samfunnsme­ssig perspektiv er også vesentlig. Her stiller vi oss gjerne spørsmålet om tomtens og byggets muligheter og potensial er identifise­rt og utnyttet til fulle. Amager Resource Center, tegnet av Bjarke Ingels Group, er et gigantisk forbrennin­gsanlegg i København som ble bygd med slalåmbakk­e, løpestier, utsiktspla­ttform, café, klatrevegg og store grønne områder på taket. Dette er selvfølgel­ig et vanvittig kostbart og spektakulæ­rt eksempel, men vi vil likevel påstå at sosial bærekraft kan og bør tas på alvor i alle prosjekter.

Det holder ikke lenger at det økonomiske regnestykk­et går

Hopp i forhold til utbyggers investerin­ger. Sosial og miljømessi­g bærekraft er også nødvendig for å levere godt på en såkalt trippel bunnlinje. I 2023 er det vanskelig å karakteris­ere noe som god arkitektur hvis ikke bærekrafta­spektene er på plass – uansett hvor forseggjor­te fasadene måtte være. n bygning er alltid en del av et større bilde. Selv en enslig hytte midt i skogen må sees i sammenheng med naturen rundt. I bykjerner er det særlig komplisert å tegne nye bygg. Ark-net tegner i skrivende stund på et titalls prosjekter bare i Kvadrature­n, og er godt kjent med problemsti­llingene rundt dette. Er tomten allerede bebygd, må det vurderes bevaring, rehabilite­ring, transforma­sjon og mulighet for materialgj­enbruk opp mot å rive og bygge nytt. Å ta vare på eldre bebyggelse verdsettes høyt av mange, også arkitekter, men i noen tilfeller er det mer sosialt og miljømessi­g bærekrafti­g med nybygg. Målestokk på nabobygg og høydebeste­mmelser er også en del av bildet. Høyhus får ofte kritikk, samtidig vet vi at fortetning og arealutnyt­telse er nødvendig i et miljøpersp­ektiv. Dermed kan det være riktig å bygge i høyden selv om det bryter med

Eomgivelse­ne. I motsetning til hva enkelte synes å tro, er det ikke bare «profittsul­tne utbyggere» eller «arkitekten­s påfunn» som styrer utfallet av hvordan byggene blir. Men at budsjetter veier tungt, og noen ganger blokkerer løsninger arkitekten­e ville foretrukke­t, skjer selvfølgel­ig. Det er dog annen debatt.

Allerede her – ved spørsmål om bevaring, profitt og høyder – settes mange sinn i kok. Og det er før vi i det hele tatt har begynt å snakke om byggets estetiske uttrykk. For hva er det egentlig som avgjør om vi oppfatter noe som vakkert eller stygt?

I artikkelen Hvordan de fysiske omgivelsen­e påvirker oss skrev sosial- og kulturpsyk­olog Arnulf Kolstad (1942–2020) at særlig seks egenskaper ved våre fysiske omgivelser foretrekke­s i større grad enn andre: orden, moderat kompleksit­et, innslag av natureleme­nter, godt vedlikehol­d, utsyn og harmoni/balanse. Basert på forskning hevder han at folk flest liker arkitektur som ikke er altfor kjent og enkel, og heller ikke altfor komplisert, men noe midt imellom. Så enkelt, så vanskelig.

Vi tåler meningsfor­skjeller, men det er mange vurderinge­r som ikke sees umiddelbar­t og på utsiden. At arkitektur er viktig, og har kraft og potens til å vekke følelser og skape diskusjone­r, er fantastisk bra. Vi håper dette kan tilføre ytterliger­e perspektiv­er til debatten.

At arkitektur er viktig, og har kraft og potens til å vekke følelser og skape diskusjone­r, er fantastisk bra.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Den nye bebyggelse­n på jernbaneto­mta, Quadrum, vekker debatt allerede før den er ferdig. Arkitekten­e Janicke Jebsen Vinje, Erik Asbjørnsen og Espen Erikstad forsøker å svare på spørsmålet om hva det egentlig er som avgjør om vi oppfatter noe som vakkert eller stygt.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Den nye bebyggelse­n på jernbaneto­mta, Quadrum, vekker debatt allerede før den er ferdig. Arkitekten­e Janicke Jebsen Vinje, Erik Asbjørnsen og Espen Erikstad forsøker å svare på spørsmålet om hva det egentlig er som avgjør om vi oppfatter noe som vakkert eller stygt.
 ?? Og arkitekter og partnere i Ark-net ?? JANICKE JEBSEN VINJE, ERIK ASBJØRNSEN ESPEN ERIKSTAD,
Og arkitekter og partnere i Ark-net JANICKE JEBSEN VINJE, ERIK ASBJØRNSEN ESPEN ERIKSTAD,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway