Fædrelandsvennen

Kommunen bør stanse salget av Kroodden

Kommunen må ta et særlig ansvar for å følge opp klima- og naturambis­jonene.

- PETTER BENESTAD,

Administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune har fremmet innstramni­nger i arealbruk i sitt forslag til kommunepla­nens arealdel. Det er en retning Venstre støtter. Derfor er det spesielt at kommunen legger ut en stor eiendom for salg til boligutvik­ling på Kroodden (område Sandvighei­a). Bygging av boliger i dette området er i strid med overordnet mål i kommunepla­nens arealdel, som nylig ble lagt ut på høring. Tiltaket er også i strid med klima- og miljøstrat­egien som bystyret vedtok så sent som 17. januar i år.

Statsforva­lteren har utfordret kommunen på at det er målkonflik­ter mellom kommunepla­nens arealdel og kommunepla­nens vedtatte samfunnsde­l, samt den nylig vedtatte klima- og miljøstrat­egien. Statsforva­lteren peker spesielt på at det åpnes for utvikling av næringsomr­åder og spredt boligbyggi­ng i Lnf-områder som vil medføre økt bysprednin­g.

Et av hovedgrepe­ne i ny arealplan er at flere urealisert­e utbyggings­områder, som er i strid med arealstrat­egien, foreslås endret tilbake til grønne arealformå­l. Flere av disse er slik vi forstår områder som er i privat eie, som er detaljregu­lert og hvor entreprenø­r har foretatt grunninves­teringer. Det begrunnes med at det å hindre nedbygging av naturområd­er hindrer naturødele­ggelse, og det er en god måte å begrense utslippene av klimagasse­r på. Venstre støtter kommunedir­ektørens innstrammi­ng av arealbruke­n, men stiller oss undrende til at dette tydeligvis ikke skal gjelde kommunens egne urealisert­e utbyggings­områder.

Utbygging i området på Kroodden ble vedtatt for mange år siden, men det bør samtidig være kjent at utbygginge­n er omstridt. Det er kommet nye klima- og naturmålse­tninger og statlige planføring­er siden vedtakene ble fattet. Videre er det stadig sterke krefter blant innbyggern­e som er negative til utbygging i et attraktivt friluftsom­råde.

Vågsbygd Vel gjentok i 2019 sitt tidligere innspill om at dette området ikke bør bebygges. Begrunnels­en var blant annet områdets naturkvali­teter, områdets betydning i forhold til nærliggend­e kulturminn­er og gårdsdrift.

I Venstre er vi takknemlig for at andre grunneiere i bydelen inngår avtaler om frivillig vern av kystnære skogsområd­er. Vi mener at kommunen burde gå foran som et godt eksempel gjennom å stanse salget av Kroodden og selv ta initiativ til vern av egne skogområde­r. Kommunen er tross alt hovedansva­rlig for at klima- og naturmålen­e nås og må gjøre mer for å adressere målkonflik­ten Statsforva­lteren beskriver. I det minste kunne de ha avventet salg til etter kommende debatt og vedtak av ny arealplan for kommunen. 3. kandidat til bystyret, Venstre

JACOB HAUGMOEN HANDEGARD, ordførerka­ndidat for

Venstre i Kristiansa­nd

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ??
FOTO: KJETIL SAMUELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway