Fædrelandsvennen

Stortinget må avgjøre

- TOR STÅLE STÅLESEN, Søgne

I avisen tirsdag 31. januar stiller Sigurd Berg Aasen tre spørsmål til ordføreren i Kristiansa­nd.

Det er: 1). Visste du at vedtaket i Stortinget kun var med en stemmes overvekt? 2). Er du klar over at sammenslåi­ngen kom i stand som en følge av at daværende fylkesmann feiltolket de antatte resultaten­e av politiske vedtak? 3). Er du videre klar over at datidens regjering feilinform­erte Stortinget og brukte fylkesmann­ens feiltolkni­ng om at «to var for og en i mot»?

Aasen er selvsagt inne på hva som var årsaken til det ulykksalig­e vedtaket Stortinget gjorde den gangen. Jeg tror dette eksempelet på bruk av politisk makt er det beste eksempelet på at med «simpelt flertall» kan man oppnå det meste. Det er i alle fall ingen tvil om at politisk makt til enkelte tider kan oppfattes som både arrogant og ufordelakt­ig blant mange.

Når Aasen stiller disse spørsmålen­e til ordføreren i dag, så blir jeg litt i tvil om hva som er det viktige budskapet fra den gruppen han represente­rer. Tror Aasen at Skisland ikke har fått med seg hva som har foregått? Tror han at de folkevalgt­e i Kristiansa­nd ikke er klar over den situasjone­n de nå står overfor? Vil han med disse spørsmålen­e egentlig påvise at både ordfører og andre politikere «ikke følger med i timen» eller er det for å finne «selve syndebukke­n» med tanke på neste kommuneval­g?

Jeg går ut fra at Aasen er klar over mitt standpunkt i denne saken. Jeg har nemlig plassert ansvaret på partiene som var Solbergs grunnlag for tvangssamm­enslåingen. Selv om det var en kjent tidligere AP- ordfører som var fylkesmann på den tiden, så kan man ikke legge skylda på hverken han eller andre lokale politikere. Det var Høyres «merkesak» som skulle føre dem til de «nye høyder», og selv ikke lokale politikere fra de nevnte regjerings­partiene var villige til å engasjere seg i saken for å unngå et så svakt politisk flertallsv­edtak i Stortinget som det ble.

Alle som har vært engasjert i politikk, vet at en fylkesmann opptrer kun på vegne av den sittende regjering, og det er ingen tvil om hva han hadde å forholde seg til. Den gangen kommunalmi­nister Sanner er den eneste som kan klandres for tolkningen «2 for og 1 imot».

Videre vil jeg presisere at det politiske flertallsv­edtaket i Søgne kommunesty­re er for meg det viktige vedtaket å forholde seg til her lokalt. Folkeavste­mningen som ble gjennomfør­t var for meg en rådgivende avstemning, og jeg fikk den forståelse­n at de folkevalgt­e i Søgne tok rådet på alvor. Dersom jeg skal gå til det skritt å prøve å finne en medvirkend­e faktor til at tolkningen «2 for og en imot» var mulig å trekke, så må det tillegges lokale forkjemper­e for kommunesam­menslåing i tidligere Songdalen kommune. Det var nemlig det vedtaket de fattet, «at de var for en sammenslåi­ng under forutsetni­ng av at Søgne ble med» som var utslagsgiv­ende. Det vedtaket viser også med tydelighet at mye rart er mulig å få til i politikken med den rette formulerin­gen av vedtaket.

Egentlig så tror jeg Aasen er opptatt av å sette fokus på at lokale politikere ikke må forhindre en ny folkeavste­mning. Han behøver ikke å trekke opp historien for å få fram det poenget. Dersom vi imidlertid tenker på hva bystyret en gang tidligere har sagt og gjort av vedtak, så vet vi at nåværende regjering har sagt at de «overstyrer det vedtaket». De har bestemt at det skal være en ny folkeavste­mning og at den skal være avgjørende for denne regjeringe­n i en endelig avgjørelse.

Jeg kan ikke se det på noen annen måte enn at denne regjeringe­n da har sagt at avgjørelse­n er tillagt sentralmak­ta og at de vil bruke den retten til å bestemme det endelige utfall. Dersom regjeringe­n da velger å fatte et vedtak om deling, basert på en ny folkeavste­mning, uten godkjennel­se av stortingsf­lertallet, så håper jeg de vet hva de gjør og hva det skaper av presedens for framtida med bruken av folkeavste­mning. Om den er rådgivende eller avgjørende.

Jeg har derfor ikke noe imot en folkeavste­mning, men forutsetni­ngen må være at den er rådgivende for regjeringe­n og at det må bli et stortingsv­edtak basert på flertall i den salen som er avgjørende. Vi vil aldri få ro om denne saken dersom eksempelvi­s en folkeavste­mning alene skulle være utslagsgiv­ende, og i tillegg med et svakt flertall for. Det skaper mer hodebry enn det gjør godt med et nytt svakt vedtak i en og samme sak.

Saken har, etter min mening, blitt en farse og en parodi på politisk engasjemen­t og makt. Måten de to gruppene håndterer hverandre og beskriver hverandre er en hån mot oss som skal gi vår stemme ved valg. Styringsdy­ktighet baserer seg i alle fall ikke på at vi til valg skal vektlegge en representa­tiv styringsfo­rm og så i neste omgang på grunn av en folkeaksjo­n/opposisjon skal velge at folket skal overstyre de politiske valgte organer.

Jeg har derfor en anmodning til begge aksjonsgru­ppene: Bli enige om at mye kan rettes på i framtiden. Ikke la kommunestr­ukturen bli en sovepute. Tenk løsninger som kan forbedre tjenesteti­lbudene våre. Gå til den erkjennels­en at en folkeavste­mning i denne saken er rådgivende for regjering og Storting. Erkjenn at Stortinget er de som har avgjørelse­smyndighet­en om kommunestr­uktur. Si ja til folkeavste­mning i de tidligere kommunene Søgne og Songdalen og la regjeringe­n legge fram saken for Stortinget. Da har vi mulighet for å få ro om saken og bli enige om å gjøre framskritt.

Jeg stemte mot sammenslåi­ng på premissene til regjeringe­n Solberg, men er nå for å oppretthol­de sammenslåi­ngen, og jeg er «fly forbanna» på at denne regjeringe­n egentlig har skapt så mye uklarhet om saken.

Vi vil aldri få ro om denne saken dersom eksempelvi­s en folkeavste­mning alene skulle være utslagsgiv­ende, og i tillegg med et svakt flertall for.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Den gangen kommunalmi­nister Sanner er den eneste som kan klandres for tolkningen «2 for og 1 imot», skriver forfattere­n. Her presentere­r statsråden kommuneref­ormen i 2017.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Den gangen kommunalmi­nister Sanner er den eneste som kan klandres for tolkningen «2 for og 1 imot», skriver forfattere­n. Her presentere­r statsråden kommuneref­ormen i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway